Τα 12 «γιατί» πονάει το στομάχι σας

Τα 12 «γιατί» πονάει το στομάχι σας                       Bookmark and Share


Σε άλλους εμφανίζεται σπάνια ενώ άλλοι «ζουν» συχνά παρέα με τον επίμονο πόνο στο στομάχι. Δείτε, ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να τον ...
προκαλούν.
  • Παράσιτα
Σίγουρα το τελευταίο που θα περιμένατε να ακούσετε από το γιατρό μετά από μια εξέταση είναι πως το στομάχι σας πονάει επειδή υποφέρετε από… παράσιτα! Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παρασίτων αλλά τα πιο κοινά μπορεί να τα «κολλήσετε» από κολύμπι σε λίμνη ή πισίνα ή από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Άλλα είδη παρασίτων μπορεί να σας… επισκεφθούν λόγω μισοψημένου ή μολυσμένου φαγητού.
  • Δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη, μια ουσία που βρίσκουμε στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γλουτένη, μια ουσία που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, δηλαδή στο ψωμί και τα προϊόντα του. Ο πόνος στο στομάχι επομένως μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση κατανάλωσης των παραπάνω προϊόντων από ανθρώπους με δυσανεξία είτε στη γλουτένη είτε στη λακτόζη.
  • Τροφική δηλητηρίαση
Μια άλλη ιδιαίτερα συνηθισμένη αιτία στομαχόπονου είναι και η τροφική δηλητηρίαση. Η κατανάλωση μιας τροφής που έχει υποστεί αλλοιώσεις και έχει αναπτύξει βακτήρια και μικροοργανισμούς μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σοβαρή ή ακόμη και μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Σκωληκοειδίτιδα
Ο οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδα πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση αυτή πραγματικά σώζει ζωές καθώς μια σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή μας.
  • Προβλήματα θυρεοειδή
Παρόλο που ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χαμηλά στην περιοχή του στομαχιού. Αν ο θυρεοειδής παράγει μεγάλες ποσότητες ορμόνης (υπερθυρεοειδισμός), επιταχύνεται η διαδικασία της πέψης και συχνά προκαλείται διάρροια ή πόνοι στο στομάχι. Αν πάλι το πρόβλημα είναι ο υποθυρεοειδισμός, τότε επιβραδύνεται η πέψη και αυξάνονται οι πόνοι στο στομάχι.
  • Παρενέργειες φαρμάκων
Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να προκαλείται από την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για κάποια άλλη πάθησή σας. Φάρμακα αναλγητικά ή αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη καθώς και όσα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και ενδεχομένως πόνο στο στομάχι.
  • Έλκος
Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος είναι δυστυχώς συνηθισμένοι σε πόνους στο στομάχι κυρίως μετά από γεύματα. Μόνη λύση που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η προσεγμένη (χωρίς πολλά μπαχαρικά και αλάτι) διατροφή.
  • Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια καθαρά γυναικεία ασθένεια κατά την οποία κύτταρα της μήτρας «δραπετεύουν» και αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως π.χ. στην περιοχή της λεκάνης. Αποτέλεσμα; Πόνος (και στο στομάχι), αιμορραγία και υπογονιμότητα. Αν η ενδομητρίωση εντοπιστεί σε μια μικρή περιοχή, τότε η χειρουργική επέμβαση ίσως δώσει την λύση αν όμως έχει επεκταθεί σε διάφορα σημεία, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ορμονοθεραπεία.
  • Άγχος
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, όπως αϋπνία, υπέρταση και πόνους στο στομάχι. Ωστόσο, μια σειρά από προβλήματα προκαλεί και η κατάθλιψη, όπως απώλεια βάρους και όρεξης, πόνοι στο στομάχι, προβλήματα εκκένωσης κλπ. Έτσι, αν ο πόνος του στομαχιού είναι συνεχής και έχει διάρκεια, τότε θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστούν και τα δύο ενδεχόμενα και του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειες
Οι ασθένειες αυτές μπορεί να παρουσιαστούν τόσο στο παχύ όσο και στο λεπτό έντερο. Ενδεχομένως να εξελιχθούν σε νόσο Crohn ή σε ελκώδη κολίτιδα. Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται οι έντονοι πόνοι, η διάρροια και η ακατάσχετη αιμορραγία. Δυστυχώς τα συμπτώματα είναι χρόνια αλλά συχνά εμφανίζονται κατά περιόδους καθιστώντας τη διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη. Οι ασθένειες αυτές, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθούν ακόμη και σε καρκίνο.
  • Οι (πολλές) τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Αν συνηθίζετε να μασάτε μέσα στην ημέρα πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, τότε μην παραξενευτείτε αν αντιμετωπίζετε συχνούς πόνους στο στομάχι. Η ουσία σορβιτόλη, που βρίσκεται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στο στομάχι, απότομη απώλεια βάρους και διάρροια. Μόνη λύση; Λιγότερες τσίχλες μέσα στην ημέρα…
  • Καρκίνος
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ενδεχόμενο, όμως σπανίως ο πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνει και κάποια μορφή καρκίνου στο συκώτι, στο στομάχι ή στις ωοθήκες-και δυστυχώς καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.
Μαζί με τον έντονο πόνο, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, έμετοι και αλλαγή στις ώρες και ποσότητες των εκκενώσεων.
 .. http://spitikomas.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
e-diet.gr.

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :