Βρεφικός ύπνος: 7 μύθοι καταρρίπτονται


Όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι, όλα περιστρέφονται γύρω από τον ύπνο του. Επομένως πολλοί θα επιχειρήσουν να σας δώσουν σχετικές συμβουλές -καλοπροαίρετα πάντα. Πόσες από αυτές όμως μπορείτε να εμπιστευτείτε και να ακολουθήσετε; 
Δείτε επτά μύθους για τον βρεφικό ύπνο.

Μύθος 1: Δεν πρέπει ποτέ να ξυπνήσετε ένα μωρό που κοιμάται

Η αλήθεια: Σίγουρα το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές και ίσως το έχετε πει κι οι ίδιοι σε κάποιον απροσδόκητο επισκέπτη. Ωστόσο μην το πιστεύετε. Τους πρώτους μήνες το μωρό πρέπει να τρώει συνεχώς. Επομένως θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να το ξυπνήσετε τρυφερά για να το ταΐσετε. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, δεν είναι απλώς αποδεκτό αλλά και απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Όταν όμως το νεογέννητο ανακτήσει το βάρος γέννησής του, τότε μπορείτε να το αφήνετε να κοιμάται χωρίς να το ξυπνάτε για τάισμα.

Μύθος 2: Οι πάντες της κούνιας προστατεύουν το μωρό

Η αλήθεια: Οι πάντες της κούνιας μπορεί να φαίνεται ότι προστατεύουν το μωρό από χτυπήματα και μελανιές, στην πραγματικότητα όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και οργανώσεις πρόληψης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου προειδοποιούν ότι ενέχουν τον κίνδυνο ασφυξίας.

Μύθος 3: Κρατήστε το βρεφικό δωμάτιο σε απόλυτη ησυχία

Η αλήθεια: Σίγουρα, εσείς κοιμάστε πιο εύκολα αν έχει απόλυτη ησυχία. Ωστόσο τα περισσότερα νεογέννητα το απολαμβάνουν να υπάρχουν διακριτικοί, παρασκηνιακοί ήχοι. Αυτό γιατί στην μήτρα της μητέρας τους άκουγαν ήχους 24 ώρες το 24ωρο, επομένως τους φαίνεται οικείο.

Μύθος 4: Το μωρό πρέπει να κοιμάται όλο το βράδυ από την ηλικία των τριών μηνών

Η αλήθεια: Ναι, θα ήταν ιδανικό αλλά δεν είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Αν το μωρό σας είχε μια καλή ημέρα -με λίγη τύχη- θα καταφέρει να κοιμηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ηλικία των 12 εβδομάδων. Ωστόσο ορισμένες φορές αυτό δεν γίνεται για έναν ή δύο ή και τρεις μήνες ακόμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος. Ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής: Αφήστε το παιδί να κοιμηθεί μόνο του (χωρίς νανουρίσματα ή κούνια) και όταν τελικά κοιμηθεί σταματήστε να το ελέγχετε κάθε φορά που βγάζει κάποιον ήχο, έτσι ώστε να μάθει ότι μπορεί να ξαναπέσει για ύπνο μόνο του.

Μύθος 5: Αν κοιμηθεί αργά θα σηκωθεί αργά

Η αλήθεια: Θα ήταν πολύ ωραία, έτσι δεν είναι; Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα ορισμένες φορές ισχύει το αντίθετο. Αν κρατήσετε το παιδί σας ξύπνιο μέχρι αργά, παθαίνουν υπερένταση με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ενώ αν ξυπνήσουν νωρίς δεν καταφέρνουν να ξανακοιμηθούν. Δοκιμάστε το αντίθετο: Βάλτε το παιδί σας για ύπνο 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και θα αρχίσει να κοιμάται μέχρι λίγο πιο αργά.

Μύθος 6: Δεν πειράζει να κοιμηθεί ο σκύλος στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί

Η αλήθεια: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην αφήνετε ποτέ το μωρό ή το παιδί μόνο με ένα κατοικίδιο ούτε για να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο. Περίπου 600.000 παιδιά δαγκώνονται κάθε χρόνο από σκύλους, τόσο άσχημα ώστε αν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη. Ακόμα και μια παιχνιδιάρικη γάτα μπορεί να πηδήξει στην κούνια του μωρού και να το γρατζουνίσει.

Μύθος 7: Τα δημητριακά στο γάλα του μωρού θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί καλύτερα

Η αλήθεια: Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα δημητριακά μέσα στο μπιμπερό θα βοηθήσουν το μωρό να κοιμηθεί μέχρι πιο αργά. Για την ακρίβεια, τα δημητριακά στο γάλα αυξάνουν τις θερμίδες που καταναλώνει ενώ γενικά προτείνεται να αρχίσει το μωρό την κατανάλωση στέρεας τροφής μετά την ηλικία των 4-6 μηνών.


...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
/tro-ma-ktiko.blogspot.com/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :