Τα 7 μυστικά του επιτυχημένου παιδιού!

κάποιες απλές στρατηγικές

Η επιτυχία δεν συνδέεται πάντα με τα χρήματα ή τη δόξα. Επιτυχία σημαίνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου ή να μπορείς να ξεπερνάς εύκολα τις δυσκολίες. Κι αυτές είναι δεξιότητες που οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας. Η έννοια της επιτυχίας είναι υποκειμενική σε κάθε άνθρωπο και μπορεί να σχετίζεται με χρήματα, καλή ζωή, πολυτέλεια, καλύτερες σχέσεις, εσωτερική αρμονία. Ωστόσο, όπως μας λένε οι ψυχολόγοι, επιτυχία είναι να έχεις και να είσαι αυτό που θέλεις στη ζωή, ό,τι κι αν είναι αυτό, προσφέροντας παράλληλα στον εαυτό σου, σε αυτούς που αγαπάς και στο σύνολο της κοινωνίας γενικότερα. Κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που διδάσκεται, τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στα παιδιά μας.

Ο παιδαγωγός Κρις Γκίκλεϊ, στο βιβλίο του «Secrets of Success» (Τα μυστικά της Επιτυχίας), μας παραθέτει κάποιες απλές στρατηγικές, που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να έχουν μια «επιτυχημένη», δηλαδή ευτυχισμένη, ζωή!

Το δικαίωμα στην επιλογή

Εμείς οι ενήλικοι γνωρίζουμε πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα, αλλά μέχρι να το μάθουμε έχουμε πειραματιστεί σε πολλά πεδία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Μέχρι να μάθουν, πρέπει να πειραματιστούν. Μερικές φορές ωθούμε τα παιδιά να περνούν το χρόνο τους σε δραστηριότητες ή αθλήματα που δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους. Αν ένα παιδί λατρεύει την κολύμβηση, είναι καλό να πηγαίνει ίσως και καθημερινά στο κολυμβητήριο. Αν όμως δεν του αρέσει, είναι περιττό να το πιέζετε να το κάνει. Θυμηθείτε πως όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Αν αγαπάμε αληθινά τη δουλειά μας νιώθουμε απίστευτη ευχαρίστηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας.

Η τέχνη της συγκέντρωσης

Τα παιδιά, γενικά, δεν έχουν την αίσθηση το χρόνου. Επιπλέον, καθημερινά βομβαρδίζονται με εικόνες από την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Γι’ αυτό,

ιδιαίτερα σήμερα- είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε την τέχνη της συγκέντρωσης. Μια χρήσιμη τεχνική είναι να μάθουμε στο παιδί να «αποβάλλει» από την καθημερινότητά του τις «άχρηστες» πληροφορίες που το αποσυντονίζουν. Η συγκέντρωση έχει άμεση σχέση με το να μάθει το παιδί να βάζει προτεραιότητες. Αυτό που διαχωρίζει τον αποτελεσματικό άνθρωπο από τον απασχολημένο είναι πως ο πρώτος ξέρει να συγκεντρώνεται στο σωστό στόχο.

Σκληρή δουλειά»

Είναι μια έκφραση που μας τρομάζει όλους. Κι όμως, σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με την επιτυχία, αλλά και με την εσωτερική μας πληρότητα. Αν διδάξετε στο παιδί πως η «σκληρή δουλειά» μπορεί να φέρει ικανοποίηση, τότε θα μάθει να μην την αποφεύγει.

Φαντασία

Το 1968, ο επιστήμονας Τζορτζ Λαντ έδωσε σε 1.600 πεντάχρονα παιδιά ένα τεστ της NASA, προκειμένου να βρει τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς. Τα υποψήφια παιδιά βρήκαν δεκάδες λύσεις για τα προβλήματα. Και μάλιστα, το 99% των παιδιών χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοφυΐες. Μετά από πέντε χρόνια επανέλαβε το τεστ στα ίδια παιδιά, και μόνο το 30% απάντησε «ιδιοφυώς». Στην ηλικία των 15, μόνο το 12% απάντησε αντίστοιχα. Το ίδιο τεστ ο Τζορτζ Λαντ το έκανε σε 280.000 ενηλίκους και μόνο το 2% έδωσε ιδιοφυείς απαντήσεις. Αυτό το τεστ μάς αποδεικνύει περίτρανα πως τα παιδιά διαθέτουν εκπληκτική φαντασία, η οποία παρακμάζει καθώς μεγαλώνουν. Και η παρακμή είναι ο εχθρός της επιτυχίας. Γι’ αυτό, ενθαρρύνετε τη φαντασία Πώς; Μαθαίνοντάς του ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς μία καλή ιδέα είναι να έχει πολλές. Προτρέψτε το να ακούει τους άλλους ανθρώπους, να παρατηρεί και να μη φοβάται να ρωτήσει. Βελτίωση

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα επιθυμούν να βελτιώνονται. Το ότι θέλουν να γίνουν καλύτεροι σε κάτι δεν σημαίνει πως δεν είναι ήδη καλοί. Απλώς προσπαθούν το «καλό» να το κάνουν «σπουδαίο». Αυτό που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά είναι πως τα σπουδαία πράγματα δεν συμβαίνουν ξαφνικά. Είναι συνήθως αποτέλεσμα «δουλειάς». Μάθετέ του, λοιπόν, να συγκεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα, και την επόμενη φορά να προσπαθεί να το κάνει καλύτερο. Επαναλαμβάνοντας κάτι ξανά και ξανά και με διαφορετικούς τρόπους, θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια θετική συμπεριφορά για τη βελτίωση.

Κατανόηση

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πάντα κατανοούν και προσπαθούν να ακούσουν τους άλλους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο, να ακούει πραγματικά, να νιώθει κατανόηση και να συντρέχει τους φίλους του. Όταν ακούμε, μαθαίνουμε. Όπως, άλλωστε, υποστηρίζει και ο γκουρού της δημοσιογραφίας Λάρι Κινγκ, «κανένας δεν έμαθε μιλώντας, όλοι μαθαίνουν ακούγοντας». Διαχείριση της αποτυχίας

Ποιος είπε πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα; Προβλήματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, απλώς εκείνοι ξέρουν να βρίσκουν τη λύση. Γι’ αυτό, μάθετέ του πως ακόμη και στις άτυχες στιγμές δεν είναι μόνος και πως ακόμη κι όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν λάθη και ξέρουν να τα διορθώνουν. Γιατί ο μόνος που δεν κάνει λάθος είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα. Οι χρυσοί κανόνες της επιτυχίας

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτυχίες.

Δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα, κάποια στιγμή βρίσκεις κι αυτό που σου αρέσει.

Όλα είναι θέμα «δουλειάς» και εξάσκησης.

Θυμήσου να λες στον εαυτό σου «μπράβο».

Οι ατυχίες είναι κι αυτές μέσα στη ζωή. Αυτός δεν είναι λόγος να τα παρατάμε.

Ζήτησε βοήθεια, όταν τη χρειαστείς.

filenades

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :