Ερντογάν: Κανένα ειρηνευτικό βήμα αν οι Κούρδοι δεν καταθέσουν τα όπλα τους

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα επιπρόσθετο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες, όσο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν…

PKK) δεν καταθέτει τα όπλα. Η ειρήνη δεν είναι δυνατή υπό την απειλή των όπλων (…) δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι υποσχέσεις συνεχώς δεν τηρούνται, παρά μόνο εφόσον υπάρξουν απτές αποφάσεις» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον τοπικών αξιωματούχων.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε το Σάββατο, σε ένα μήνυμα που απηύθυνε με την ευκαιρία της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (Νεβρόζ), τα μέλη του κινήματος να οργανώσουν ένα συνέδριο με στόχο να τερματιστεί η εξέγερση εναντίον των τουρκικών αρχών που έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη με τους Κούρδους, με την ελπίδα να προσεγγίσει τους Κούρδους ψηφοφόρους και να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου την πλειοψηφία δύο τρίτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση που χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ενίσχυε τις εξουσίες του αρχηγού του Κράτους.

Ενώ ωστόσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, αναγκάστηκε να σκληρύνει τη στάση του προκειμένου να μην χάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να έλθει σε σύγκρουση με την κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :