10 superfoods που βοηθούν στο αδυνάτισμα...

Οι υπερτροφές... (superfoods) αναφέρονται σε τροφές των οποίων η περιεκτικότητα σε μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία είναι υψηλότερη συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να έχουν ιδιαίτερες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Πολλές από αυτές βοηθούν και στο αδυνάτισμα, σας παρουσιάζουμε δέκα (10) βασικές.

1. Γκρέιπφρουτ: Ακόμα και αν δεν έχετε αλλάξει τίποτε άλλο στη διατροφή σας, τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα! Η σύνθεσή του μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης, ορμόνης που ευθύνεται για την αποθήκευση του λίπους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και επειδή αποτελείται κατά 90% από νερό, μπορεί να σας προσφέρει κορεσμό γρηγορότερα και έτσι να καταναλώσετε λιγότερη τροφή.

2. Μαύρη σοκολάτα: Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, έτσι ώστε να αισθάνεστε χορτάτος και να φάτε λιγότερο στο επόμενο γεύμα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μελέτες δείχνουν ότι καταναλώνοντας μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα υγιή λιπαρά, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και η καύση λίπους. Επίσης, φαίνεται ότι η μαύρη σοκολάτα περιορίζει την επιθυμία για αλάτι, γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα. Καθημερινά μπορείτε να τρώτε 10-15 γραμμάρια.

3. Ξηροί καρποί: Αποτελούν μία ακόμη υπερτροφή, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε. Ιδίως τα αμύγδαλα φαίνεται πως συμβάλλουν στην απώλεια του βάρους: Μελέτη έδειξε, πως εκείνοι που πρόσθεσαν καθημερινά στη διατροφή τους 30 γραμμάρια ανάλατους ξηρούς καρπούς και ακολουθούσαν μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, έχασαν περισσότερο βάρος από ότι τα άτομα που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα, αλλά αντί για αμύγδαλα κατανάλωναν κάποιο υδατανθρακούχο σνακ, όπως οι φρυγανιές. 4. Αβοκάντο: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε την κατανάλωση λιπαρών, εφ’ όσον αυτά αποτελούν τα σωστά λίπη. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) που περιέχει το αβοκάντο, με κύριο το ελαϊκό οξύ, μπορεί να μειώσουν την πείνα σας. Το κρεμώδες αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που μειώνουν την απορρόφηση λίπους και αυξάνουν το μεταβολισμό. Καθημερινά μπορείτε να τρώτε 1/2 αβοκάντο (30γρ). 5. Καστανό ρύζι: Είναι θρεπτικότερο απ’ το λευκό, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Μία μερίδα καστανού ρυζιού περιέχει 1,7 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου, ενός «καλού» υδατάνθρακα που καίει το λίπος. Επιπλέον, το καστανό ρύζι αποτελεί χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο, που πρακτικά σημαίνει ότι χορταίνει με λιγότερες θερμίδες. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία δίαιτα υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας απέκτησαν τρεις φορές περισσότερο βάρος σε διάστημα έξι ετών σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας.

6. Αχλάδια: Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία αχλάδια την ημέρα κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν κατανάλωναν αχλάδια. Μπορείτε να τρώτε και τη φλούδα, στην οποία βρίσκονται κρυμμένες όλες οι φυτικές ίνες!

7. Κρασί: Η ρεσβερατρόλη, το φημισμένο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό των σταφυλιών, σταματά την αποθήκευση λίπους. Μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που καταναλώνουν μία μέτρια ποσότητα κρασιού έχουν λεπτότερη μέση και λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς από εκείνους που καταναλώνουν τα πιο βαριά οινοπνευματώδη ποτά. Η κατανάλωση ενός ποτηριού είναι ικανή να αυξήσει την καύση θερμίδων για 90 λεπτά. Οι γυναίκες μπορούν να πίνουν καθημερινά ½ ποτηράκι (60ml) και οι άντρες 120ml. 8. Κουκουναρόσπορος: Αυτές οι μικροσκοπικές μπουκιές περιέχουν τα ίδια υγιή λιπαρά οξέα που καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας και καίνε το κοιλιακό λίπος. Μελέτη διαπίστωσε ότι καταναλώνοντας υγιή ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, αντί για κορεσμένα λιπαρά, βοήθησε υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος χωρίς να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων ή να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Καθημερινά μπορείτε να τρώτε 1-2 κουταλιές της σούπας.

9. Κινόα: Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της πείνας. Θα σας κρατήσει χορτάτους με λιγότερες θερμίδες, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματά σας. Καθημερινά μπορείτε να τρώτε 1 φλιτζάνι του τσαγιού.

10. Goji berrie: Έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ=29), γεγονός που βοηθάει στην αποφυγή των απότομων αυξομειώσεων της ινσουλίνης, που αποτελεί μία από τις υπεύθυνες ορμόνες για την αποθήκευση του λίπους. Ταυτόχρονα, το goji berrie είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και χρώμιο, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της όρεξης και στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας, κατά την απώλεια του βάρους και κατά συνέπεια στην λιπόλυση, δηλαδή στην καύση του λίπους. Τα 100γρ. επεξεργασμένων goji berries ισοδυναμούν με 370 θερμίδες, γι’ αυτό να μην τρώτε καθημερινά παραπάνω από 5-10 γραμμάρια.

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βλάχου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Συνεργάτης Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πηγή

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :