Ακέφαλο και σε κρίση το ΤΑΙΠΕΔ ενώ εκκρεμούν αποφάσεις για κρίσιμους διαγωνισμούς

Σε πονοκέφαλο για το Μαξίμου εξελίσσεται το κενό που δημιουργήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα καθώς... η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου παραμένει κενή, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την άρνηση του ενός από τα τρία εναπομείναντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να συναινέσει στις αποφάσεις που δρομολογούν τα άλλα δύο. Το ζήτημα κοινοποιήθηκε ήδη στους δανειστές από τους δύο παρατηρητές του Εurogroup και της Κομισιόν, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Το θέμα κρίνεται μείζονος σημασίας, καθώς αναμένεται να χρειαστούν σημαντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου βραχυπρόθεσμα, όπως το κλείσιμο της συναλλαγής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η διαγωνιστική διαδικασία για την Εγνατία, την ΕΕΣΣΤΥ, τον ΟΛΘ κ.λπ. Με την αποχώρηση Πιτσιόρλα το διοικητικό συμβούλιο έμεινε με τρία μέλη αντί των πέντε που προβλέπεται, καθώς ένα ακόμα μέλος είχε αποχωρήσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ επιτρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με τρία μέλη, εφόσον όλα παρίστανται. Τα μέλη που έχουν μείνει είναι ο διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης, η εντεταλμένη σύμβουλος, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και το μη εκτελεστικό μέλος Αγγελος Βλάχος. Την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε και το διοικητικό συμβούλιο επιχείρησε να συγκληθεί για να πληρώσει τη θέση του πρόεδρου του με την ανάδειξη του Αντ. Λεούση σε νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ο Αγγ. Βλάχος δεν μπόρεσε να παραστεί. Χθες, οπότε και συνεδρίασε τελικά το Δ.Σ. παρουσία των δύο παρατηρητών των δανειστών όπως και των νομικών συμβούλων, ο Αγγ. Βλάχος ζήτησε νομική ή και πολιτική νομιμοποίηση για να προσυπογράψει τις σχετικές αποφάσεις για την πλήρωση της θέσης του προέδρου.

Εναλλακτικά ζήτησε την έγκριση του εποπτικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ που έχει συγκροτηθεί σε σώμα. Και αυτό διότι το ΤΑΙΠΕΔ μετά τον νόμο 4389, που ψηφίστηκε τον Μάιο, υπήχθη ως θυγατρική στην ΕΕΣΠ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αγγ. Βλάχου, αφού αυτός ο νόμος προβλέπει πως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ, υπερτερεί του προηγούμενου ιδρυτικού του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011) και έτσι απαιτείται, αν όχι τυπικά, πάντως ουσιαστικά σύμφωνη γνώμη είτε της ΕΕΣΠ είτε του βασικού της μετόχου που είναι το ελληνικό Δημόσιο και εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών. Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ όχι μόνον δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα αλλά ακόμα δεν έχει καν συμφωνηθεί μεταξύ θεσμών και υπουργείου Οικονομικών, όπως προβλέπεται. Εξ ου και η άποψη Βλάχου για έγκριση από το εποπτικό. Αν και ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ γνωμοδότησε υπέρ της θέσης των κ.κ. Αντ. Λεούση και Λ. Τσιτσογιαννοπούλου, ο Αγγ. Βλάχος επέμεινε στη θέση του. Κύκλοι σε γνώση των όσων διαδραματίζονται οψίμως στο ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως ο Αγγ. Βλάχος θα μπορούσε να επιθυμεί να οριστεί αυτός πρόεδρος και εκτιμούν πως διαθέτει πολιτική στήριξη για να προβάλλει με τόσο αποφασιστικό τρόπο τις ενστάσεις του.

Σημειώνεται πως νέο τέταρτο ή και πέμπτο μέλος στο Δ.Σ. δεν μπορεί να διοριστεί, για τους ίδιους λόγους με αυτούς που προτάσσει ο Αγγ. Βλάχος. Σήμερα Παρασκευή θα επιχειρηθεί να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ και να βρεθεί διέξοδος. Σε διαφορετική περίπτωση όλη η υπόθεση αναμένεται πάντως, να τεθεί ως προτεραιότητα στον υπουργό Οικονομικών από τους θεσμούς και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως η λύση είναι θέμα ημερών. Άγνωστο όμως ακόμα εάν αυτή θα προβλέπει πρόεδρο τον Αντ. Λεούση ή τον Αγγ. Βλάχο. Όποιος και εάν προκριθεί, πάντως, θα υποβληθεί σε αξιολόγηση από το Δ.Σ. της ΕΕΣΠ όταν αυτό συγκροτηθεί και η εταιρεία λειτουργήσει. Εν τω μεταξύ, όμως, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να περιμένουν. Πηγή

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :