Λαχανόκηπο σε γλάστρες ή υπαίθριο υπέρ και κατά.

Μπορεί οι ανάγκες των λαχανικών να παραμένουν ίδιες, άσχετα με το αν μεγαλώνουν στο χώμα ή σε γλάστρα, οι καλλιεργητικές φροντίδες όμως διαφέρουν. Συνοψίσαμε τις βασικές διαφορές και σάς φτιάξαμε έναν συνοπτικό κατάλογο.
Χώμα: το χώμα που γεμίζουμε τις γλάστρες είναι συνήθως πιο ελαφρύ από το κηπόχωμα, είναι αποστειρωμένο και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μην περιέχει επί της ουσίας χώμα! Υπάρχουν υποστρώματα καλλιέργειας που είναι μίγματα υλικών όπως τύρφης, περλίτη & κοπόστ. Τα εδαφικά μίγματα για...

γλάστρες στραγγίζουν καλά και έχουν διορθωμένο ph.
Πότισμα: το χώμα της γλάστρας ξηραίνεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό του κήπου κι άρα χρειάζεται τακτικότερο πότισμα.

Λίπανση: το χώμα της γλάστρας χάνει γρήγορα τα θρεπτικά του στοιχεία, διότι αυτά ξεπλένονται μαζί με το νερό που απορρέι από τις τρύπες αποστράγγισης. Έτσι, οι καλλιέργειες σε γλάστρες θα πρέπει να λιπαίνονται πιο συχνά από ότι οι υπαίθριες καλλιέργειες.
Βοτάνισμα: το ξερίζωμα των ζιζανίων είναι πολύ πιο εύκολο στις γλάστρες από ότι είναι στον υπαίθριο λαχανόκηπο. Λόγω του περιορισμένου χώρου, ο αριθμός των ζιζανίων που φυτρώνουν είναι μικρός και μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα με το χέρι.
Φυτοπροστασία: από τι μια ένας σωστά φυτεμένος υπαίθριος λαχανόκηπος αποτελεί ένα ισορροπημένο οικοσύστημα και τα φυτά είναι πιο ανθεκτικά στις προσβολές, από την άλλη οι γλάστρες δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης απομόνωσης των προσβεβλημένων φυτών με αποτέλεσμα να μην επεκτείνονται οι ασθένειες σε όλα τα φυτά. Ωστόσο, οι αρχές τις φυτοπροστασίας παραμένουν οι ίδιες.


.. http://spitikomas.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
πηγή: piperies-agiou-georgiou.blogspot.com .  

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :