Οι 10 πιο απίστευτες φοβίες!


Ξεκινώντας από την παμφοβία, φόβο των πάντων, και καταλήγοντας στην ίδια τη φοβοφοβία, το φόβο των φόβων, έχουμε κιόλας εγκλωβιστεί στο τυραννικό σύμπαν του τρόμου και της αποτροπής.




 Ως εκεί όμως θα έχουμε να διαχειριστούμε μια μακρά σειρά ελληνικών ονομάτων, τα οποία θα διαγιγνώσκουν ελάσσονες ή μείζονες φοβίες. Κι επειδή ορισμένες επιδοτούνται εις βάρος κάποιων άλλων, ας σταχυολογήσουμε μερικές, προκειμένου να εκθέσουμε ό,τι παράγει τη νοσηρότητα, κι όχι βεβαίως τα θύματα.

Διότι αν δεχτούμε ότι όλα σήμερα τείνουν στην πιο ακραία εκδοχή τους, οι φοβίες που γεννούν καθίστανται νόμιμες και λογικοφανείς. Αναπόδραστα, κάπου θ' αναγνωρίσεις κι εσύ τον εαυτό σου.

 Αμαξοφοβία, αυτοφοβία, βιβλιοφοβία, κακοφοβία, καινοφοβία, χρονοφοβία, κυβερνοφοβία, δειπνοφοβία, ελευθεροφοβία, γελιοφοβία, γνωσιοφοβία, ηδονοφοβία, υδροφοβία, ιδεοφοβία, υπνοφοβία, λογοφοβία, μυθοφοβία, νυκτοφοβία, ονειροφοβία, παιδοφοβία, πολυφοβία, σεληνοφοβία ή ταχυφοβία; Φοβάσαι; Εκτακτα! Αρα υπάρχεις.

Μπορείτε να δείτε τις φοβίες που υπάρχουν:

Ο καθένας από εμάς έχει κάποιο είδος φόβου, αλλά μερικοί έχουν έναν παθολογικό φόβο που ονομάζεται «φοβία».

Μερικές φοβίες είναι πιο γνωστές όπως η αγοραφοβία, η οποία είναι ο φόβος κάποιου να βρίσκεται σε μια ανοικτή περιοχή ή σε μεγάλο πλήθος, η Θανατοφοβία, που είναι ο φόβος του θανάτου κλπ.
Υπάρχουν όμως και φοβίες που είναι απλά παράξενες όπως η arachibutyrophobia (δεν υπάρχει ελληνική μετάφραση), που είναι φοβία στο φυστικοβούτυρο που κολλάει στον ουρανίσκο..

Ο κατάλογος αυτός είναι αφιερωμένος στις φοβίες εκείνες που επηρεάζουν την ζωή αυτού που την έχει, αλλά σε ακραίο σημείο.

10 – Ambulophobia (φοβία να περπατάς ή να στέκεσαι)



Φανταστείτε τις συνέπειες ενός τέτοιου φόβου: η απλή σκέψη στην ορθοστασία ή στο περπάτημα, σας γεμίζει με απόλυτη τρομοκρατία. Πώς να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή; Είναι σίγουρο ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτή την φοβία, θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους πολλές φορές στην καθημερινή τους ζωή.

09 – Decidophobia (φοβία στην λήψη αποφάσεων)



Μερικές φοβίες έχουν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις. Αν κάποιοι φοβούνται να πάρουν μια απόφαση, φανταστείτε πως είναι η ζωή τους..
Συνήθως αναθέτουν σε άλλους τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι ίδιοι και ο λόγος είναι η φοβία τους μην πάρουν την λάθος απόφαση. Οπότε και δεν παίρνουν καθόλου…

08 - Epistemophobia (Gnosiophobia) (φοβία στην γνώση)



Κι όμως υπάρχει τέτοια φοβία. Φοβία στην γνώση, στην εκπαίδευση στην εισαγωγή οποιονδήποτε νέων δεδομένων στην ζωή τους.
Τα άτομα που έχουν αυτή την φοβία, δεν μπορούν να μάθουν τίποτα και είναι σε μια συνεχόμενη τρομοκρατία η οποία και επηρεάζει την ικανότητα τους να κατανοήσουν το οποιοδήποτε νέο μπορεί να μάθουν.

07 – Cibophobia (φοβία στο φαγητό)



Με μια γρήγορη ανάλυση της κατάστασης, θα δούμε ότι η τροφή είναι απαραίτητη για να ζήσουμε. Τα άτομα που πάσχουν από Cibophobia φοβούνται την τροφή.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν δύο επιλογές. (1) Την αποφυγή τροφίμων συνολικά με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση και τον θάνατο και (2) να καταναλώνουν τροφή και να αντιμετωπίζουν καθημερινά τον τρόμο των τροφίμων.
Η διαφορά με τους ανορεκτικούς είναι ότι αυτοί που πάσχουν από Cibophobia , δεν φοβούνται το φαγητό για λόγους αισθητικής, αλλά τις τροφές γενικότερα.

06 - Somniphobia (Hypnophobia) (φοβία στον ύπνο)



Ακριβώς όπως και η προηγούμενη φοβία, έτσι και αυτή υπάρχει θέμα διαβίωσης. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ζωή μας. Αλλά ενώ θα μπορούσε κανείς να ζήσει λίγες μέρες χωρίς τροφή, σε αυτή την φοβία είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την αϋπνία. Η γενική σωματική και ψυχική κόπωση που προκαλείται από αυτή την φοβία είναι τρομακτική. Σίγουρα είναι ένα φρικτό συναίσθημα για όσους το αντιμετωπίζουν.

05 – Acousticophobia (ο φόβος του ήχου, ακόμα και της φωνής τους)



Ο φόβος του ήχου είναι ίσως από τις πιο περίεργες φοβίες. Πως ζούνε αυτοί οι άνθρωποι; Σε ηχομονωτικά δωμάτια; Φορώντας συνέχεια ωτοασπίδες; Μάλλον ακούγονται σαν δραστικές αποφάσεις αλλά η εναλλακτική για όσους πάσχουν από αυτή την φοβία δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρα. Τρομοκρατούνται από οποιονδήποτε θόρυβο, είτε πρόκειται το βούισμα ενός εντόμου ή την μακρινή βοή της αστραπής ακόμα και από τον ήχο της φωνής τους… τρομακτικό!!

04 – Chronophobia (φοβία στον χρόνο ή χρονοφοβία)



Το λογικό θα ήταν να φοβούνται το πέρασμα του χρόνου και τις έννοιες που σχετίζονται με τον χρόνο όπως το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον και τις λέξεις όπως «αργότερα», «νωρίς» κλπ.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι πάσχοντες από αυτή την φοβία, φοβούνται τον ίδιο τον χρόνο και την μετάβαση του.
Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αντηχεί σαν κεραυνός και προκαλεί σοκ και τρόμο στην ψυχή τους.

03 – Counterphobia (φοβία σε απρόσμενες καταστάσεις)



Είναι καθαρά φοβία του μυαλού και τις αντιμετώπισης απρόσμενων καταστάσεων.
Το άτομο αυτό ουσιαστικά επιδιώκει τέτοιες καταστάσεις που του προκαλούν δυσφορία και φόβο. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο και μαζοχιστικό αλλά πιστεύεται ότι όσοι πάσχουν από Counterphobia, συμμετέχουν σε καταστάσεις που τους φοβίζουν.
Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με καταστάσεις περίεργες και δυστυχώς με αυτό τον τρόπο είναι σε μια συνεχόμενη ψυχική καταστροφή και απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

02 – Phobophobia (φοβία στις φοβίες ή φοβοφοβία)



Ναι είναι τελείως τρελό. Κι όμως Phobophobia, είναι ο φόβος του φόβου.
Ουσιαστικά φοβούνται την ανάπτυξη του φόβου αλλά έχουν ήδη αναπτύξει έναν φόβο, έτσι η Phobophobia τρέφεται από μόνη της σε έναν ατελείωτο κύκλο στο άπειρο.

01 – Pantophobia (ο φόβος των πάντων ή παμφοβία)



Ο φόβος για τα πάντα. Παράλογο έτσι; Κι όμως αν το σκεφτούμε ότι η έννοια της φοβίας «είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.», ίσως να μην είναι τόσο παράλογο τελικά.
Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιθυμία αποφυγής αυτού αντικειμένου που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σπουδαία πηγή κινδύνου. Στην παμφοβία έχουμε τον φόβο για όλα.

Αυτή η φοβία είναι στο Νο1 γιατί συνεπάγεται με συνεχόμενο τρόμο. Δεν έχει σημασία αν όσοι πάσχουν από αυτόν τον φόβο, πηγαίνουν παντού, δεν έχει σημασία τι κάνουν. Κάθε πτυχή της ζωής τους, κάθε σκέψη, κάθε αντικείμενο, κάθε σχέση αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, διακατέχονται από την βασανιστική σκέψη ότι κάτι κακό αιωρείται πάνω από το κεφάλι τους. κάθε στιγμή και λεπτό. Μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουν…


...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
.fwnazw.gr/   

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :