Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που χώρισε

γιατί ίσως τους προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερο στρες

Είναι πολύ δύσκολο να πεις κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο γιατί ίσως τελικά να μην καταφέρεις να στηρίξεις τον άλλον αλλά και γιατί ίσως τους προκαλέσεις ακόμα μεγαλύτερο στρες. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τα ακόλουθα:
1. «Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο.»

Μην τολμήστε να ξεστομίσετε κάτι τέτοιο σε άνθρωπο που θρηνεί. Ειδικά σε αυτούς που πολύ πρόσφατα έχει συμβεί κάτι τόσο τραγικό. Μην με παρεξηγείτε. Πιστεύω την παραπάνω πρόταση, αλλά όχι σε σχέση με τον χαμό ενός ανθρώπου. 2. «Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.»

Είναι χαζό και μόνο που το σκέφτεσαι… Πόσος χρόνος δηλαδή; Εβδομάδες; Μήνες; Χρόνια; Δεκαετίες; Αιώνες; Όχι φίλες μου. Ο χρόνος δεν σβήνει τις πληγές, ούτε κάνει λιγότερο τον πόνο. Υπάρχει πάντα ανοιχτή πληγή… Υπάρχει όμως κι εκείνη η πλευρά που λέει ότι «ο χρόνος φέρνει αλλαγές». Η απομάκρυνση ενός σημαντικού ανθρώπου από την ζωή μας, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές, που «ειρωνικά» μπορεί να αποβούν θετικές. Η αλλαγή πάντα αποτελεί κίνητρο για να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο, αφού μας «βοηθά» να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε πριν. 3. «Είσαι νέα. Θα βρεις κάποιον άλλο.»

Ελπίζω να μην το έχετε πει ποτέ αυτό! Κι αν συνέβει, κάντε κάτι γρήγορα για να απολογηθείτε! Μετά, συγχωρήστε τον εαυτό σας και υποσχεθείτε ότι δε θα το ξαναπείτε, ποτέ! Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Ναι, ίσως υπάρξει κάποια στιγμή κάποιος άλλος στην ζωή μας, όχι γιατί μας το είπαν, αλλά γιατί είμαστε έτοιμες να «αγαπήσουμε» πάλι και όχι γιατί «ξεπεράσαμε» τον άνθρωπο που «έφυγε». 4. «Το ξεπέρασες;»

Πολλοί αναρωτιούνται μετά από καιρό, αν η απώλεια ενός αγαπημένου έχει «ξεπεραστεί». Όπως προαναφέρθηκε, όχι ούτε ο χρόνος θα το γιατρέψει, ούτε θα ξεχαστεί ποτέ. 5. «Μα έχει περάσει ήδη ένας χρόνος!»

Ούτε αυτή η πρόταση είναι κατάλληλη. Μετά ένα χρόνο, ο πόνος μπορεί να είναι «διαφορετικός». Καθόλου εμφανής προς τους άλλους, αλλά ιδιαίτερα έντονος σε εμάς. Τι θα μπορούσατε να «κάνετε» όμως για κάποιον που θρηνεί; Η στήριξη δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο λεκτική. Η παρουσία σας, η κατανόηση και η αγάπη σας είναι ίσως τα πιο σημαντικά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

marieclaire

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

1 σχόλιο :