Οι ψηλοί ζουν καλύτερα

Oι ψηλοί άντρες ζουν καλύτερα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι...

πήραν συνεντεύξεις σε περισσότερους από 454.000 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, ρωτώντας τους για το ύψος και τη ζωή τους.


Συνολικά, οι πιο ψηλοί άντρες έκαναν περισσότερους ευνοϊκούς χαρακτηρισμούς για τη ζωή τους και είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν θετικά συναισθήματα, όπως η απόλαυση και η ευτυχία. Γιατί; Ίσως διότι είχαν υψηλότερα εισοδήματα και μορφωτικό επίπεδο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Εconomics and Ηuman Βiology.

Η μελέτη βασίστηκε σε μια ειδική κλίμακα (λέγεται κλίμακα Cantril), βαθμολογημένη από 0 έως 10. Το 10 αντιπροσωπεύει την «καλύτερη δυνατή ζωή» και το 0 τη «χειρότερη δυνατή ζωή».

Οι άντρες που είχαν ύψος πάνω από τον μέσο όρο (1,77 μ.) είπαν πως βρίσκονται πιο ψηλά στην κλίμακα της ικανοποίησης από τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους είχαν ύψος κάτω από τον μέσο όρο - η μέση βαθμολογία που έδωσαν στη ζωή τους ήταν 6,55 και 6,41 αντιστοίχως.

Οι γυναίκες γενικά έδειξαν να είναι πιο ικανοποιημένες από τη ζωή τους σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ ψηλών και κοντών γυναικών: οι πιο ψηλές γυναίκες βαθμολόγησαν τη ζωή τους με 6,64 και οι πιο κοντές με 6,55.

Και στα δύο φύλα, όμως, η απόλαυση και η ευτυχία ήταν πιο πιθανό να καταγραφούν στους πιο ψηλούς, με τους ψηλούς άντρες (αλλά όχι και τις ψηλές γυναίκες) να δηλώνουν πως έχουν και λιγότερο άγχος.

Οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Πρίνστον που εκπόνησαν τη μελέτη. Μπορεί, λένε, οι πολλοί ψηλοί άνθρωποι να αισθάνονται ότι κυριαρχούν έναντι των πιο βραχύσωμων και αυτό να τους δίνει αυτοπεποίθηση, αλλά και κάποιο πλεονέκτημα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή. Αντίστοιχα, οι πολύ κοντοί συχνά αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Επιπλέον, η εμφάνιση είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            

Share on Google Plus
ERGASIA

About NEWS

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment