Μπάρμπεκιου - αλλαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι;

barbeque πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία; Το μπάρμπεκιου στη βεράντα δεν είναι κακή ιδέα τώρα το καλοκαίρι. Διαβάστε όμως τι λέει η διαιτολόγος Χ.Μπαλαμώτη για τα αλλαντικά και το μπάρμπεκιου 
Τα αλλαντικά αποτελούν μία προκλητική λιχουδιά για τους...
περισσότερους από εμάς. Τα εντοπίζουμε στα σάντουιτς, στα τοστ, στα σφολιατοειδή, στο φαγητό της ‘’μαμάς’’ αλλά και ως φαγητό τύπου barbeque. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία μας αυτοί οι εύγευστοι πειρασμοί; 
Οι κίνδυνοι  από την κατανάλωση τους 
Στην πραγματικότητα, παρά την θετική τους όψη, δηλαδή την πρωτεϊνική τους προσφορά στον οργανισμό μας, επιφέρουν αρκετές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αρχικά, καθίσταται σαφές το γεγονός πως περιέχουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ζωικού λίπους (κατά κύριο λόγο κορεσμένο), το οποίο αγγίζει το ύψος του 30-70%, οδηγώντας στη δημιουργία πολλαπλών ανεπιθύμητων προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική αυτή πρόσληψη λίπους δύναται να προκαλέσει παχυσαρκία, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας και κατ’ επέκταση τα επίπεδα της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης όπως πιο σωστά πρέπει να λέγεται). Κατά μία εκδοχή, η χοληστερόλη, όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.
Νιτρώδη άλατα: Τι είναι και πόσο μας βλάπτουν; 
Τα αλλαντικά, εκτός από την υπερβολική ποσότητα ζωικού λίπους που περιέχουν, χαρακτηρίζονται ακόμη από υψηλά επίπεδα νιτρωδών αλάτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ουσίες άχρηστες έως και επικίνδυνες καθώς έχουν έχουν συνδεθεί με την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου. Μάλιστα, προϊόντα με νιτρώδες κάλιο δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω του ενός έτους ενώ τα προϊόντα που περιέχουν νιτρώδες νάτριο, δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των έξι μηνών. Επιπροσθέτως, θα ήταν κρίσιμο να επισημανθεί πως επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διεξήγαγαν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη στα πλαίσια της διατροφής, με επίκεντρο τα αλλαντικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι ιδιαίτερα πιθανή η συσχέτισή τους με τηλευχαιμία. Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και παστά προϊόντα περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα. Συνεπώς, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημαντικότητα της διασαφήνισης της σύνδεσης μεταξύ λευχαιμίας και αλλαντικών, ενώ έως τη στιγμή της πλήρους καθαρότητας του τοπίου, προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσής τους σε μία το πολύ φορά την εβδομάδα.
Το συμπέρασμα 
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω συμπεραίνουμε αβίαστα πως ο συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων παραγόντων στα αλλαντικά, δηλαδή η υπερβολική πρόσληψη ζωικού λίπους σε συνδυασμό με τα νιτρικά άλατα, και ιδιαίτερα όταν η κατανάλωσή τους είναι αυξημένη, σχεδόν τριπλασιάζει τη πιθανότητα πρόκλησης λευχαιμίας, δηλαδή καρκίνου του αίματος. Εν τέλει λοιπόν προκειμένου να μην υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο αλλά και να μην στερούμαστε, ας καταναλώνουμε με σύνεση όχι μόνο τα αλλαντικά, αλλά και οτιδήποτε άλλο περιέχει συντηρητικά όπως τα νιτρώδη άλατα, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
..
..
.. http://spitikomas.blogspot.com/ . .
πηγή: karditsas.blogspot.gr
Share on Google Plus
ERGASIA

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment