Χαλί ή μοκέτα;

Ο καιρός που όλοι αρχίζουμε να "ντύνουμε" το σπίτι μας με χαλιά και μοκέτες έφτασε.
Κάποιοι θα στρώσουν αυτά που ήδη έχουν, κάποιοι άλλοι όμως θα αγοράσουν καινούργια.
Η απόκτηση ενός χαλιού ή μιας μοκέτας θεωρείται σίγουρη και σε πολλές περιπτώσεις ακριβή επένδυση, οπότε χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή.
Κάναμε μια έρευνα αγοράς και παρακάτω σας παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες για.....
να προβείτε σε μια πετυχημένη αγορά, η οποία και την αισθητική σας θα ικανοποιήσει και τη διαμονή σας θα κάνει άνετη και υγιεινή.

Για τη αγορά χαλιού ή μοκέτας πρέπει να επισκεφθείτε επώνυμα και εξειδικευμένα καταστήματα. Αποφύγετε να τα προμηθευτείτε από πλανόδιους πωλητές γιατί το πιθανότερο είναι ότι η ποιότητά τους δεν θα είναι εγγυημένη. 
Η επιλογή εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο, το ύφος και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, από τα χρήματα που σκοπεύετε να διαθέσετε και φυσικά από την καθημερινότητά σας (π.χ. αν έχετε κατοικίδια μωρά κλπ).
 Χαλιά.
Ένα καλό χειροποίητο χαλί είναι σαφώς ακριβότερο από μια μοκέτα στις ίδιες διαστάσεις ή από ένα χαλί μηχανής. Η ποιότητά του είναι συνάρτηση των υλικών και της τεχνικής της κατασκευής του. Τα πιο ακριβά και ξεχωριστά χαλιά είναι τα χειροποίητα, που συνήθως προέρχονται από χώρες, όπως η Περσία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν η Τουρκία, η Ινδία και το Νεπάλ.

Αν επιλέξετε χειροποίητο χαλί, ελέγξτε τους κόμπους (δεν πρέπει να είναι χαλαροί και αραιοί). Η πολυπλοκότητα των σχεδίων και η τεχνική των κόμπων προδίδουν την καταγωγή του χαλιού και καθορίζουν τον χρόνο που απαιτήθηκε για την ύφανσή του, καθώς και την τιμή του.
Δεν αποτελεί ελάττωμα αν το σχέδιο δεν είναι απόλυτα συμμετρικό ή αν το χρώμα του δεν είναι ομοιόμορφο.
 Μην παραλείψετε να ελέγξετε και την πίσω όψη του χαλιού. Πρέπει να φαίνονται εξίσου καλά το σχέδιο, η διάταξη και η πυκνότητα των κόμπων.

Τα χαλιά μηχανής είναι σαφώς πιο οικονομικά από τα χειροποίητα, γι αυτό και τα συναντάμε στα περισσότερα σπίτια.. Προτιμήστε τα λεπτά χαλιά, γιατί είναι πιο πρακτικά στο καθάρισμα ενώ καλό είναι να επιλέξετε κάποιο με αντιολισθητικό υπόστρωμα ώστε να μη γλιστρά στο δάπεδο
Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο χώρο σας καθώς διατίθενται σε πολλά χρώματα, σχέδια και σχήματα.

Αναφορικά με τα μάλλινα χαλιά, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μεταξωτά, αφού το πέλος τους δεν πέφτει, διατηρούν τις αποχρώσεις τους, είναι πιο ζεστά και ανθεκτικά και δεν λεκιάζουν εύκολα.
Μοκέτες.
Οι μοκέτες είναι ακρυλικές ή μάλλινες και συνήθως στην αγορά κυκλοφορούν σε μονόχρωμες αποχρώσεις. Μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους (ξενοδοχεία, εκθεσιακούς χώρους κινηματογράφους, πλοία κλπ).
 Είναι άνετες στο βάδισμα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση σε σχέση με τα χαλιά. 

Μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα από άκρη σε άκρη σε όλον τον χώρο, δεν είναι όμως πρακτικές στο καθάρισμα, αφού είναι δύσκολο να ξεστρωθούν για να τιναχτούν ή να αεριστούν. Για τον λόγο αυτόν αποφεύγεται η χρήση τους από ανθρώπους με αλλεργίες ή άσθμα.

Στις μοκέτες η ποιότητα και η τιμή εξαρτώνται από την υφή και την πυκνότητα των ινών τους. Μια πυκνή μοκέτα με κοντά νήματα είναι πιο ανθεκτική από μια μοκέτα με μικρότερη πυκνότητα και μακρύτερα νήματα. Επίσης οι μοκέτες με μακριά νήματα είναι δυσκολότερες στο καθάρισμα και γι αυτό δεν συνίσταται η τοποθέτησή τους σε πολυσύχναστους χώρους.

 Προτιμήστε όσες είναι φτιαγμένες από αγνό μαλλί, γιατί έχουν ελαστικότητα, είναι ανθεκτικές στη φθορά και καθαρίζονται εύκολα.

 Στην αγορά θα βρείτε και συνθετικές μοκέτες, οι οποίες κοστίζουν φθηνότερα αλλά δεν διαθέτουν τη ζεστασιά και την υφή του μαλλιού.
Τα σωστά χρώματα.
Το χρώμα του χαλιού ή της μοκέτας πρέπει να συνδυάζεται με την επίπλωση του χώρου, τα υφάσματα και τις ταπετσαρίες.
Λάβετε υπόψη σας ότι το χρώμα μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του δωματίου.

 Τα ανοιχτά χρώματα κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, ενώ τα σκούρα απορροφούν το φως και τον δείχνουν μικρότερο. 

Στην περίπτωση που αλλάζετε συχνά τη διακόσμηση του σπιτιού σας ή αν έχετε πολλά έπιπλα, επιλέξτε χαλιά και μοκέτες σε γήινα χρώματα.

Σκούπισμα Χαλιού ή μοκέτας.
Αν σκουπίζετε το χαλί ή τη μοκέτα σας πιο συχνά με την ηλεκτρική σκούπα και με μια νέα άδεια σακούλα, μειώνετε αισθητά τη σκόνη, μούχλα και μύκητες, που περπατώντας, διασκορπίζονται στον αέρα που αναπνέετε.

Χαλιά, μοκέτες  και γλάστρες.
Αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. 
Χρησιμοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).

Βάσω Παπασούλη
...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
.i-diadromi.com/ .    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

2 σχόλια :