Μυστικά για εύκολο καθάρισμα της κουζίνας


Το καθάρισμα της κουζίνας είναι σίγουρα μεγάλος μπελάς!

Και όσο πιο συχνά μαγειρεύει κανείς, τόσο πιο …συχνός είναι και ο μπελάς!
Φυσικά, το μαγείρεμα σε μια τακτοποιημένη και καθαρή κουζίνα γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ’ ότι σε μια ακατάστατη και βρώμικη.
Και ο χρόνος δεν είναι βέβαια το μόνο κέρδος:


Η υγεία σας και η υγεία της οικογένειάς σας είναι το κύριο όφελος μιας κουζίνας απαλλαγμένης από μικρόβια και εστίες μόλυνσης.

Παρακάτω θα βρείτε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε μια τάξη στην κουζίνα σας και να έχετε πάντα μια κουζίνα που θα λάμπει από καθαριότητα!

Εξάλλου, «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», αν και πολλοί νέοι και νέες τελευταία έχουν υιοθετήσει τη φράση …«η μισή καθαριότητα είναι αρχοντιά»!




Γενικές συμβουλές

1.Το καθετί στην θέση του! Είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία, σκεύη και υλικά αν όλα έχουν μια συγκεκριμένη θέση στην κουζίνα! Χρησιμοποιήστε, πλύντε και αποθηκεύστε τα σκεύη σας και πάλι εκεί που πρέπει! Αν χρησιμοποιείτε κάποια πράγματα πολύ συχνά, όπως για παράδειγμα το αλουμινόχαρτο ή το χαρτί ψησίματος, αποθηκεύστε τα σε ένα συρτάρι που θα έχετε εύκολη πρόσβαση και ξαναβάλτε τα αμέσως στο συρτάρι μετά την χρήση. Επίσης, τοποθετήστε τα μπαχαρικά σας σε ένα ραφάκι δίπλα από τις εστίες της κουζίνας ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση όταν θα θελήσετε να συμπληρώσετε κάτι στο φαγητό. Εξάλλου, τα μπουκαλάκια από τα μπαχαρικά, αν είναι ομοιόμορφα και όμορφα τακτοποιημένα μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο διακόσμησης της κουζίνας!

2.Τοξικά αέρια! 
Αν χρησιμοποιείτε την αμμωνία σαν καθαριστικό για το σπίτι, προσοχή! Μην αναμιγνύετε ποτέ την αμμωνία με χλωρίνη: Δημιουργούνται τοξικά αέρια!

3.Ακαταστασία;;; Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ποιο είναι εκείνο/α τα μέρη της κουζίνας σας που είναι τα πιο ακατάστατα. Αν αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να τακτοποιήσετε τα πράγματα που μαζεύονται εκεί θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η ζωή σας στην κουζίνα σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη!

4. Άδειος νεροχύτης! Προσπαθήστε να αφήνετε πάντα τον νεροχύτη σας καθαρό πριν πάτε για ύπνο. Ένας νεροχύτης γεμάτος με βρώμικα πιάτα αποτελεί σίγουρα εστία μικροβίων αλλά και πηγή δυσάρεστων οσμών. Το πρωί είναι πολύ πιο ευχάριστο να προετοιμάσετε τον αρωματικό καφέ και το πρωινό σας σε μια κουζίνα που μυρίζει φρεσκάδα από το να πλένετε σκεύη με κολλημένα λίπη… Αν έχετε πλυντήριο πιάτων κανονίστε το έτσι ώστε να βάζετε το πλυντήριο κάθε βράδυ πριν να κοιμηθείτε και να βγάζετε τα σκεύη από το πλυντήριο κάθε πρωί μόλις ξυπνάτε. Έτσι δεν θα ξεμένετε και από ποτήρια…

5. Σφουγγαράκι: πηγή μικροβίων! Το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι ο τέλειος τρόπος μεταφοράς μικροοργανισμών σε όλη την κουζίνα! Γι αυτό αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το σφουγγαράκι ή τις σπογγοπετσέτες σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας. Χρησιμοποιήστε καλύτερα χαρτί κουζίνας που θα το πετάξετε αμέσως μετά τη χρήση του στην κάθε επιφάνεια. Επίσης, φροντίστε να απολυμαίνετε συχνά το σφουγγαράκι σας (πχ αφήνοντάς το για λίγο μέσα σε διάλυμα χλωρίνης) και να το αντικαθιστάτε με καινούριο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.




Συμβουλές …Άμεσης Επέμβασης!
1. Καμένo φαγητό στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα: 
Αν σας κάηκε το φαγητό και δυσκολεύεστε να καθαρίσετε το σκεύος σας βάλτε μέσα λίγο υγρό σαπούνι πιάτων και αρκετό νερό και βάλτε το σκεύος στη φωτιά μέχρι το νερό να αρχίζει να βράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά αλλά αφήστε το νερό με το σαπούνι να κρυώσει μέσα στο σκεύος. Το καμένο φαγητό θα ξεκολλήσει τώρα με το πρώτο τρίψιμο!

2. Αν χυθεί φαγητό μέσα στο φούρνο της κουζίνας σας: Το φαγητό (λάδι που έσταξε, ζύμη από το κέικ που παραφούσκωσε κ.α.) που τώρα βρίσκεται στον πάτο του φούρνου σας έχει ήδη αρχίσει να καίγεται και η κουζίνα σας έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει καμένο… Ρίξτε γρήγορα μια χούφτα αλάτι στο μέρος που χύθηκε φαγητό: ο καπνός θα μειωθεί και θα ναι σίγουρα πιο εύκολο να καθαρίσετε τον φούρνο σας μόλις αυτός κρυώσει. Αν ρίξετε και λίγο κανέλλα μαζί με το αλάτι θα μειώσετε και την άσχημη μυρωδιά του καμένου.

3. Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας: Ανακατέψτε μέσα σε ένα μπολ που να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων 2 κουταλιές της σούπας ξύδι ή λεμόνι με 2 φλιτζάνια νερό (το μπολ πρέπει να χωράει τουλάχιστον 4 φλιτζάνια). Βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε τον φούρνο να δουλέψει για περίπου 2 λεπτά σε δυνατή συχνότητα. Αφαιρέστε το μπολ με μεγάλη προσοχή από το φούρνο (χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου γιατί θα καίει πολύ) και σκουπίστε τον φούρνο σας με χαρτί κουζίνας. Θα γυαλίζει σαν καινούριος! (αν ο φούρνος είναι πολύ λερωμένος επαναλαμβάνετε την διαδικασία)

4. Για να καθαρίσετε βρώμικα σιφόνια: Ρίξτε ½ κούπα μαγειρική σόδα μέσα στο σιφόνι του νεροχύτη και στη συνέχεια ρίξτε ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι και καλύψτε την τρύπα της αποχέτευσης. Αφήστε το μίγμα να αφρίσει μέσα στο σιφόνι για μερικά λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το πώμα του νεροχύτη και ρίξτε περίπου 8 φλιτζάνια βραστό νερό. Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το μίγμα μετά την χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος του εμπορίου για απόφραξη αποχετεύσεων.

5. Λεμόνι για αίσθηση φρεσκάδας: Ρίξτε μερικές φλούδες λεμονιού ή λάιμ μέσα στον κάδο απορριμμάτων σας ανά 3-4 μέρες για να αποφύγετε δυσάρεστες μυρωδιές. Αν έχετε από τους νεροχύτες που διαθέτουν «σκουπιδοφάγο», για να τον καθαρίσετε ρίξτε μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα και μερικά παγάκια και βάλτε τον «σκουπιδοφάγο» σε λειτουργία. Στη συνέχεια αφήστε λίγο ζεστό νερό να τρέξει μέσα στο «σκουπιδοφάγο» όσο αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί.

6. Λιωμένο πλαστικό στην τοστιέρα: Αν μαζί με το ψωμί του τοστ ψήσατε και λίγο από το χαρτί περιτυλίγματος της συσκευασίας του τότε χρησιμοποιήστε λίγο ασετόν (νυχιών) για να το αφαιρέσετε, αφού πρώτα αφήσετε την τοστιέρα να κρυώσει!

7. Καθαρίστε την καφετιέρα σας: Γεμίστε τον κάδο του νερού κατά το ήμισυ με νερό και το υπόλοιπο με λευκό ξίδι και βάλτε την καφετιέρα σας να δουλέψει. Μόλις τελειώσει αδειάστε την κανάτα της καφετιέρας σας και γεμίστε αυτή την φορά τον κάδο του νερού εξολοκλήρου με νερό ώστε να ξεπλύνετε από το ξίδι. Αφήστε και πάλι την καφετιέρα να δουλέψει μέχρι να βγει όλο το νερό στην κανάτα. Επαναλάβετε άλλες 2 φορές με καθαρό νερό.

8. Για πολύ λερωμένους φούρνους: Αν ο φούρνος σας δεν είναι αυτοκαθαριζόμενος, τότε αφαιρέστε με την ειδική ξύστρα για επιφάνειες φούρνων όσο το δυνατό περισσότερα καμένα λίπη και στη συνέχεια ψεκάστε με το ειδικό σπρέι καθαρισμού για το εσωτερικό φούρνων κουζίνας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος.

9. Για να καθαρίσετε το μπλέντερ: Ρίξτε λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό μέχρι τη μέση του κάδου (όχι παραπάνω γιατί θα γεμίσει η κουζίνα σας αφρούς!), καπακώστε και θέστε το μπλέντερ σε λειτουργία. Ξεπλύντε και επαναλάβετε αν χρειάζεται.

10. Για υπολείμματα αλάτων και βρωμιάς στον νεροχύτη σας: Απλώστε στα τοιχώματα του νεροχύτη χαρτί κουζίνας, που το έχετε πρώτα μουσκέψει σε ξίδι, για περίπου 1 ώρα. Μετά σκουπίστε τον νεροχύτη σας με στεγνό χαρτί ή πετσέτα: θα λάμπει σαν καινούριος!

11. Για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου: Βάλτε τη σχάρα σε μια μεγάλη λεκάνη ή στην μπανιέρα με περίπου ½ φλιτζάνι απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τη σχάρα. Αφήστε τη σχάρα να μουλιάσει μέσα στο νερό για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τρίψτε, ξεπλύντε και σκουπίστε. Τα λίπη θα έχουν εξαφανιστεί!





Πρόληψη

1. Το γνωρίζατε ότι το 80% του χρόνου σας μέσα στην κουζίνα χρησιμοποιείτε μόλις το 20% των σκευών; Οποιαδήποτε συσκευή ή σκεύος δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε μια «μαγειρική» εβδομάδα θα πρέπει να αποθηκευτεί κάπου ώστε να ελευθερωθεί χώρος από τον πάγκο σας ή τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Έτσι το καθάρισμα και η τακτοποίηση θα γίνουν πολύ ευκολότερα!

2. Είναι πολύ ευκολότερο να καθαρίσετε μια σχάρα πάνω στην οποία ψήσατε κρέας ή ψάρι αν το κάνετε κάθε φορά μετά το τέλος της χρήσης και όχι πριν την επόμενη χρήση της. Επίσης, αν λαδώνετε καλά τη σχάρα σας θα ναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσετε τα καμένα λίπη και υπολείμματα φαγητού.

3. Μουλιάστε! Αν έχετε νεροχύτη με δύο μέρη γεμίστε το ένα μέρος με σαπούνι και ζεστό νερό και αφήνετε μέσα τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (το ίδιο μπορείτε να κάνετε με μια μικρή λεκανίτσα). Έτσι τα λίπη δεν θα προλαβαίνουν να στεγνώσουν πάνω στα σκεύη και το καθάρισμα θα ναι πολύ πιο εύκολο στο τέλος.

4. Μια φορά κάθε 15 μέρες περίπου βγάλτε τα τρόφιμα από το ψυγείο σας και καθαρίστε τα ράφια του ψυγείου σας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Και αφού τα βγάλατε όλα έξω, μια καλή ιδέα είναι να ελέγξετε και τις ημερομηνίες λήξεως των συσκευασιών πριν επανατοποθετήσετε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο. Τοποθετήστε ένα ανοιχτό φακελάκι με σόδα μαγειρικής στο πίσω μέρος των ραφιών του ψυγείου για λιγότερες οσμές.

5. Μια φορά το μήνα αδειάστε τα ντουλάπια της κουζίνας που περιέχουν τρόφιμα και ελέγξτε μήπως κάποια συσκευασία έχει ανοίξει και υπάρχουν διαρροές… Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητους φίλους (έντομα, σκόρο κτλ). Καθαρίστε τα ντουλάπια σας καλά με ένα καθαρό πανί, να διώξετε όλη τη σκόνη, και επανατοποθετήσετε τα τρόφιμα μέσα στα ντουλάπια αφού πρώτα ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξεως. Φροντίστε να τα βάλετε όλα πάλι στη σωστή θέση για να μην ψάχνετε άδικα τελευταία στιγμή…

6. Καθαρίστε τους λεκέδες την ώρα που δημιουργούνται για να μην δυσκολέψουν τα πράγματα μόλις ξεραθούν.                                              
..
.. spitikomas.blogspot.com .

//himaira.blogspot.com/ .

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :