Γιατί μιλάμε σαν μωρά όταν ερωτευόμαστε;

αποτελεί δίχως άλλο ένα κοινωνικό φαινόμενο Γλυκουλίνι μου, καρδουλίτσα μου, γουρουνάκι μου, μωρούλι μου…». Γιατί, όταν ερωτευόμαστε, αρχίζουμε να μιλάμε (ευτυχώς όχι όλοι) με το ταίρι μας σαν να είμαστε μωρά; Πότε ανταλλάσσουμε υποκοριστικά, πότε
ονόματα από το ζωικό βασίλειο ή λέξεις που λήγουν συνήθως σε –άκι, -ίνι ή –ούλα και πότε μιλάμε κόβοντας τις λέξεις με νάζι.

Βέβαια τα ερωτόλογα είναι μια ιδιωτική υπόθεση.

Όμως αυτή η… μετάλλαξη της γλωσσικής επικοινωνίας που παθαίνουμε όταν βρίσκουμε έναν ερωτικό σύντροφο που μας ενθουσιάζει, αποτελεί δίχως άλλο ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ας δούμε τι λένε σχετικά οι ψυχολόγοι: Ο… βρεφικός κώδικας επικοινωνίας προκαλεί ευφορία Οι ειδικοί εξηγούν πως, όταν μιλάμε σαν μωρά, ανεβαίνουν τα επίπεδα ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, χημικές ουσίες που φέρνουν ευφορία και διάθεση για αγάπη και συμφιλίωση. Θα γίνω καλός γονιός Κάποιοι εραστές θέλουν (υποσυνείδητα) να στείλουν με αυτόν τον τρόπο στο ταίρι τους το μήνυμα ότι μπορούν να είναι καλοί και τρυφεροί γονείς. Ας ξεθυμώσουμε Πολλοί/ές το κάνουν για να μαλακώσουν τον θυμό και να φέρουν ειρήνη μετά από μια ένταση ή μια διαφωνία. Δεν μπορώ τις σοβαρές συζητήσεις Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να αποφεύγει το ζευγάρι τις σοβαρές συζητήσεις. Παιχνίδια τρυφερότητας Το να μιλούν μεταξύ τους δύο εραστές σαν μωρά είναι ένα παιχνίδι τρυφερότητας και ένα ντουέτο ναζιού και χαδιάρικης διάθεσης. Βέβαια το παιχνίδι ξεκινάει με την προϋπόθεση ότι αρέσει και στους δύο. Σαφώς δεν γίνεται ο ένας μιλάει σε άψογη… βρεφική γλώσσα, ενώ ο άλλος να τα ακούει όλα αυτά και να του σηκώνεται η τρίχα.

Via

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :