Στην εφηβεία ξεκινούν οι εθισμοί

Bookmark and Share
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς εφήβους έδειξε ότι οι περισσότεροι έχουν κάνει χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών μέχρι να ενηλικιωθούν και οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αυτό σημαίνει πως πολλά από τα παιδιά αυτά αποκτούν εθισμό για τις συγκεκριμένες ουσίες στη ζωή τους.

Η μελέτη που διεξήχθη σε...

τουλάχιστον 10.000 εφήβους και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, διαπιστώνει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Ποσοστό σχεδόν 16% των εφήβων έκαναν υπερβολική χρήση ναρκωτικών μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

"Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα" και "τότε ριζώνει" το πρόβλημα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σχεδόν το 18% των ενηλίκων πληροί τις προδιαγραφές για "κατάχρηση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής και το 11% πληροί τα κριτήρια για υπερβολική χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με τη μελέτη που επισημαίνει την πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες.

Η μελέτη βασίζεται σε συνεντεύξεις 10.123 εφήβων στις ΗΠΑ ηλικίας 13 έως 18 ετών, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001-Ιανουαρίου 2004.

Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπιναν τακτικά αλκοόλ, που σημαίνει 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε περίπου στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων ηλικίας 17 με 18 ετών που ερωτήθηκαν.

Σύμφωνα με την ομάδα του Σουέντσεν, σχεδόν ένας στους τρεις τακτικούς χρήστες στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα πληροί τα κριτήρια για την κατάχρηση αλκοόλ στη ζωή του. Η μέση ηλικία για την έναρξη χρήσης αλκοόλ, με ή χωρίς εξάρτηση ήταν τα 14.

Όσον αφορά τα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, είπαν ότι έκαναν χρήση τουλάχιστον ενός τέτοιου είδους ναρκωτικού, και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 40% στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Η μαριχουάνα είναι το πιο σύνηθες ναρκωτικό για χρήση και ακολουθούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η μέση ηλικία για την έναρξη της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα 14 με εξάρτηση και τα 15 χωρίς εξάρτηση.

"Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε είναι ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η χρήση τέτοιων ουσιών, τόσο νωρίτερα αρχίζει ο εθισμός σε αυτές", υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος και διευθύντρια στον τομέα έρευνας πολιτικής και ανάλυσης του Εθνικού Κέντρου για τον εθισμό και τη χρήση ουσιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η ερευνήτρια, η οποία δεν μετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έναρξη της χρήσης ουσιών που προκαλούν εθισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα νεότερης ηλικίας άτομα γιατί ο εγκέφαλός τους ακόμη αναπτύσσεται.

Η ομάδα του μελετητή επισημαίνει στη μελέτη ότι χρειάζεται ειδική στρατηγική που θα απευθύνεται στους εφήβους και στην οποία πρέπει να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις που ασκούν επιρροή σε αυτούς ώστε να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

"Δεν πρέπει να βομβαρδίζουμε τους εφήβους με ενημέρωση που δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν στην ηλικία τους. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι ένας 13χρονος δεν ξέρει τί είναι η κάνναβη", δήλωσε ο επιστήμονας.
http://spitikomas.blogspot.com/ .

. Bookmark and Share ..

newscity1.net

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :