Προώθηση τεχνικών φυσικής δόμησης από το παρελθόν για το μέλλον

                                  Bookmark and Share
Λίγο νερό, χώμα και άχυρο και φτιάχνουμε το σπίτι μας. Κάπως έτσι φιλοδοξούν να λύσουν το στεγαστικό τους ζήτημα άτομα που στρέφονται σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, μακριά από τις...
μεγαλουπόλεις και κοντά στη Φύση.

Η αρχή έγινε από τον οικονομολόγο Κώστα Κοντομάνο, ο οποίος πριν από επτά χρόνια ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη φυσική δόμηση, τη χρήση φυσικών, τοπικών και ανακυκλώσιμων υλικών, με απλές τεχνικές και εργαλεία για την κατασκευή των κτιρίων.
Ενας τέτοιος τρόπος κατασκευής είναι το «Cob»,
μια πανάρχαια τεχνική η οποία αξιοποιεί πηλό ανακατεμένο με άχυρο και άμμο για τη δημιουργία «τούβλων». Αλλες τεχνικές είναι το χτίσιμο με αχυρόμπαλες, τα πλιθιά, οι σάκοι με χώμα κ. ά. «Υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει η κάθε περιοχή και τις προτιμήσεις του καθενός» σχολιάζει ο εμπνευστής της προσπάθειας. Η ενασχόληση του κ. Κοντομάνου με το αντικείμενο τράβηξε το ενδιαφέρον και άλλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά ένας πυρήνας φίλων της φυσικής δόμησης.

Μόνο 15 κτίσματα

Προκειμένου να διαδώσουν τις γνώσεις τους ξεκίνησαν σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εκπαιδευτεί περίπου 3.500 άτομα. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που μέχρι σήμερα προχώρησαν στην κατασκευή ενός τέτοιου κτίσματος (περίπου 15) και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που το έχουν επιλέξει για κατοικία τους.
Οι καινοτομίες θέλουν χρόνο για να εδραιωθούν, ακόμα και οι πανάρχαιες. «Οι άνθρωποι που στρέφονται σε αυτές τις λύσεις είναι κυρίως εκείνοι που έχουν συνολικά μια διαφορετική θεώρηση για τη ζωή. Και βλέπουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα στις μέρες μας. Οι άνθρωποι αλλάζουν, προσπαθούν να κάνουν κινήσεις για την αυτάρκειά τους. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε στην ουσία αναγκαστεί, εκτός από την τεχνογνωσία κατασκευής κτιρίων, να κάνουμε και άλλα σεμινάρια, που αφορούν τη φυσική καλλιέργεια, τη συντήρηση τροφίμων, την παραγωγή ψωμιού, που είχαν τεράστια απήχηση» αναφέρει ο κ. Κοντομάνος.
Αυτό το ενδιαφέρον, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος, αυξάνεται μέρα με τη μέρα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτή φαίνεται να επηρεάζει τις προτεραιότητες πολλών ανθρώπων, οι οποίοι εκτιμούν πλέον ότι η φθορά της καθημερινότητας σε μια μεγαλούπολη δεν αναπληρώνεται με τα πενιχρά έσοδα που προσφέρει. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι εργάζονται πολλές ώρες, κάτω από κακές συνθήκες με καθημερινό τον φόβο της χρεοκοπίας και ως αντάλλαγμα παίρνουν -στην καλύτερη περίπτωση- τη δαπάνη μιας στοιχειώδους διαβίωσης.
Κάποιοι δεν συμβιβάζονται πλέον με αυτή την κατάσταση, αξιοποιούν ένα χωραφάκι των γονιών τους για να εγκατασταθούν μόνιμα στα χωριά. «Η κατασκευή ενός Cob είναι δελεαστική, καθώς το κόστος είναι ασύγκριτα χαμηλότερο σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους δόμησης. Τα υλικά είναι πολύ φτηνά (για παράδειγμα μια αχυρόμπαλα κοστίζει περίπου 2,5 ευρώ και χρειάζονται περίπου 150 - 200 για την κατασκευή ενός σπιτιού), ενώ ο καθένας μπορεί να το φτιάξει μόνος του ή με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων, αφιερώνοντας όσο χρόνο μπορεί να διαθέσει. Μπορεί η κατασκευή να τελειώσει σε λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες» υποστηρίζει ο κ. Κοντομάνος. Γι' αυτό τον λόγο σχηματίζεται ένα δίκτυο μηχανικών - αρχιτεκτόνων με γνώσεις πάνω στο θέμα. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τη 
φυσική δόμηση στο www. cob. gr.
.. http://spitikomas.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
katohika.gr.

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :