Τι συμβαίνει όταν κεραυνός χτυπά ένα αεροπλάνο; (video)

Με την ευκαιρία του χθεσινού περιστατικού όπου το αεροπλάνο που μετέφερε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο χτυπήθηκε από κεραυνό (…καλό οιωνό κατά την καγκελάριο Μέρκελ) , ας δούμε τι σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Αν και επιβάτες και πλήρωμα έχουν οπτική και ηχητική αίσθηση της πτώσης του κεραυνού, στην πραγματικότητα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι επιπτώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Η ηλεκτρική εκκένωση προσκολλάται σε κάποιο σημείο του αεροσκάφους, συνήθως κάποια «αιχμή» όπως τα ακροπτερύγια ή το ρύγχος και στην συνέχεια αποκολλάται και συνεχίζει την πορεία της προς το έδαφος, αφού διατρέξει εξωτερικά το «σώμα» του.

Αυτό συμβαίνει λόγω των προβλέψεων στην σχεδίαση και κατασκευή του αεροσκάφους, όπου όλη η δομή λειτουργεί σαν κλωβός του Φαραντέυ (όπου οι καλοί αγωγοί σχηματίζουν στο εσωτερικό τους “ασπίδα” έναντι των ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων).

Στα περισσότερα αεροπλάνα η επικάλυψη από αλουμίνιο είναι εξαιρετικά καλός αγωγός, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ώστε όλα τα σημεία της δομής τους να συνδέονται μεταξύ τους και να μην υπάρχει ασυνέχεια στον «κλωβό». Στα πιο σύγχρονα αεροπλάνα, όπου υπάρχουν και δομικά τμήματα από σύνθετα υλικά, τα τελευταία ενσωματώνουν ένα πλέγμα που τα κάνει αγώγιμα. Ειδική πρόβλεψη για θωράκιση υπολογιστών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων παρέχει επιπλέον προστασία.

Παρόλα αυτά ορισμένες φορές στο σημείο «εισόδου» του κεραυνού στο αεροπλάνο είναι πιθανό να αναπτυχθούν υψηλές θερμοκρασίες και να υπάρξει διάτρηση της επικάλυψης. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το σημείο της διάτρησης να συμπίπτει με εσωτερική δεξαμενή με άμεσο αποτέλεσμα ανάφλεξη και έκρηξη. Για προστασία στις συγκεκριμένες περιοχές το πάχος της επικάλυψης είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην υπάρξει διάτρηση, ενώ οι ίδιες οι δεξαμενές έχουν αντι-εκρηκτική προστασία.

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο; Στατιστικά μια πτώση κεραυνού σε κάθε αεροπλάνο που πετά σε τακτικές πτήσεις μια φορά τον χρόνο.
.. http://spitikomas.blogspot.com/ . Bookmark and Share .
topeiraxtiri.blogspot.com

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :