Διάβασμα στην πρώτη δημοτικού-ποιος ο ρόλος του γονιού


Το παιδί σας θα πάει φέτος στην πρώτη δημοτικού κι εσείς, δικαιολογημένα, ως γονείς είστε αρκετά αγχωμένοι. Ένα βασικό ζήτημα που σας απασχολεί είναι το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι και με ποιόν τρόπο θα πρέπει να βοηθήσετε εσείς.
Ο δάσκαλος θα δώσει κατευθύνσεις στην πρώτη συνάντηση με τους γονείς.
Βασικός οδηγός και συμβουλάτορας θα είναι η δασκάλα ή ο δάσκαλος του παιδιού σας. Γνωρίζει την αγωνία σας και τις... ανάγκες της πρώτης τάξης και είναι ήδη προετοιμασμένη για να σας εξηγήσει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Γι’ αυτό και η πρώτη συνάντηση με τους γονείς των παιδιών της πρώτης τάξης γίνεται πολύ νωρίς, δηλαδή μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, στην οποία η δασκάλα ή ο δάσκαλος θα δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.
Γνωρίζοντας ότι κάθε δάσκαλος ενδεχομένως λειτουργεί με τον δικό του τρόπο, γενικά σε αυτή τη συνάντηση ο δάσκαλος θα γνωρίσει τους γονείς, θα τους αναφέρει τι γραφική ύλη ή άλλα υλικά θα πρέπει να αγοράσουν και πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης, θα αναφερθεί πώς θα γίνεται η δουλειά στην τάξη, τι ζητάει ο δάσκαλος από τους γονείς, τι ζητάει από τα παιδιά και ποιός θα είναι ο δικός του ρόλος.
Γενικές συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι
Οι γενικές συμβουλές που δίνουν οι δάσκαλοι για το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι είναι αυτό να γίνεται σε συγκεκριμένο μέρος πάντα, ιδανικά σε δικό τους γραφείο, όπως επίσης να υπάρχουν κοντά στο παιδί όλα τα απαραίτητα (π.χ. 2-3 καλά ξυσμένα μολύβια, γόμα κτλ.) και χωρίς περισπάσεις, όπως π.χ. ανοιχτή τηλεόραση ή δυνατή μουσική.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό το διάβασμα να γίνεται κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα και να υπάρχει μια ρουτίνα. Η ώρα που θα διαβάζει το παιδί δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά, δηλαδή μετά τις 6-7 μμ. που το παιδί είναι πια κουρασμένο.
Συνέπεια στην ώρα ύπνου και στην προσέλευση στο σχολείο
Μην αμελείτε ότι το παιδί θα πρέπει να κοιμάται νωρίς και ότι είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνει στην ώρα του στο σχολείο για να μπορεί να προσαρμόζεται ομαλά στους ρυθμούς του μαθήματος που ξεκινάει.
Η γενική στάση του γονιού
Οι γονείς θα βοηθήσουν ιδιαίτερα το παιδί, εάν το ενθαρρύνουν σε κάθε του προσπάθεια και εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους, ακόμη και με μια μικρή επιτυχία του παιδιού, π.χ. όταν γράψει έστω κι ένα γραμματάκι. Ταυτόχρονα, καλό είναι να του επισημαίνουν τα λάθη του με ηρεμία και χωρίς φωνές και να το διορθώνουν με κατανόηση.

..
..
.. http://spitikomas.blogspot.com/ . .
πηγή: i-secret.blogspot.gr.

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :