Εργαζόμενη μητέρα ή Μητέρα εργαζόμενη;


της Έθελ Αγγελάτου --
Καταγράφοντας τον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου, ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην ιδιότητα των δύο προσδιορισμών. Δεν θα αναφερθώ στη μητέρα που κοπιάζει να είναι εργαζόμενη...τουλάχιστον όχι αυτή τη φορά. Θα αναφερθώ σε γυναίκες που αναζητούνται για πλήρη απασχόληση ως «Μητέρες». Ναι, σωστά διαβάσατε...

Τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, κατόπιν ραγδαίας αύξησης ζευγαριών που αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους λόγω απελπισίας κι αδυναμίας να τα συντηρήσουν, κάνει έκκληση για πλήρη απασχόληση ζευγαριών και μαμάδων που θα αφιερωθούν στη φροντίδα και την ανατροφή αυτών των παιδιών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη, τα παιδιά που φιλοξενούνται γενικά στα Χωριά είναι είτε θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε ορφανά, είτε εγκαταλελειμμένα ή και κακοποιημένα ακόμη.

Η περιγραφή θέσης δεν είναι τόσο απλή όσο τυχόν φαντάζει. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να έχουν ουσιαστική προϋπηρεσία, πτυχία ή εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά είναι απαραίτητο να προσφέρουν απλόχερα αγάπη, ψυχολογική στήριξη, αφοσίωση και καθημερινή φροντίδα. Και πάνω απ' όλα, να έχουν λάβει ώριμα και υπεύθυνα την απόφαση αυτή. Συγκεκριμένα, η μητέρα του Χωριού αναλαμβάνει την ανατροφή πέντε έως έξι παιδιών με καθημερινά καθήκοντα μητέρας - νοικοκυριό, μαγείρεμα, διάβασμα και υγιεινή φροντίδα των παιδιών, επισκέψεις στους γιατρούς για εμβόλια ή για πιθανές ασθένειες. Πέρα από τα διαδικαστικά, η μεγαλύτερη ανάγκη προκύπτει στην ψυχολογική υποστήριξη αυτών των παιδιών, μιας και τα περισσότερα έχουν υποστεί εγκατάλειψη και κακοποίηση και χρειάζονται να επουλώσουν τις όποιες αναμνήσεις τους.

Για τη θέση της «μητέρας» ή της «θείας» στα Παιδικά Χωριά SOS, χρειάζεται πλήρης παρουσία στις εγκαταστάσεις του οργανισμού με οκτώ ρεπό τον μήνα και προβλεπόμενο ικανοποιητικό μηνιαίο μισθό. Οι άνδρες, υπογράφοντας σύμβαση εργασίας με τα Χωριά SOS, μπορούν εργαστούν μαζί με τη σύζυγό τους ή να αναλάβουν μόνοι τους διάφορες αρμοδιότητες. Η αρχική διαδικασία περιλαμβάνει την κοινοποίηση αγγελίας των θέσεων στον Τύπο, τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους και την αποστολή της στον Οργανισμό. Οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν επιλογής, δοκιμάζονται περαιτέρω σε αξιολογήσεις ψυχολόγων που θα αποδείξουν την καταλληλότητά τους και εκπαιδεύονται.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη κατανόησης και υποστήριξης που έχουν και νιώθουν όσοι βιώνουν την ανεργία και να προτείνω να επανεξετάσουν μέσα τους την αίσθηση της απώλειας που νιώθουν. Έχει αποδειχθεί από έρευνες, ότι η απώλεια της εργασίας προκαλεί εξίσου δυνατά συναισθήματα και ψυχολογικά τραύματα, σχεδόν όσο η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (εγκατάλειψη ή θάνατος). Ας σκεφτούμε λοιπόν, πώς μπορεί να νιώθουν τα παιδιά που δεν έχουν την εμπειρία των χρόνων και την ψυχραιμία να εκλογικεύσουν μια τέτοια κατάσταση απώλειας και ας δραστηριοποιηθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια, για να βοηθήσουν.


...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
 /himaira.blogspot.com/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :