Συντήρηση του καυστήρα και τρόποι εξοικονόμησης πετρελαίου​


Μπορεί το πετρέλαιο να είναι ίσως το ακριβότερο καύσιμο για τη θέρμανσή μας, ωστόσο, δεδομένου του κόστους που συχνά συνεπάγονται οι εναλλακτικές λύσεις, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεών μας, αρχής γενομένης από τη σωστή προμήθεια. 
Ήδη, κάποιες εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαίου προσφέρουν....
εγγύηση λήψης της παραγγελθείσας ποσότητας, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσετε ένα ακόμα "θύμα" των επιτηδείων. Η διαδικασία της παραλαβής, πάντως, παραμένει το "α" και το "ω" για να μην πληρώσετε ακόμη πιο ακριβά το φετινό πετρέλαιο.
Κατ αρχάς, όπως γνωρίζουμε, 1 τόνος πετρελαίου αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα. Χρήσιμο είναι να έχετε προμηθευτεί και μια ξύλινη ή μεταλλική βέργα, μαζί με ένα μέτρο, για να γίνουν σωστά οι μετρήσεις. Πρώτα πρέπει να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (ένα πόντο) του ύψους της. Στη συνέχεια να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή, αφού πρώτα περιμένετε επί δεκάλεπτο για να καθίσει ο αφρός.

Πώς υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό ύψους της δεξαμενής;
Παράδειγμα, μια δεξαμενή με διαστάσεις, μήκους 2 μέτρων, πλάτους 1,25 μέτρων, ύψους 1,25 μέτρων. Ο όγκος της είναι 2Χ1,25Χ1,25=3,125 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 3.125 λίτρα. Αφού στα 125 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 3.125 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 3.125/125=25 λίτρα. Επομένως, αν η παραπάνω δεξαμενή περιείχε 12 εκατοστά πετρελαίου πριν από την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για (102-12)Χ25=2.250 λίτρα πετρελαίου.

Δεδομένου ότι και φέτος αρκετά νοικοκυριά θα στηριχθούν στο έστω και ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης για τη θέρμανσή τους και με σαφώς λιγότερη ποσότητα έναντι των προηγούμενων ετών, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι ώστε να απογειώσετε την αποδοτικότητα του πετρελαίου που θα αγοράσετε. 
Ο βασικότερος είναι η τακτική συντήρηση του συστήματος καυστήρα- λέβητα, καθώς εκτός από λόγους ασφαλείας, η κίνηση αυτή εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια και οικονομία.
Ακόμη: Διαχειριστείτε τον χώρο δράσης. Αν υπάρχουν πολλά δωμάτια, τις παγωμένες μέρες περιορίστε τις δραστηριότητές σας σε ένα χώρο και κλείστε τις πόρτες και τη θέρμανσης στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε.
Εφόσον ζείτε σε σπίτι με αυτονομία θέρμανσης, χαμηλώστε τον θερμοστάτη. Εάν η θερμοκρασία επιτευχθεί και κρυώνετε ακόμα, τότε αποφασίζετε να το ανεβάσετε περισσότερο, όχι όμως στην αρχή. Επίσης, χαμηλώστε τη θερμοκρασία των θερμοστατών το βράδυ. Δεν χρειάζεται να θερμαίνονται δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε αλλά και τα υπνοδωμάτια, αφού κάτω από το στρώμα δεν καταλαβαίνουμε και πολλές διαφορές στη θερμοκρασία. Ίσως η χρήση μηχανισμού προγραμματισμού να είναι η καλή επένδυση.

Τοποθετήστε ανακλαστήρες θέρμανσης πίσω από τα θερμαντικά σώματα
. Μοιάζουν με αλουμινόχαρτα πάνω σε λεπτή μόνωση και βοηθούν να μην απορροφείται θερμαντική ενέργεια πάνω στον τοίχο, αλλά να αντανακλάται πίσω στον χώρο.

Νίκος Χ.Ρουσάνογλου

...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
.i-diadromi.com/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :