Μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικό
Οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο (εμφράγματα και εγκεφαλικά) στην Ευρώπη εμφανίζουν μείωση τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πλέον περίπου τέσσερα εκατομμύρια ετησίως έναντι 4,3 εκατ. το 2008.
Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει μια υποχώρηση των καρδιαγγειακών θανάτων στην Ευρώπη από το 48% στο 47% του συνόλου των θανάτων από οποιασδήποτε αιτία.
Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας φθάνουν σήμερα τα 1,8 εκατ. ετησίως έναντι 2 εκατ. το 2008 και αντιπροσωπεύουν το 40% όλων των θανάτων στην Ευρώπη (από 42% το 2008). Τα νέα ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία -τα πρώτα μετά το 2008- δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω ημέρα καθιερώθηκε το 2000 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παγκοσμίως, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου με περίπου 17,1 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Παρ’ όλη όμως την αισθητή υποχώρηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και την παρατηρούμενη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το πρόβλημα γενικά παραμένει σοβαρό και το βάρος τεράστιο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Ο νέος -από τον Αύγουστο του 2012- Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, Πάνος Βάρδας, δήλωσε ότι τα νέα στατιστικά στοιχεία «αποτελούν καλό νέο, όμως πρέπει να αντιμετωπισθούν με κάποια επιφύλαξη. Λιγότερες ζωές χάνονται από καρδιαγγειακές νόσους σε σχέση με το 2008, όμως, ταυτόχρονα, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο, καθώς ευθύνονται για 4 εκατ. θανάτους Ευρωπαίων τον χρόνο.
Πρόκειται για μια πραγματική ανθρώπινη τραγωδία κι ένα σημαντικό οικονομικό βάρος. Προβλέπουμε ότι το βάρος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης των πληθυσμών και των ανθυγιεινών τρόπων ζωής». Οι νέες ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν μια θετική τάση αναστροφής του έως πρόσφατα διαρκώς αυξανόμενου αριθμού καρδιαγγειακών θανάτων. Από την άλλη όμως, διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, εμφανίζουν τάση αύξησης, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να αυξήσει και πάλι το ποσοστό καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα παραμένουν επίσης σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την καρδιά.
Μεταξύ των κυριοτέρων σημείων που αναδεικνύουν τα νέα στοιχεία είναι τα εξής: οι καρδιαγγειακές νόσοι πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, αποτελώντας την κυριότερη αιτία θανάτου τους και στις 27 χώρες της Ε.Ε.. Στους άνδρες είναι επίσης η κυριότερη αιτία θανάτου στις περισσότερες χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις (Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία).
Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ευθυνόμενα για σχεδόν 1,1 εκατ. θανάτους ετησίως. Το 15% των γυναικών και το 10% των ανδρών πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στους άνδρες οι καρδιαγγειακοί θάνατοι κυμαίνονται από το 60% του συνόλου στη Βουλγαρία έως το 25% στη Γαλλία και στις γυναίκες από το 70% του συνόλου στη Βουλγαρία έως το 30% στη Γαλλία και την Ολλανδία.
Το πελώριο οικονομικό βάρος των καρδιαγγειακών νόσων στην Ευρώπη εκτιμάται σε 196 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων το 54% περίπου αφορά στο άμεσο ιατρικό κόστος, το 24% στις απώλειες παραγωγικότητας και το υπόλοιπο 22% στο κόστος της άτυπης/ανεπίσημης φροντίδας των καρδιαγγειακών ασθενών. Το μέσο κόστος ανά άτομο για τα εθνικά συστήματα υγείας της Ε.Ε. υπολογίζεται σε περίπου 212 ευρώ ετησίως.
.. --> ..
..
Το πελώριο οικονομικό βάρος των καρδιαγγειακών νόσων στην Ευρώπη εκτιμάται σε 196 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων το 54% περίπου αφορά στο άμεσο ιατρικό κόστος, το 24% στις απώλειες παραγωγικότητας και το υπόλοιπο 22% στο κόστος της άτυπης/ανεπίσημης φροντίδας των καρδιαγγειακών ασθενών. Το μέσο κόστος ανά άτομο για τα εθνικά συστήματα υγείας της Ε.Ε. υπολογίζεται σε περίπου 212 ευρώ ετησίως.
.. --> ..
..
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :