Φοβάσαι το σκοτάδι; Μάθε για τη θεραπεία έκθεσης


Φόβος για το σκοτάδι και αϋπνία; Υπάρχει σχέση. Αυτό το εύρημα παρουσιάστηκε στηνΕτήσια Συνάντηση των Επαγγελματικών Ενώσεων Ύπνου. Ανάμεσα στους 93 φοιτητές που μελετήθηκαν, σχεδόν οι μισοί που υπέφεραν από αϋπνία παραδέχθηκαν ότι φοβόντουσαν το σκοτάδι και αναστατώνονταν πιο εύκολα από τους νυχτερινούς..
θορύβους. 


«Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτόν το φόβο ως παιδιά, αλλά οι περισσότεροι το ξεπερνούν μεγαλώνοντας» αναφέρει η Colleen Carney, Ph.D., μία από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson στο Τορόντο (σε δημοσκόπηση της Gallup αναφέρεται ότι το 5% των ανθρώπων διατηρούν αυτή τη φοβία και στην ενήλικη ζωή τους). «Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η θεραπεία έκθεσης, που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση μιας σειράς όλο και πιο άβολων καταστάσεων μέχρι να μετριαστεί το άγχος. Μπορείς στην αρχή να καθίσεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ένα φίλο και σιγά σιγά να φτάσεις να μείνεις μόνη στο κρεβάτι με όλα τα φώτα κλειστά» σημειώνει η ίδια. Η μείωση του φόβου σου θα σε βοηθήσει στην πραγματικότητα να κοιμηθείς; 

«Απαιτείται η διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για να βεβαιωθούμε» επισημαίνει η Colleen Carney, «αλλά τουλάχιστον θα νιώθεις πιο άνετα όταν μετράς προβατάκια για να αποκοιμηθείς». 

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από αϋπνία. Μπορεί να οφείλεται στο στρες, στα γονίδια, στο σύνδρομο RLS. Όποια και αν είναι η αιτία, η αϋπνία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως 2 “χρυσές” συμβουλές για την καταπολέμηση της αϋπνίας, συμβουλές που δίνουν άνθρωποι που υπέφεραν από αϋπνία και τώρα έχουν αρχίσει να την αντιμετωπίζουν. Ζεστό μπάνιο και όχι καφεΐνη Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που αν τις υιοθετήσεις θα παρατηρήσεις ότι θα κοιμάσαι πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Μία από αυτές είναι το ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο, λίγο πριν κοιμηθείς. Απόφυγε οποιαδήποτε μορφή καφεΐνης μερικές ώρες πριν πας για ύπνο, και προσπάθησε όσο μπορείς να αποβάλλεις το στρες και το άγχος Ξύπνα νωρίτερα από ότι πρέπει Είναι μία μέθοδος με τεράστια επιτυχία. Αν πρέπει να ξυπνήσεις στις 7, ξύπνα εσκεμμένα στις 6. Θα παρατηρήσεις πως θα νιώθεις πιο κουρασμένη το βράδυ. Αν χρειαζεσαι για να αποκοιμηθείς από 70-90 λεπτά θα δεις ότι θα αποκοιμηθείς στο πρώτο 20λεπτο.

...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
/ksipnistere.blogspot.gr/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :