Το άστρο της Βηθλέεμ, αναζητώντας μια εξήγηση


Το σημάδι της Γέννησης του Ιησού αποτελεί ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό τμήμα της όλης ιστορίας.
Είναι το άστρο που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους με τα δώρα στην ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ, όπου και είχε γεννηθεί το Θείο Βρέφος, ωσάν ένα ιδιότυπο...

θεόσταλτο GPS (παρακαλούνται οι αναγνώστες να συγχωρέσουν όποιες απόπειρες χιούμορ του γράφοντος αλλά κατανοείτε ότι ως ...ΕΤ Scientist οφείλει να προσπαθεί να δίνει πάντα μια τεχνολογική/σύγχρονη χροιά). Η κατάληξη της ιστορίας, όπως είναι γνωστό, ήταν καλή, καθώς οι Μάγοι κατάφεραν να φτάσουν στη φάτνη χωρίς να τους ακολουθήσουν οι πράκτορες του Ηρώδη.

Βεβαίως δεν δέχονται όλοι τη "θεόσταλτη" ερμηνεία των γεγονότων.  
Τι ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ; 
Το 1614, ο Γιόχαν Κέηλερ ανακάλυψε πως μία σειρά τριών ευθυγραμμίσεων του Δία και του Κρόνου είχε λάβει χώρα το έτος 7 μ.Χ. Ο Κέηλερ παρουσίασε τη θεωρεία ότι οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις δημιούργησαν ένα νόβα (καινοφανής αστέρας: πυρηνική έκρηξη τεραστίων διαστάσεων, που προκαλείται από το δίσκο επισυσσώρευσης που βρίσκεται γύρω από ένα λευκό νάνο) που, κατά τη γνώμη του, ήταν και το άστρο της Βηθλέεμ.

Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε από τη σύγχρονη επιστήμη, καθώς, σύμφωνα με βαβυλωνιακό χρονικό εκείνης της περιόδου, οι ευθυγραμμίσεις σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό (παρά το αστρολογικό ενδιαφέρον που παρουσίαζαν).

Μια άποψη η οποία είναι αρκετά δημοφιλής είναι αυτή του κομήτη:
 ο κομήτης του Χάλεϊ ήταν ορατός εν έτει 12 μ.Χ., ενώ ένα άλλο αντικείμενο (πιθανόν κομήτης ή νόβα) εθεάθη από Κινέζους και Κορεάτες αστρονόμους το 5 π.Χ., οι οποίοι το παρατηρούσαν επί περίπου 70 ημέρες, χωρίς όμως να αντιληφθούν κίνησή του.

Μια άλλη αρκετά ενδιαφέρουσα, υπόθεση έχει να κάνει με ένα "σταθερό κάτοικο" του ηλιακού μας συστήματος (εν αντιθέσει με τους αεικίνητους κομήτες), τον Ουρανό, ο οποίος πλησίασε τον Κρόνο και την Αφροδίτη το 6 π.Χ. 
Ωστόσο, οι πολέμιοι της θεωρίας αναφέρουν ότι ο Ουρανός κινείται πολύ αργά και είναι δύσκολα ορατός με γυμνό μάτι. Κλείνοντας, θα αναφερθούμε στην "εξωγαλαξιακή" θεωρία, που θέλει το άστρο της Βηθλεέμ να είναι ένα σουπερνόβα στο "γειτονικό" μας γαλαξία της Ανδρομέδας - ωστόσο, αν και γνωρίζουμε πως τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα εκεί, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν οι χρονικές στιγμές τους.

Σούπερνοβα, Ουρανός, κομήτης, θεόσταλτο σημάδι ή...διαστημόπλοιο, το άστρο της Βηθλεέμ αποτελεί ένα από τα βασικά τμήματα της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας".
Είτε πιστεύετε είτε όχι, καλές γιορτές!

Κώστας Μαυραγάνης/ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 

...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
.i-diadromi.gr/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :