Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα
Τι πιο νόστιμο από ένα ελαιόλαδο αρωματισμένο με φρέσκα βότανα, για τη
σαλάτα ή το ψωμί; Αν έχουμε πρόσβαση σε καλό ελαιόλαδο και φρέσκα (ή και αποξηραμένα) βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, δενδρολίβανο κλπ, μπορούμε πολύ εύκολα να αρωματίσουμε το λάδι μας και να το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.
Για να αρωματίσουμε ελαιόλαδο
1. χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, που να μην έχει έντονη οσμή και γεύση, ώστε να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των βοτάνων.
2. χρησιμοποιούμε βότανα της επιλογής μας, σε συνδυασμούς που μας αρέσουν. Τα βότανα μπορούν να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα. Εφόσον χρησιμοποιούμε φρέσκα, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά πριν τα βάλουμε στο λάδι.
3. χρησιμοποιούμε ένα γυάλινο ή πήλινο μπουκάλι που καλό είναι να το αποστειρώσουμε πριν τη χρήση. Το ιδανικό μπουκάλι είναι αδιαφανές/ σκούρου χρώματος, ώστε να προστατεύει το λάδι από το φως. Η έκθεση στο φως επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου, το υποβαθμίζει και καταστρέφει τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές του ουσίες. Αν χρησιμοποιήσουμε διαφανές μπουκάλι, φροντίζουμε να το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.
Για να αρωματίσω ελαιόλαδο χρησιμοποίησα
1 λίτρο ελαιόλαδο
φρέσκο δενδρολίβανο (1 κλωνάρι)
φρέσκο θυμάρι (2 κλωνάρια)
φρέσκια ρίγανη (1 χοντρό κλωναράκι).
→ Αφού κόψουμε τα κλωνάρια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε εντελώς.
Έπειτα τα βάζουμε σε καθαρό μπουκάλι και το γεμίζουμε με το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το μπουκάλι καλά και αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Περιμένουμε γύρω στις 2 βδομάδες.
Έτοιμο το αρωματισμένο λάδι μας! Αν αφαιρέσουμε τα βότανα από το μπουκάλι το λάδι θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό .
Προτιμήστε το ωμό!
Ρίγανη (Origanum vulgare x Origanum onites, Labiatae):
Συλλέγεται την εποχή που ανθίζει, από Ιούνιο ως Σεπτέμβριο.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ισχυρό μικροβιοκτόνο. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του βήχα, των αμυγδαλών και για τις άφθες. Επίσης χορηγούσαν το αφέψημα της ρίγανης σε θεραπευτικά λουτρά για την φαγούρα και την ψώρα. Η λαϊκή θεραπευτική τη χρησιμοποιεί ως τονωτικό κι ευστόμαχο. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη ρίγανη σε οφθαλμολογικές, αναπνευστικές και γυναικολογικές παθήσεις, καθώς επίσης σε πονόδοντους και κρυολογήματα.
Θυμάρι (Coridothymus capitatus, Labiatae):
Συλλέγεται την εποχή που ανθίζει, από Μάιο ως Σεπτέμβριο.
Το αιθέριο έλαιό του έχει αντιοξειδωτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες. Είναι ισχυρό αντισηπτικό, αποχρεμπτικό και σπασμολυτικό. Χρησιμοποιείται για αναπνευστικά προβλήματα, πονόλαιμο, κρυολογήματα, στοματικά προβλήματα κ.α.
Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, Labiatae):
συλλέγεται όλο το χρόνο, κυρίως όμως από Ιούνη ως Νοέμβρη.
Είναι εξαίρετο τονωτικό, σπασμολυτικό, χολαγωγό, αντιφυσητικό (αποβάλλει τα αέρια), ισχυρό εμμηναγωγό και εκτρωτικό. Χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο, τις άφθες, τους ρευματισμούς των αρθρώσεων, σε στραμπουλήγματα, πληγές κι εκζέματα. Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει ισχυρές δηλητηριάσεις (ενδεχομένως θανατηφόρες).
Καλή επιτυχία!
...
--> ....
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :