Αιτωλ/νία: Γιατί το Θέρμο έλκει τις παλιές λατρείες;



Παρότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει υποχωρήσει κάπως, είναι κοινό μυστικό ότι η περιοχή του Θέρμου αποτελεί πόλο έλξης για τις κοινότητες των «δωδεκαθεϊστών»


Βάζουμε την λέξη σε εισαγωγικά γιατί δεν έχει ποτέ αποσαφηνιστεί αν οι διάφορες αναπαραστάσεις που έχουν γίνει ή ακόμη και οι μιμήσεις τελετών αφορούν αποκλειστικά λάτρεις του ελληνικού δωδεκάθεου.

Φέτος το καλοκαίρι μια ευάριθμη ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή τον Αύγουστο για να διαβεί τα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και να αναζητήσει τις περιοχές που βλέπουν στην Τριχωνίδα και λέγεται ότι έχουν ισχυρά «πεδία» που εκτιμώνται από τις παλιές θρησκείες. Παράλληλα, βέβαια, η επίσκεψη συνδυάστηκε με τη πανσέληνο του Αυγούστου που δεν χρειάζεται να είσαι δωδεκαθεϊστής για να τις αποδώσεις μεγάλη έλξη πάνω στον άνθρωπο.

Φήμες υπήρξαν και για μια ανάλογη επίσκεψη και στη διάρκεια του Ιουνίου για το θερινό ηλιοστάσιο, η λατρεία του οποίου χάνεται στα βάθη του χρόνου και δεν σχετίζεται μόνο με τη αρχαία Ελληνική Θρησκεία. Η επίσκεψη πάντως των συγκεκριμένων αρχαιολατρών έγινε πολύ διακριτικά και γιατί στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαφιλονικίες με το ορθόδοξο στοιχείο αλλά και γιατί η φήμη γενικότερα των αρχαιολατρών έχει πληγεί σημαντικά από την επιρροή που ασκούν σε ακραίες οργανώσεις κυρίως του εθνικιστικού χώρου. Η δε διένεξή τους με τον Χριστιανισμό έφτασε στα όρια του πολέμου κάποια στιγμή και χρειάστηκε να αλλάξουν το προφίλ τους. Πάντως είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι και έχουν την αίσθηση κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, από την άλλη, προκαλεί εντύπωση η ανυπαρξία οποιασδήποτε παρουσίας των «δωδεκαθεϊστών» τόσο στο μεγάλο αστικό κέντρο, το Αγρίνιο, όπως και στις περιοχές με σημαντικά αρχαία, όπως η Στράτος ή η Παλαιομάνινα.

Γιατί όμως προτιμάται το Θέρμο;

Η εξήγηση είναι διπλή: Υπάρχουν ορισμένοι αρχαιολάτρες που έχουν καταγωγή από την περιοχή και προσκαλούν φίλους και ομόδοξούς τους. Από την άλλη τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων, ειδικά του Θερμίου Απόλλωνα αποκάλυψαν ίσως την πιο δημοφιλή λατρεία, αυτή του Απολλώνιου Φωτός. Και καθώς είναι γνωστή η σχέση του Απόλλωνα με την αρχαία λατρεία του Ήλιου(στη Ρώμη λατρευόταν ως Ανίκητος Ήλιος-Sol Invictus) οι ανακαλύψεις που σχετίζονται με αυτόν προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον των οπαδών της αρχαίας θρησκείας σε όλη τη χώρα και όχι μόνο.

Ο ναός έχει διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος και 38 μέτρα μήκος, πλούσια επενδυμένος με πήλινες μετόπες, τρίγλυφα, υδρορροές και ακροκέραμα. Η διαμόρφωση αυτή του ναού του Θερμίου Απόλλωνα αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα του δωρικού ναοδομικού ρυθμού της αρχαίας Ελλάδας. Αυτά και μόνο τα στοιχεία τον κάνουν μοναδικό για τους αρχαιολάτρες ή για όσους θέλουν να αναβιώσουν μια τελετή. Μην ξεχνάμε ότι στη ευρύτερη περιοχή έχει βρεθεί ένας ακόμη ναός του Λυσείου Απόλλωνα και ένας ακόμη αφιερωμένος στην Αρτέμιδα, τη πιο κοντινή ελληνική θεότητα στον παγανισμό λόγω της άρρηκτης σχέσης της με τη Μητέρα Φύση.

Η Λαφρία Άρτεμις, να σημειωθεί, είναι η γηγενής και η κατεξοχήν αγαπητή θεότητα των Αιτωλών και υπήρξε η θεά της γονιμότητας και της καρποφορίας, η μεγάλη Μάνα της Γης, σε σημείο που πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει σχέση με την κυνηγέτιδα Αρτέμιδα του δωδεκάθεου. Η πανάρχαια αυτή θεότητα των Αιτωλών όπως αναφέρεται σε πολλά συγγράμματα «σχετίστηκε μάλιστα με ορισμένο κοινωνικό καθεστώς, στο οποίο προβαλλόταν η γυναίκα και ιδιαίτερα η γυναίκα μητέρα, ώστε να δημιουργηθεί τα πανάρχαια χρόνια στην Αιτωλία κοινωνία Μητριαρχίας, με προεξάρχουσα θεότητα τη Μητέρα φύση, η οποία προσωποποιείται στην Αρτέμιδα Λαφρία». Κι αυτό είναι ένα σημείο που αρκετοί εκτιμούν ότι προκαλεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, όχι μόνο δωδεκαθεϊστών που επισκέπτονται τη περιοχή αλλά και νεοπαγανιστών που αναζητούν τέτοιες σημαντικές διαφορές.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη αποκάλυψη της ανασκαφικής έρευνας υπήρξε ο αρχαϊκός πολιτισμός του Θέρμου που άνθισε στους προϊστορικούς χρόνους του χαλκού μεταξύ 1500 - 1400 π.Χ όταν ακόμα η αρχαία Ελληνική θρησκεία δεν είχε επικρατήσει παντού. Ίσως τελικά αυτές οι λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά και να βάζουν το Θέρμο όχι μόνο στο καλεντάρι δωδεκαθεϊστών αλλά οπαδών ακόμα αρχαιότερων θρησκειών...

πηγή: εφημερίδα "Γεγονός"


...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
xespao.blogspot.gr/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :