Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για αδερφάκι
Ξαφνικά, το ‘βασίλειο του γκρεμίζεται’
Είναι πολύ δύσκολο για το παιδί σας, να κατανοήσει την άφιξη ενός νέου μωρού στο σπίτι. Σίγουρα, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη προσωπικότητα του παιδιού, την ηλικία, το φύλο και κυρίως τον τρόπο που οι γονείς έχουν διαχειριστεί τη νέα κατάσταση.
Το παιδί σας είναι λογικό να αντιδράσει με τρόπους παράλογους και ανησυχητικούς καθώς έρχεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση η οποία του προκαλεί αναστάτωση στη ζωή του. Ξαφνικά, το ‘βασίλειο του γκρεμίζεται’ και πρέπει να μάθει να μοιράζεται πλέον και την αγάπη και τη προσοχή των γονιών του.
Πως μπορείτε όμως εσείς να το βοηθήσετε ώστε να το αποδεχτεί και να το καταλάβει;
Προετοιμάστε το παιδί σας: Όταν βρίσκεστε σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης σας, αρχίστε να του εξηγείτε πως στην οικογένεια θα έρθει ένα μωρό. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν καλή αίσθηση του χρόνου, όποτε μιλήστε του καλύτερα όταν πλησιάζει η στιγμή εκείνη. Ακούστε πολύ προσεκτικά τις απορίες του και αυτά που έχει να σας πει. Ακόμα, μπορείτε να του δείξετε φωτογραφίες από όταν ήσασταν έγκυος σε εκείνο, αλλά και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι εικόνες θα το βοηθήσουν να καταλάβει καλύτερα.
Δείξτε κατανόηση αργότερα με τα συναισθήματά του: Το παιδί είναι πολύ φυσιολογικό να νιώσει ανασφάλεια, ζήλια για το αδελφάκι του, ίσως και παραμελημένο. Το βασικό στην περίπτωση αυτή, είναι είστε κοντά του και να ακούσετε τις ανάγκες του παιδιού σας, με ειλικρινή αποδοχή αλλά και να μπείτε στην θέση του. Το υποτιμήσετε τα συναισθήματα του ή να του απαγορεύσετε να νιώθει ζήλια, λέγοντας «Δεν πρέπει να το ζηλεύεις, δεν ζηλεύουν τα αδέλφια», δεν θα βοηθήσει πουθενά, αντιθέτως θα δημιουργήσει προβλήματα.
Ζητήστε του τη βοήθειά του: Προσπαθήστε να του δίνετε να κάνει πράγματα, ώστε να καταλάβει πως το μωρό χρειάζεται την φροντίδα σας για να μεγαλώσει. Κάντε το μαζί μπάνιο, αφήστε το να το ταΐσει ή να το κοιμίσει λέγοντας ένα παραμυθάκι. Η επικοινωνία αυτή είναι πολύ σημαντική και για τα δύο σας παιδιά. Καθώς και το μωρό έχει ανάγκη να του μιλούν για να νιώθει ασφάλεια.
Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί σας: Βρείτε χρόνο μέσα στην εβδομάδα που θα συμφωνήσετε να είναι ο δικός σας χρόνος, ένας-προς-έναν. Στην διάρκεια αυτού του χρόνου, θα έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε, να παίξετε και να περάσετε όμορφο. Ο χρόνος αυτός σας βοηθά να δεθείτε με το παιδί και να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλον. Ακόμα, είναι βασικό γιατί με τον τρόπο αυτό νιώθει ασφάλεια πως το αγαπάτε ακόμα.
Να είστε σ’ εγρήγορση: Το παιδί δεν θα εκφράσει την ανησυχία τόσο λεκτικά, αλλά με συμπεριφορές που θα σας τραβήξουν την προσοχή σας. Μπορεί να αρχίσει να μπουσουλάει ή να θέλει να μπει και εκείνο στην κούνια. Να έχει επιθετική συμπεριφορά προς το παιδί. Οι συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν επιπόλαια και επιφανειακά. Το να τιμωρήσετε το παιδί δεν θα αλλάξει κάτι. Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του, να περάσετε χρόνο και να το κάνετε να νιώσει ότι δεν έχει χάσει την θέση του στην οικογένεια, το αγαπάτε και νοιάζεστε για αυτό όπως στην αρχή.
...
--> ....
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :