Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκωνΣύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, νέα δεδομένα προέκυψαν ως προς την εν πολλοίς ασαφή μέχρι σήμερα δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες αρχίζουν να σχηματίζουν μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν ένα γονίδιο που κανονικά εμποδίζει το σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.
Μέχρι και πριν μία δεκαετία, πολλοί νευροβιολόγοι πίστευαν ότι η
κατάθλιψη οφείλεται σε «διαταραχές» των επιπέδων της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών, για να αποδειχτεί όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα Των Νέων, «το μυστήριο περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μέχρι να δράσουν πλήρως, παρόλο που η αύξηση στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών είναι άμεση.
Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση, τα τελευταία χρόνια όμως έχει προκύψει ένα σημαντικό νέο στοιχείο: τα αντικαταθλιπτικά φαίνεται ότι προάγουν το σχηματισμό νέων νευρώνων από βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Πώς όμως μπορούν τα φάρμακα και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία να προάγουν τη νευρογένεση; Για να διερευνήσει το θέμα, ο καθηγητής Χονγκζούν Σον και οι συνεργάτες του συνέκριναν σε πρώτη φάση ποντίκια που είχαν ή δεν είχαν υποβληθεί σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Η ανάλυση έδειξε ότι η θεραπεία έδειχνε να μπλοκάρει το γονίδιο της πρωτεΐνης sFRP3».

...  
                                                                     -->          .....spitikomas.blogspot.gr .
.alexiptoto.com/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :