Κινητό και οδήγηση: ο μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχήματος


Παρ’ ότι το κινητό είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμη δεν έχουμε μάθει να το χρησιμοποιούμε όταν οδηγάμε...
πράγμα που το κάνει το νούμερο ένα κίνδυνο για την ασφάλειά μας. Αν πρέπει να συμπυκνώσουμε σε μία μόνο φράση τις συμβουλές μας για το πώς θα κάνετε ασφαλές ένα κινητό τηλέφωνο μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγάτε, τότε αυτή θα ήταν: «Κλείστε το». Ακόμη και οι τεχνολογίες που έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τον οδηγό, δεν είναι 100% ασφαλείς. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο το κινητό μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουμε παντού.
Όταν οδηγάμε, όμως, χρειαζόμαστε και τα δύο χέρια μας στο τιμόνι και, βεβαίως, όλη μας την προσοχή στραμμένη στο δρόμο. Το κινητό γίνεται ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ασφάλειά μας, λοιπόν.
Στις Η.Π.Α. μια πρόσφατη έρευνα κατέδειξε πως τα τελευταία 6 χρόνια, 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή μιλούσαν στο κινητό όσο οδηγούσαν. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικίας κάτω των 30 χρόνων.
Ακόμα και με τη χρήση BlueToothκαι hands-free υπάρχει κίνδυνος, καθώς οι επιστήμονες μιλούν για την «τύφλωση απροσεξίας», όπως ονομάζουν το φαινόμενο με το οποίο αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού, επειδή η προσοχή του είναι στραμμένη στο συνομιλητή του και όχι στο δρόμο. Η ίδια έρευνα απέδειξε πως όσοι μιλούν και οδηγούν, ακόμα και αν δεν κρατούν το τηλέφωνο με τα χέρια τους, έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.
O νόμος, πάντως, επιτρέπει το Blue Tooth ή τα προεγκατεστημένα συστήματα ανοιχτής ακρόασης που έχουν τα αυτοκίνητα. Το hands-free από την άλλη είναι απαγορευμένο, αφού τα καλώδια που το συνδέουν με το κινητό μπορεί να μπλεχτούν και να εμποδίσουν την ελευθερία κινήσεων του οδηγού.
Ο οδηγός που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ κάνοντας απαγορευμένη χρήση κινητού τηλεφώνου, τιμωρείται με πρόστιμο εκατό ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα ημέρες. Σήμερα, περίπου το 8% των παραβάσεων που καταγράφει η Τροχαία, έχουν να κάνουν με παράνομη χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης.

...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
/tro-ma-ktiko.blogspot.gr/ .    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :