Υγεία: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν τον οργανισμό απο τις ασθένειες
Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό... απέναντι σε ασθένειες, αλλά και φτωχά σε άλλα συστατικά που μπορεί να επιβαρύνουν την υγείαΣχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc-Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ -Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .Συγκεκριμένα:➢ Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες➢ Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη➢ Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη➢ Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη➢ Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές➢ Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά➢ Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (β-καροτένιο), κάλιο➢ και σίδηρο➢ Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 θερμίδες/τεμάχιο).Φιλικά προς την καρδιά: Η προστατευτική δράση των δαμάσκηνων έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες που εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αλλά και στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.Πολύτιμα για το έντερο: Τα δαμάσκηνα αποτελούν το κατεξοχήν τρόφιμο που βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.Ωφέλιμα στα οστά: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, προάγοντας την οστική αύξηση. Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων βελτιώνει τους δείκτες οστικού σχηματισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.Ασπίδα κατά του καρκίνου: Μελέτες συσχετίζουν την υψηλή κατανάλωση δαμάσκηνων με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αδρανοποιώντας καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα και παρεμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.Σύμμαχος στο διαβήτη: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, τα ξηρά δαμάσκηνα μπορούννα καταναλώνονται από άτομα με διαβήτη στο πλαίσιο της θεραπευτικής τους αγωγής, καθώς παρεμποδίζουν τη γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζηςστο αίμα.Ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης: Μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, αλλά και να βελτιώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ήδη υπερτασικά άτομα. Η ρύθμιση της πίεσης με την κατανάλωση δαμάσκηνων ενδέχεται να οφείλεται και στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε κάλιο, καθώς πολλές μελέτες συσχετίζουν την υψηλή πρόσληψη καλίου με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης.Χρήσιμα στη μείωση βάρους: Τα ξηρά δαμάσκηνα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και λιπαρά και γι’ αυτό μπορούν να ενταχθούν σε δίαιτες απώλειας βάρους, ενώ χάρη στη γλυκιά τους γεύση μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα γλυκά σνακ που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι και τα ξηρά δαμάσκηνα, βοηθούν μακροπρόθεσμα στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.Ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα ξηρά δαμάσκηνα εμφανίζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Labels
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :