Πράξεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Στις μέρες μας, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί τους ανθρώπους ,κυρίως τη νεολαία, είναι τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικής προέλευσης, οι οποίες επιδρούν έντονα στην ψυχή και στον οργανισμό των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές όπως η αλλοίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου που τα λαμβάνει, η καταστροφή του οργανισμού του και πολλές φορές ο ίδιος ο θάνατος.

Νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης των παράνομων ναρκωτικών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι περισσότεροι νέοι επιδίδονται στην πώληση ή την παραγωγή ναρκωτικών - ιδίως ιδιωτικά καλλιεργούμενης κάνναβης - για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, η οικονομική κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές των προϋπολογισμών που διατίθενται για την πολιτική στον τομέα των ναρκωτικών, ιδίως για μέτρα θεραπείας και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών. Οι ναρκωτικές ουσίες που κατάσχονται από τις Αστυνομικές Αρχές φυλάσσονται σε αποθήκες μέχρι την καταστροφή τους.

Αποκλειστικός τρόπος καταστροφής των πάσης φύσεως ναρκωτικών ουσιών είναι η καύση. Η καύση γίνεται σε κατάλληλους για το σκοπό αυτό χώρους-εγκαταστάσεις κάθε εξάμηνο περίπου, παρουσία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, του προιστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών και του προϊστάμενου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης -Διεύθυνσης Υγιεινής (ΦΕΚ Α 103, Ν.3459/06).

Σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν οι ειδικές εγκαταστάσεις, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου φύλαξης εκδίδει αιτιολογημένη διάταξη, ύστερα από αίτημα της Αρχής από την οποία φυλάσσεται η ποσότητα αυτή, για τη μεταφορά της - υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας - και την καύση της στην πλησιέστερη περιοχή, όπου λειτουργεί ανάλογη εγκατάσταση.

Οι πολίτες για θέματα ναρκωτικών μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και σε 24ωρη βάση, με τις Υποδιευθύνσεις Διώξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του 3ψήφιου αριθμού 109.

Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και υλοποιεί πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών.

Ο νόμος δεν κάνει διάκριση σε μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος συλληφθεί για πράξεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά, τιμωρείται το ίδιο, ανεξάρτητα από το είδος του ναρκωτικού (χασίς, ηρωίνη κλπ.). Δεν απαλλάσσεται της ευθύνης ο συμπτωματικός χρήστης. Ακόμα και μικρή ποσότητα ναρκωτικών να κατέχει θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. Δεν υπάρχει αυστηρό όριο, για το τι θεωρείται μικροποσότητα και τι όχι. Είναι στην κρίση των δικαστικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο η ποσότητα είναι μικρή και προορίζεται αποκλειστικά για τις ανάγκες του χρήστη.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν τις καταγγελίες τους που αφορούν θέματα ναρκωτικών στους τριψήφιους αριθμούς «109» και «100» και κατ΄ επέκταση σε όλες τις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες (Τμήματα Ασφαλείας ή Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών).

Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών μπορούν να απευθύνονται:

1.Στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών) ο οποίος έχει δημιουργήσει τις ακόλουθες Υπηρεσίες και δομές: Μονάδα άμεσης βοήθειας και υποστήριξης Δράσεις νομικής υποστήριξης Τηλεφωνική γραμμή SOS 1031 Σταθμός φροντίδας εξαρτημένων ατόμων Μονάδες υποκατάστασης Εξειδικευμένο κέντρο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό εξάρτηση (ΕΚΚΕΕ).

2.Στο δίκτυο Υπηρεσιών του ΚΕ.ΘΕ.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

3. Στο Κεντρικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΚΕΣΥΚΑΝΑ), Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας. Αριστοτέλους 19, 2ος όροφος, Αθήνα. Τηλ. 88211333. Για πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση.

4.Στη Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 Άνω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

5.Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς - Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Αχαρνών 417, 11343, Αθήνα. Τηλ. 2532312, 2532904. Για ενημέρωση, πρόληψη.

6.Στις Θεραπευτικές Κοινότητες:α) Εναλλακτική Κοινότητα «Παρέμβαση». Ραφήνα 10909.

β) Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη». Σίνδος 57400 Τηλ. 210-8830129.

γ) Ανοιχτή Κοινότητα «Διάβαση». Σταυροπούλου 15, Πλ. Αμερικής κ.α.
     
                                               -->


AGGELIES.PRO  Δωρεάν αγγελίες . Κάνε κλικ ΕΔΩ και ξεκίνα τώρα!  
                                                                                                 





.spitikomas.blogspot.gr .
  tro-ma-ktiko.blogspot.gr.
 adieXodos.gr

banner ads banner ads banner ads banner ads

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :