Τα ακραία καιρικά φαινόμενα η κυριότερη αιτία φτώχειας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα «υποδουλώσουν» τους ανθρώπους στη φτώχεια για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του...
Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης «Overseas Development Institute».
Στη μελέτη τους οι επιστήμονες επισημαίνουν πως καταστροφές όπως οι ξηρασίες, που ήδη προκαλούν σοβαρά προβλήματα, θα αποτελέσουν μελλοντικά την κυριότερη αιτία φτώχειας.
Επιπλέον, υποστηρίζουν πως ως το 2030 ως και 235 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες σοβαρά εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους.
Σε αυτό το πλαίσιο, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, οι πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Ξηρασία σημαίνει φτώχεια
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από τα οποία θα πληγούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οι ξηρασίες, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες.
Από την ανάλυση στοιχείων στην Αιθιοπία και την Ινδία προέκυψε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος ξηρασίας και ότι η ξηρασία θα αποτελέσει την κυριότερη πηγή φτώχειας.
Οι αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, δεν έχουν αναγνωρίσει τον ρόλο που παίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη διατήρηση της φτώχειας και το κυριότερο πρόβλημα είναι πως σήμερα τα χρήματα διατίθενται για την αντιμετώπιση και όχι την πρόληψη των καταστροφών.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι πως η χρηματοδοτική βοήθεια δεν καταλήγει στις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο, μιλώντας με όρους μείωσης του κινδύνου.
Όπως τονίζεται στη μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης καταλήγει στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως για παράδειγμα οι Φιλιππίνες, το Μεξικό και η Ινδονησία, οι οποίες τα καταφέρνουν καλύτερα και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την προστασία του πληθυσμού τους.
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε φτωχότερες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ξηρασία και άλλα φαινόμενα.
Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν ότι οι χώρες με τον υψηλότερο βαθμό τρωτότητας πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δαπανούν τα χρήματά τους.
Για παράδειγμα συχνά τα χρήματα ξοδεύονται για υποδομές στην πρωτεύουσα και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού.
Η μελέτη ζητά να συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς στόχους για μετά το 2015 η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και να αναγνωριστούν οι απειλές που θέτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα για την εξάλειψη της φτώχειας ως το 2030.
Labels
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :