Οι καρποί του Χειμώνα
Καρποί με περίεργα σχήματα και καρποί με γνωστά σχήματα
Τις δύσκολες και ψυχρές μέρες του χειμώνα η ελληνική φύση μας εφοδιάζει
με διάφορους καρπούς, πλούσιους σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, αλλά
και σε φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι καρποί βρίσκονται παντού στη φύση. Μεγάλοι καρποί, μικροί καρποί,
πικροί καρποί, γλυκοί καρποί. Υπάρχουν καρποί με λεπτό τσόφλι και καρποί
με παχύ τσόφλι. Καρποί με περίεργα σχήματα και καρποί με γνωστά
σχήματα. Αν είστε απ αυτούς που κυνηγούν καρπούς στα δάση, εδώ σας έχουμε του πιο σημαντικούς: Κουκουναράκι.
Το
κουκουναράκι είναι οι σπόροι των πεύκων και μοιάζουν με μεγάλους
κόκκους ρυζιού. Ο κουκουναρόσπορος ήταν ήδη γνωστός στους αρχαίους
Έλληνες, στους Ρωμαίους, στους Ασιάτες αλλά και στους Ινδιάνους της
Αμερικής που για εκατοντάδες χρόνια τον μάζευαν με τα κιλά. Ήταν
περιζήτηος για τη μεγάλη θρεπτική του αξία, αλλά και επειδή τον
θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας και καρπό που φέρνει καλοτυχία. Για να μαζέψετε κουκουναράκια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να
κουνήσετε ένα κουκουνάρι με ανοιχτές φολίδες και οι χαλαροί σπόροι θα
πέσουν στη χούφτα σας. Δοκιμάστε τα, είναι νόστιμα! ΄Η χρησιμοποιήστε το
για να νοστιμίσετε τις σαλάτες σας και άλλα εδέσματα, γλυκά και αλμυρά. Βελανίδι.
Το βελανίδι έχει σκληρό περίβλημα που το κάτω
μέρος του μοιάζει με κυπελλάκι. Αποτελεί μια απ τις πιο σημαντικές
τροφές στη φύση. Πουλιά, όπως οι τρυποκάρυδοι, οι πάπιες και τα
περιστέρια, μικρά θηλαστικά, όπως τα ποντίκια, οι σκίουροι και άλλα
τρωκτικά, και μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, ελάφια και χοίροι,
καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από βελανίδια. Παλιότερα, κάποιες ποικιλίες βαλανιδιού τρώγονταν και από τον άνθρωπο, αλλά
τώρα πια δεν θεωρείται καλή τροφή. Ωστόσο, τα βελανίδια που θα μαζέψετε
απ τα πουρνάρια και τις αριές στο δάσος μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε
για να διακοσμήσετε κάποια γωνιά του σπιτιού σας. Καρύδι.
Από όλα τα δέντρα που κάνουν καρπούς, η καρυδιά
είναι η πιο γνωστή για το νόστιμο καρπό της. Το καρύδι έχει σχήμα
σφαιρικό και το κέλυφός τους όταν είναι χλωρό είναι παχύ και πράσινο,
ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ - καφέ και γίνεται
σκληρό και ξυλώδες. Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα,
σχηματίζεται από δύο μεγάλα τμήματα που μοιάζουν με ημισφαίρια
εγκεφάλου. Αν μαζέψετε καρύδια από το δάσος, απλώστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια για μερικές μέρες, για να στεγνώσουν. Μετά είναι έτοιμα να τα σπάσετε και να τα φάτε σκέτα, σαν γλυκό του κουταλιού ή μέσα σε πολλές συνταγές. Κάστανο.
Το μεγάλο, καφέ κάστανο είναι ο καρπός που πιο
πολύ από όλους θυμίζει χειμώνα, τζάκι και Χριστούγεννα. Γεννιέται από
την καστανιά, ένα ψηλό φυλλοβόλο και αιωνόβιο δέντρο, ενώ ο ίδιος ο
καρπός περιβάλλεται από αγκαθωτό περίβλημα και χνουδωτή φλοίδα. Και
είναι ο μόνος που για να τον φάμε δε χρειάζεται να τρέχουμε στα δάση,
στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα ξηρών καρπών.
Υπάρχουν ακόμη σε γωνιές των δρόμων μας οι παραδοσιακοί καστανάδες
με τις φουφούδες τους, που ζεσταίνουν και γλυκαίνουν με την πραμάτεια
τους τις κρύες μέρες μας. Φουντούκι.
Το φουντούκι έχει καταβολές από την Κίνα και ιστορία τουλάχιστον 500 ετών!
Σύμφωνα με το μύθο, είναι η ιερή τροφή που κληροδοτήθηκε στο ανθρώπινο
γένος για τις θαυματουργές του ιδιότητες, ενώ σε κάποιους λαούς
θεωρείται καρπός της σοφίας. Ο μικρός αυτός στρογγυλός καρπός μεγαλώνει
από ψηλούς θάμνους που βρίσκονται στις άκρες των δασών και στα ξέφωτα.
Τα φουντούκια πέφτουν από τους θάμνους τους όσο είναι ακόμη
μισοκρυμμένα στο τραχύ τσόφλι τους και μπορείτε να τα μαζέψετε με τη
χούφτα. Ακόμη ένα καρπός που συνδέεται με τις λιχουδιές του χειμώνα. Οι καρποί είναι σημαντικοί για πολλά ζώα τώρα το χειμώνα. Ελάφια, αρκούδες και αλεπούδες είναι ορισμένα μόνο από τα ζώα που τρώνε
καρπούς. Τους πιο πολλούς, όμως, τους καταναλώνουν τα τρωκτικά και
ορισμένα πουλιά. Και επειδή δεν προλαβαίνουν να τους φάνε όλους με τη
μία, τους συλλέγουν και τους θάβουν για τις δύσκολες μέρες.
Ωστόσο, πολλές φορές ξεχνούν που τους έχουν κρύψει. Έτσι, συχνά πολλά δέντρα γεννιούνται από τους "χαμένους καρπούς" Οι καρποί είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι ή τα φρούτα των δέντρων και των θάμνων.
Το μέρος του καρπού που τρώγεται λέγεται ψίχα. Η ψίχα καλύπτεται από φλοίδα και όλος ο καρπός μεγαλώνει μέσα σε μια προστατευτική πανοπλία, το τσόφλι.
Πολλοί
καρποί που πωλούνται στα καταστήματα είναι χωρίς τσόφλι και φλοίδα. Γι
αυτό θυμηθείτε, οι καρποί που βρίσκεται στα δάση μπορεί να μη μοιάζουν
με αυτούς που αγοράζετε. i-diadromi
Via
Τις δύσκολες και ψυχρές μέρες του χειμώνα η ελληνική φύση μας εφοδιάζει
με διάφορους καρπούς, πλούσιους σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, αλλά
και σε φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι καρποί βρίσκονται παντού στη φύση. Μεγάλοι καρποί, μικροί καρποί,
πικροί καρποί, γλυκοί καρποί. Υπάρχουν καρποί με λεπτό τσόφλι και καρποί
με παχύ τσόφλι. Καρποί με περίεργα σχήματα και καρποί με γνωστά
σχήματα. Αν είστε απ αυτούς που κυνηγούν καρπούς στα δάση, εδώ σας έχουμε του πιο σημαντικούς: Κουκουναράκι.
Το
κουκουναράκι είναι οι σπόροι των πεύκων και μοιάζουν με μεγάλους
κόκκους ρυζιού. Ο κουκουναρόσπορος ήταν ήδη γνωστός στους αρχαίους
Έλληνες, στους Ρωμαίους, στους Ασιάτες αλλά και στους Ινδιάνους της
Αμερικής που για εκατοντάδες χρόνια τον μάζευαν με τα κιλά. Ήταν
περιζήτηος για τη μεγάλη θρεπτική του αξία, αλλά και επειδή τον
θεωρούσαν σύμβολο γονιμότητας και καρπό που φέρνει καλοτυχία. Για να μαζέψετε κουκουναράκια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να
κουνήσετε ένα κουκουνάρι με ανοιχτές φολίδες και οι χαλαροί σπόροι θα
πέσουν στη χούφτα σας. Δοκιμάστε τα, είναι νόστιμα! ΄Η χρησιμοποιήστε το
για να νοστιμίσετε τις σαλάτες σας και άλλα εδέσματα, γλυκά και αλμυρά. Βελανίδι.
Το βελανίδι έχει σκληρό περίβλημα που το κάτω
μέρος του μοιάζει με κυπελλάκι. Αποτελεί μια απ τις πιο σημαντικές
τροφές στη φύση. Πουλιά, όπως οι τρυποκάρυδοι, οι πάπιες και τα
περιστέρια, μικρά θηλαστικά, όπως τα ποντίκια, οι σκίουροι και άλλα
τρωκτικά, και μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, ελάφια και χοίροι,
καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από βελανίδια. Παλιότερα, κάποιες ποικιλίες βαλανιδιού τρώγονταν και από τον άνθρωπο, αλλά
τώρα πια δεν θεωρείται καλή τροφή. Ωστόσο, τα βελανίδια που θα μαζέψετε
απ τα πουρνάρια και τις αριές στο δάσος μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε
για να διακοσμήσετε κάποια γωνιά του σπιτιού σας. Καρύδι.
Από όλα τα δέντρα που κάνουν καρπούς, η καρυδιά
είναι η πιο γνωστή για το νόστιμο καρπό της. Το καρύδι έχει σχήμα
σφαιρικό και το κέλυφός τους όταν είναι χλωρό είναι παχύ και πράσινο,
ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ - καφέ και γίνεται
σκληρό και ξυλώδες. Το εσωτερικό του καρυδιού, η καρυδόψιχα,
σχηματίζεται από δύο μεγάλα τμήματα που μοιάζουν με ημισφαίρια
εγκεφάλου. Αν μαζέψετε καρύδια από το δάσος, απλώστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια για μερικές μέρες, για να στεγνώσουν. Μετά είναι έτοιμα να τα σπάσετε και να τα φάτε σκέτα, σαν γλυκό του κουταλιού ή μέσα σε πολλές συνταγές. Κάστανο.
Το μεγάλο, καφέ κάστανο είναι ο καρπός που πιο
πολύ από όλους θυμίζει χειμώνα, τζάκι και Χριστούγεννα. Γεννιέται από
την καστανιά, ένα ψηλό φυλλοβόλο και αιωνόβιο δέντρο, ενώ ο ίδιος ο
καρπός περιβάλλεται από αγκαθωτό περίβλημα και χνουδωτή φλοίδα. Και
είναι ο μόνος που για να τον φάμε δε χρειάζεται να τρέχουμε στα δάση,
στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα ξηρών καρπών.
Υπάρχουν ακόμη σε γωνιές των δρόμων μας οι παραδοσιακοί καστανάδες
με τις φουφούδες τους, που ζεσταίνουν και γλυκαίνουν με την πραμάτεια
τους τις κρύες μέρες μας. Φουντούκι.
Το φουντούκι έχει καταβολές από την Κίνα και ιστορία τουλάχιστον 500 ετών!
Σύμφωνα με το μύθο, είναι η ιερή τροφή που κληροδοτήθηκε στο ανθρώπινο
γένος για τις θαυματουργές του ιδιότητες, ενώ σε κάποιους λαούς
θεωρείται καρπός της σοφίας. Ο μικρός αυτός στρογγυλός καρπός μεγαλώνει
από ψηλούς θάμνους που βρίσκονται στις άκρες των δασών και στα ξέφωτα.
Τα φουντούκια πέφτουν από τους θάμνους τους όσο είναι ακόμη
μισοκρυμμένα στο τραχύ τσόφλι τους και μπορείτε να τα μαζέψετε με τη
χούφτα. Ακόμη ένα καρπός που συνδέεται με τις λιχουδιές του χειμώνα. Οι καρποί είναι σημαντικοί για πολλά ζώα τώρα το χειμώνα. Ελάφια, αρκούδες και αλεπούδες είναι ορισμένα μόνο από τα ζώα που τρώνε
καρπούς. Τους πιο πολλούς, όμως, τους καταναλώνουν τα τρωκτικά και
ορισμένα πουλιά. Και επειδή δεν προλαβαίνουν να τους φάνε όλους με τη
μία, τους συλλέγουν και τους θάβουν για τις δύσκολες μέρες.
Ωστόσο, πολλές φορές ξεχνούν που τους έχουν κρύψει. Έτσι, συχνά πολλά δέντρα γεννιούνται από τους "χαμένους καρπούς" Οι καρποί είναι στην πραγματικότητα οι σπόροι ή τα φρούτα των δέντρων και των θάμνων.
Το μέρος του καρπού που τρώγεται λέγεται ψίχα. Η ψίχα καλύπτεται από φλοίδα και όλος ο καρπός μεγαλώνει μέσα σε μια προστατευτική πανοπλία, το τσόφλι.
Πολλοί
καρποί που πωλούνται στα καταστήματα είναι χωρίς τσόφλι και φλοίδα. Γι
αυτό θυμηθείτε, οι καρποί που βρίσκεται στα δάση μπορεί να μη μοιάζουν
με αυτούς που αγοράζετε. i-diadromi
Via
Labels
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :