Tips για να πετύχουν τα μελομακάρονα
Υπέροχα και γλυκά μελομακάρονα!
Τι
μπορείς όμως να κάνεις για να σου πετύχουν και να κάνουν όλους τους
φίλους και συγγενείς να θέλουν να περάσουν στο δικό σου σπίτι τις
γιορτές;
Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί: Καλό είναι να μην πλάσεις τα μελομακάρονα σου πολύ μικρά γιατί δεν θα σου φουσκώσουν αρκετά. Για να ρουφήξουν το σιρόπι και στο εσωτερικό τους, χρησιμοποίησε μαλακό αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι. Αν θέλεις τα μελομακάρονά σου να είναι λίγο μελωμένα άφησε τα μέχρι να
σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες, διαφορετικά τα αφήνεις περισσότερη
ώρα. Για να μην σου “σπάσουν” την ώρα που θα τα μελώνεις, θα πρέπει το ένα
από τα δύο (ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο
κρύο. Προσωπικά προτιμώ το κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα,
κατευθείαν από τον φούρνο. Προσοχή στο ψήσιμο! Θα πρέπει να ψήσεις τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν χρώμα, όχι παραπάνω γιατί μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι. Ένα ωραίο μυστικό για πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι το εξής: Aφού
έχεις πλάσει την ζύμη, πριν φτιάξεις το σχήμα του μελομακάρονου, βάλε
ένα ολόκληρο καρύδι στη μέση της ζύμης (ολόκληρο όχι τριμμένο) και
κλείστην. Το μελομακάρονο και θα πάρει την γεύση από το καρύδι αλλά και
θα είναι σαν γεμιστό. Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το
δυνατόν πιο λεπτόρρευστο. Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να
διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι. Λεπτόρρευστα μέλια είναι αυτά που
προέρχονται από άνθη, καθώς επίσης και κάποια θυμαρίσια. Αν σου βγει πολύ η ζύμη, καλό θα είναι να την κάνεις σε δύο δόσεις για να μπορέσεις να την δουλέψεις καλύτερα. Μην ρίξεις όλο το αλεύρι από την αρχή γιατί μπορεί να σου βγει πολύ
σφιχτή η ζύμη. Ρίχνε λίγο- λίγο για να παρακολουθείς πόσο θα χρειαστεί. Αν φτιάχνεις γεμιστά μελομακάρονα, στην γέμιση βάλε λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη άχνη. Θα γίνουν πεντανόστιμα. Επίσης για τα γεμιστά μελομακάρονα ένα ωραίο κόλπο είναι το εξής:άπλωσε
την ζύμη σου και βάλε ένα πιατάκι του γλυκού από την ανάποδη πλευρά,
κόψε γύρο γύρο και θα έχεις το σωστό μέγεθος. Βάλε στην μέση ακριβώς της
ζύμης τη γέμιση και τύλιξε. Έτοιμα! Μια εναλλακτική λύση για τα γεμιστά είναι αντί για καρύδι να βάλεις ένα κομμάτι κυδώνι. Θα τους χαρίσει υπέροχο άρωμα! Πριν αποφασίσεις ποια συνταγή θα ακολουθήσεις καλό θα είναι να ξέρεις
ποιες είναι οι διαφορές τους. Έτσι έχουμε: αν χρησιμοποιήσεις σιμιγδάλι
να θυμάσαι ότι είναι στιβαρά και απορροφούν αρκετό σιρόπι. Τα γεμιστά
μελομακάρονα γίνονται αρκετά πλούσια. Τα μικρά μελομακάρονα βγαίνουν
αρκετά τραγανά και μοιάζουν πολύ με μπισκότα. Τα ισλί μοιάζουν με τα γεμιστά αλλά έχουν διαφορετικό σχήμα. fe-mail
Πηγή:http://www.tampouloukia.gr
Τι
μπορείς όμως να κάνεις για να σου πετύχουν και να κάνουν όλους τους
φίλους και συγγενείς να θέλουν να περάσουν στο δικό σου σπίτι τις
γιορτές;
Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί: Καλό είναι να μην πλάσεις τα μελομακάρονα σου πολύ μικρά γιατί δεν θα σου φουσκώσουν αρκετά. Για να ρουφήξουν το σιρόπι και στο εσωτερικό τους, χρησιμοποίησε μαλακό αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι. Αν θέλεις τα μελομακάρονά σου να είναι λίγο μελωμένα άφησε τα μέχρι να
σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες, διαφορετικά τα αφήνεις περισσότερη
ώρα. Για να μην σου “σπάσουν” την ώρα που θα τα μελώνεις, θα πρέπει το ένα
από τα δύο (ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο
κρύο. Προσωπικά προτιμώ το κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα,
κατευθείαν από τον φούρνο. Προσοχή στο ψήσιμο! Θα πρέπει να ψήσεις τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν χρώμα, όχι παραπάνω γιατί μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι. Ένα ωραίο μυστικό για πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι το εξής: Aφού
έχεις πλάσει την ζύμη, πριν φτιάξεις το σχήμα του μελομακάρονου, βάλε
ένα ολόκληρο καρύδι στη μέση της ζύμης (ολόκληρο όχι τριμμένο) και
κλείστην. Το μελομακάρονο και θα πάρει την γεύση από το καρύδι αλλά και
θα είναι σαν γεμιστό. Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το
δυνατόν πιο λεπτόρρευστο. Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να
διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι. Λεπτόρρευστα μέλια είναι αυτά που
προέρχονται από άνθη, καθώς επίσης και κάποια θυμαρίσια. Αν σου βγει πολύ η ζύμη, καλό θα είναι να την κάνεις σε δύο δόσεις για να μπορέσεις να την δουλέψεις καλύτερα. Μην ρίξεις όλο το αλεύρι από την αρχή γιατί μπορεί να σου βγει πολύ
σφιχτή η ζύμη. Ρίχνε λίγο- λίγο για να παρακολουθείς πόσο θα χρειαστεί. Αν φτιάχνεις γεμιστά μελομακάρονα, στην γέμιση βάλε λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη άχνη. Θα γίνουν πεντανόστιμα. Επίσης για τα γεμιστά μελομακάρονα ένα ωραίο κόλπο είναι το εξής:άπλωσε
την ζύμη σου και βάλε ένα πιατάκι του γλυκού από την ανάποδη πλευρά,
κόψε γύρο γύρο και θα έχεις το σωστό μέγεθος. Βάλε στην μέση ακριβώς της
ζύμης τη γέμιση και τύλιξε. Έτοιμα! Μια εναλλακτική λύση για τα γεμιστά είναι αντί για καρύδι να βάλεις ένα κομμάτι κυδώνι. Θα τους χαρίσει υπέροχο άρωμα! Πριν αποφασίσεις ποια συνταγή θα ακολουθήσεις καλό θα είναι να ξέρεις
ποιες είναι οι διαφορές τους. Έτσι έχουμε: αν χρησιμοποιήσεις σιμιγδάλι
να θυμάσαι ότι είναι στιβαρά και απορροφούν αρκετό σιρόπι. Τα γεμιστά
μελομακάρονα γίνονται αρκετά πλούσια. Τα μικρά μελομακάρονα βγαίνουν
αρκετά τραγανά και μοιάζουν πολύ με μπισκότα. Τα ισλί μοιάζουν με τα γεμιστά αλλά έχουν διαφορετικό σχήμα. fe-mail
Πηγή:http://www.tampouloukia.gr
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :