ΚΥΠΡΟΣ: -Το πανάρχαιο νησί του πολιτισμού και του μαρτυρίου

Αναζητώντας τόσον καιρό τα ίχνη των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, ερχόμενοι σε επαφή, μέσω των άρθρων μας, με την ελληνική κουλτούρα προσαρμοσμένη στον εκάστοτε λαό σε όλον τον πλανήτη, προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μία γεύση από το αέναο ταξίδι του Ελληνισμού…

Τερματικός σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι ένας τόπος, που ανέπτυξε μεγάλο πολιτισμό κατά τα αρχαία χρόνια και συνετρίβη πολλές φορές στην ιστορία του, όπως συμβαίνει ανέκαθεν στον Ελληνισμό, ο οποίος παρά τα πλήγματα που δέχεται καταφέρνει πάντα να σταθεί όρθιος.

Ο λόγος για την Κύπρο, της οποία ο πολιτισμός μετρά χιλιάδες χρόνων. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή ανάγονται μέχρι και το 10.000 π.Χ.!

Ο διεθνούς φήμης δόκτωρ Βάσος Καραγιώργης επισημαίνει: Έχουμε περγαμηνές πολιτιστικής προσφοράς και αυτές θα πρέπει να επιδείξουμε, με τρόπο πειστικό, χωρίς ακραίους συναισθηματισμούς και συνθηματολογίες».

Η Κύπρος κατοικούνταν κατά τα πανάρχαια χρόνια από τους λεγόμενους «Ετεοκυπρίους» μέχρι το 2.000 π.Χ., οπότε αποίκησαν στην περιοχή οι Αχαιοί μεταδίδοντας την γλώσσα και την παράδοσή τους.

Ο Παυσανίας στο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις» αναφέρει ότι οι Αρκάδες ίδρυσαν την Πάφο: Ἀγαπήνωρ δὲ ὁ Ἀγκαίου τοῦ Λυκούργου μετὰ

Ἔχεμον βασιλεύσας ἐς Τροίαν ἡγήσατο Ἀρκάσιν. Ἰλίου δὲ ἁλούσης ὁ τοῖς Ἕλλησι κατὰ τὸν πλοῦν τὸν οἴκαδε ἐπιγενόμενος χειμὼν Ἀγαπήνορα καὶ τὸ Ἀρκάδων ναυτικὸν κατήνεγκεν ἐς Κύπρον, καὶ Πάφου τε Ἀγαπήνωρ ἐγένετο οἰκιστὴς καὶ τῆς Ἀφροδίτης κατεσκευάσατο ἐν Παλαιπάφῳ τὸ ἱερόν·»

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :