Πατάτες φούρνου με λεμόνι, σκόρδο, μουστάρδα και ρίγανη

Εύκολες και νόστιμες πατάτες φούρνου με λεμόνι, σκόρδο, μουστάρδα και ρίγανη

Γνωστές και ως πατάτες ψητές ή πατάτες λαδορίγανη, οι πατάτες φούρνου είναι ένα από

τα βασικά συνοδευτικά της ελληνικής κουζίνας. Οι

πατάτες αυτές ψήνονται αργά, μέσα σε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο,

μουστάρδα και ρίγανη, μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους και να

γίνουν ελαφρώς τραγανές στην επιφάνεια. Μερικοί τις προτιμούν μαλακές

και εξωτερικά, πράγμα που θα σας πούμε στα tips πώς να το πετύχετε. Ένας

από τους βασικούς λόγους για τη μεγάλη δημοφιλία αυτής της συνταγής

είναι η απλότητά της. Βασίζετε σε 3 από τα κυριότερα συστατικά της

ελληνικής κουζίνας: το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη ρίγανη. Είναι

σημαντικό να διαλέξετε καλή (ξερή) ρίγανη για τη συνταγή αυτή, γιατί η

γεύση και η ποιότητά της θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Συστατικά:

για 4 άτομα) 1κιλό μέτριου μεγέθους πατάτες, ξεφλουδισμένες 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες 2 κ.σ. απαλή μουστάρδα 4 κ.σ. χυμός λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι) 1 κ.σ. ξερή ρίγανη 125ml (1/2 φλιτζ.) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (πάνω κάτω σχάρα).

Κόβουμε

τις πατάτες στη μέση κατά μήκος (εικ.1), και κάνουμε το ίδιο στα 2

κομμάτια που θα προκύψουν (εικ.2). Στη συνέχεια της κόβουμε οριζόντια,

ώστε να βγουν κυδωνάτες (εικ.3). Βάζουμε τις πατάτες μαζί με όλα τα άλλα υλικά σε ένα μέτριο σε μέγεθος κεραμικό ταψί ή πυρέξ (κατά προτίμηση) (εικ.4-8). Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή και με τα χέρια μας (εικ.9). Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε

για 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για

30-40 λεπτά ακόμα (ανάλογα με το πόσο ξεροψημένες προτιμάμε τις πατάτες

μας). Καλή όρεξη! Tips:

1. Αν

δε σας αρέσει το τραγανό αποτέλεσμα στην επιφάνεια της πατάτας,

αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά ψησίματος, και

ψήστε για 15-20 λεπτά ακόμα.

2. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και 125ml (1/2 φλιτζ.) ζωμό κοτόπουλου αν θέλετε να δώσετε στο πιάτο και μια γεύση κρέατος . littlecookingtips

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :