OI ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΒΑ
ΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΕΔΕΣΜΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ
Ταιριάζει με τη νηστεία και θεωρειται παραδοσιακός όσο και απαραίτητος
κατά τη Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, γευστικός
και ωφέλιμος για τον οργανισμό. Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα
Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής,
τρώγεται ως κολατσιό ή επιδόρπιο. Στη χώρα μας υπάρχει σε τρεΐς τύπους: ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο
χαλβάς Φαρσάλων. Ο πρώτος (περισσότερο γνωστός σαν «χαλβάς του
μπακάλη») παρασκευάζεται κατά 60% από το ταχίνι (που φτιάχνεται από
πολτοποιημένο σουσάμι) και έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια της
νηστείας - κυρίως για όσους νηστεύουν και το λάδι. Σύμφωνα με τον κ.
Ανδρέα Θωμόπουλο, ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο - κλινικό διαιτολόγο,
διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά πλεονεκτήματα του χαλβά
στην ανθρώπινη υγεία, όπως την αντιγηραντική και αντιυπερτασική του
δράση, καθώς και τη συμβολή του στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού
συστήματος και στην πρόληψη του καταρράκτη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς, όπως
χαλβά με γεύση βανίλια, κακάο ή ανάμεικτο, με αμύγδαλα, με μέλι, με
επικάλυψη σοκολάτας, με φουντούκια ή σταφίδες κ.ά. Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας θρεπτικά σνακ
με χαλβά, όπως γιαούρτι με χαλβά και φρούτα, μήλο γεμιστό με χαλβά,
σάντουιτς με χαλβά ολικής αλέσεως και μπανάνα ή αραβική πίτα με χαλβά
και ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο συνδυασμός του χαλβά με
φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή με ψωμί ολικής άλεσης συνιστά, στο πλαίσιο
μιας ισορροπημένα διατροφής, την ιδανική λύση για φυσική ενδυνάμωση και
ενίσχυση του οργανισμού το πρωί στο γραφείο ή στο σπίτι, το απόγευμα
πριν από το γυμναστήριο ή ακόμα και πριν από τον ύπνο. Σουσάμι... άνοιξε ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ: Το
σουσάμι είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, άκρως τονωτικό για τον
οργανισμό, αφού περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωψελούν το
νευρικό σύστημα, φώσφορο που ενισχύει τη μνήμη και πολυακόρεστα λιπαρά
οξέα, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των
αγγείων. ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ: χάρη στην περιεκτικότητά του σε
σίδηρο (καταπολεμά την αναιμία), ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα και
ιχνοστοιχεία, προσφέρει ακριβώς εκείνα τα «συστατικά» που εξυπηρετούν τη
σωστή μεταβολική λειτουργία και την ενίσχυση των οστών. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: Το σουσάμι και ο νηστήσιμος
χαλβάς αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα της
κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνουν την πέψη. ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ: Το σουσάμι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά
-λιγνάνες και βιταμίνη Ε- καθώς και σελήνιο, που συμβάλλουν στην
αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση της
επιδερμίδας. ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ, Ο ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ Οι ευεργετικές ιδιότητες όλων των
προϊόντων που παράγονται με βάση το σουσάμι - ταχίνι, χαλβάς και παστέλι
επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά. Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες
μόλις ολοκληρώθηκαν, απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και
της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο
συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά
του γήρατος), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές
ιδιότητες.
Η
πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και
Υγιεινής Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης και είχε θέμα «Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς ιδιότητες και
Ευεργετικές Δράσεις» και η δεύτερη από το Εργαστήριο Χημείας και
Τεχνολογίας Γροφίμων του ΑΠΘ με τίτλο «Χημική Σύσταση και Διατροφική
Αξία του Σησαμόσπορου». Το σουσάμι - ένα προϊόν που οι αρχαίοι Έλληνες όπως και οι υπόλοιποι
λαοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους διατροφή - βοηθά
στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη σωστή λειτουργία του
ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην
αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της
αρτηριοσκλήρυνσης και στη σωστή λειτουργία του ήπατος είναι επίσης
ιδιαιτέρως σημαντική. Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σουσάμι. όπως είναι
το ταχίνι. ο χαλβάς και το παστέλι διαθέτουν εξίσου ευεργετικές
ιδιότητες. Εξάλλου, αντίστοιχη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του
Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής
Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον
Δεκέμβριο του 1999) είχε αναδείξει τη θρεπτική αξία του παστελιού, λόγω
των δύο συστατικών του, του σουσαμιού και του μελιού.
Το παστέλι περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών και
παρ' ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, η χοληστερόλη απουσιάσει. Τα
κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι χαμηλά, ενώ περιέχει μονοακόρεστα και
πολυακόρεστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό - απαραίτητα λιπαρά οξέα τα
οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει αλλά τα
προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου. Επίσης, το παστέλι περιέχει πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου»
σιδήρου και φωσφόρου. Ο χαλβάς (όπως και το παστέλι), είναι άρρηκτα
συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας
σε περιόδους νηστείας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων
και ακόρεστων λιπαρών, σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας. Είναι
προϊόν φυσικό και υγιεινό, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, διαθέτει πλήθος
βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βοηθά στην αποτοξίνωση του
οργανισμού.
Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις των προϊόντων με βάση το σουσάμι: Καταπολεμούν την χοληστερίνη
Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Καταπολεμούν την υπέρταση
Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
halvas-drapetsonas
Via
Ταιριάζει με τη νηστεία και θεωρειται παραδοσιακός όσο και απαραίτητος
κατά τη Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, γευστικός
και ωφέλιμος για τον οργανισμό. Ο χαλβάς, πολύ δημοφιλής σε όλα τα
Βαλκάνια, σε αρκετές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής,
τρώγεται ως κολατσιό ή επιδόρπιο. Στη χώρα μας υπάρχει σε τρεΐς τύπους: ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος και ο
χαλβάς Φαρσάλων. Ο πρώτος (περισσότερο γνωστός σαν «χαλβάς του
μπακάλη») παρασκευάζεται κατά 60% από το ταχίνι (που φτιάχνεται από
πολτοποιημένο σουσάμι) και έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια της
νηστείας - κυρίως για όσους νηστεύουν και το λάδι. Σύμφωνα με τον κ.
Ανδρέα Θωμόπουλο, ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο - κλινικό διαιτολόγο,
διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά πλεονεκτήματα του χαλβά
στην ανθρώπινη υγεία, όπως την αντιγηραντική και αντιυπερτασική του
δράση, καθώς και τη συμβολή του στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού
συστήματος και στην πρόληψη του καταρράκτη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς, όπως
χαλβά με γεύση βανίλια, κακάο ή ανάμεικτο, με αμύγδαλα, με μέλι, με
επικάλυψη σοκολάτας, με φουντούκια ή σταφίδες κ.ά. Μπορούμε επίσης να εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας θρεπτικά σνακ
με χαλβά, όπως γιαούρτι με χαλβά και φρούτα, μήλο γεμιστό με χαλβά,
σάντουιτς με χαλβά ολικής αλέσεως και μπανάνα ή αραβική πίτα με χαλβά
και ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο συνδυασμός του χαλβά με
φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή με ψωμί ολικής άλεσης συνιστά, στο πλαίσιο
μιας ισορροπημένα διατροφής, την ιδανική λύση για φυσική ενδυνάμωση και
ενίσχυση του οργανισμού το πρωί στο γραφείο ή στο σπίτι, το απόγευμα
πριν από το γυμναστήριο ή ακόμα και πριν από τον ύπνο. Σουσάμι... άνοιξε ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ: Το
σουσάμι είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, άκρως τονωτικό για τον
οργανισμό, αφού περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωψελούν το
νευρικό σύστημα, φώσφορο που ενισχύει τη μνήμη και πολυακόρεστα λιπαρά
οξέα, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των
αγγείων. ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ: χάρη στην περιεκτικότητά του σε
σίδηρο (καταπολεμά την αναιμία), ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα και
ιχνοστοιχεία, προσφέρει ακριβώς εκείνα τα «συστατικά» που εξυπηρετούν τη
σωστή μεταβολική λειτουργία και την ενίσχυση των οστών. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ: Το σουσάμι και ο νηστήσιμος
χαλβάς αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα της
κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνουν την πέψη. ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ: Το σουσάμι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά
-λιγνάνες και βιταμίνη Ε- καθώς και σελήνιο, που συμβάλλουν στην
αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση της
επιδερμίδας. ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ, Ο ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ Οι ευεργετικές ιδιότητες όλων των
προϊόντων που παράγονται με βάση το σουσάμι - ταχίνι, χαλβάς και παστέλι
επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά. Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες
μόλις ολοκληρώθηκαν, απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και
της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο
συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά
του γήρατος), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές
ιδιότητες.
Η
πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και
Υγιεινής Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης και είχε θέμα «Σουσάμι, ταχίνι, χαλβάς ιδιότητες και
Ευεργετικές Δράσεις» και η δεύτερη από το Εργαστήριο Χημείας και
Τεχνολογίας Γροφίμων του ΑΠΘ με τίτλο «Χημική Σύσταση και Διατροφική
Αξία του Σησαμόσπορου». Το σουσάμι - ένα προϊόν που οι αρχαίοι Έλληνες όπως και οι υπόλοιποι
λαοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους διατροφή - βοηθά
στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη σωστή λειτουργία του
ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην
αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της
αρτηριοσκλήρυνσης και στη σωστή λειτουργία του ήπατος είναι επίσης
ιδιαιτέρως σημαντική. Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σουσάμι. όπως είναι
το ταχίνι. ο χαλβάς και το παστέλι διαθέτουν εξίσου ευεργετικές
ιδιότητες. Εξάλλου, αντίστοιχη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του
Γενικού Χημείου του Κράτους και της Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής
Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον
Δεκέμβριο του 1999) είχε αναδείξει τη θρεπτική αξία του παστελιού, λόγω
των δύο συστατικών του, του σουσαμιού και του μελιού.
Το παστέλι περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών και
παρ' ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, η χοληστερόλη απουσιάσει. Τα
κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι χαμηλά, ενώ περιέχει μονοακόρεστα και
πολυακόρεστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό - απαραίτητα λιπαρά οξέα τα
οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει αλλά τα
προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου. Επίσης, το παστέλι περιέχει πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου»
σιδήρου και φωσφόρου. Ο χαλβάς (όπως και το παστέλι), είναι άρρηκτα
συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας
σε περιόδους νηστείας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων
και ακόρεστων λιπαρών, σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας. Είναι
προϊόν φυσικό και υγιεινό, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, διαθέτει πλήθος
βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βοηθά στην αποτοξίνωση του
οργανισμού.
Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις των προϊόντων με βάση το σουσάμι: Καταπολεμούν την χοληστερίνη
Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Καταπολεμούν την υπέρταση
Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος
halvas-drapetsonas
Via
Labels
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Post A Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια :