Τα απαραίτητα εργαλεία της κουζίνας

Αγαπημένη μου ανοικοκύρευτη. Αποφάσισες να συζήσεις με τον καλό σου; Η

κακή μοίρα σ’ έριξε στην ξενιτιά, μακριά από την αγκαλιά (και την

κουζίνα) της μανούλας; Ξύπνησες και αποφάσισες να λάβεις μέρος στο

Master Chef ενώ στη ζωή σου δεν έχεις βράσει ούτε ένα αυγό; Εγώ είμαι

εδώ βρε! Να σε βοηθήσω να ξεκινήσεις, κατ’ αρχήν με τον εξοπλισμό. Μην

ανοίξεις τα συρτάρια της μαμάς. Εκεί θα βρεις καμιά 50αριά εργαλεία που

πιθανόν δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Τουλάχιστον όχι στα πρώτα σου

μαγειρικά και ζαχαροπλαστικά βήματα. Ούτε να πας στο πρώτο πολυκατάστημα

και να σηκώσεις ότι χρωματιστό, περίεργο, φωσφοριζέ σου χτυπήσει το

μάτι. Τα λεφτά του θα χαλάσεις και φαγητό στο πιάτο δεν θα μπει. Εδώ, σε

μένα.

Για να ξεκινήσεις να μπορείς να λέγεσαι στοιχειωδώς «μαγείρισσα»

χρειάζεσαι 8 μόνο εργαλεία. Ξεκινάω έξω τις κατσαρόλες. Από αυτές,

φρόντισε να προμηθευτείς μία μεγάλη, μία μια μεσαία και μία μικρή καθώς

και ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Ως προς τα εργαλεία, τα απολύτως απαραίτητα για να ξεκινήσεις είναι τα παρακάτω: Μαχαίρι

Πρόκειται για το πιο σημαντικό εργαλείο της κουζίνας. Στο εμπόριο

κυκλοφορούν εκατοντάδες τύποι, για να ξεκινήσεις όμως χρειάζεσαι

απαραιτήτως ένα μαχαίρι 20-25 εκατοστών για όλες τις δουλειές. Μ’ αυτό

θα μπορείς να κόβεις τα πάντα, από μυρωδικά μέχρι φρούτα και από

λαχανικά μέχρι κρέας. Ένα μαχαίρι γενικής χρήσης είναι καλό για αρχή,

στη συνέχεια θα εμπλουτίσεις τη συλλογή σου με πιο εξειδικευμένα

μαχαίρια.

Καλό είναι επίσης να πάρεις και ένα μαχαίρι με οδοντωτή λαβή. Θα σου χρησιμεύσει για να κόψεις ψωμί, κέικ αλλά και ντομάτες. Αποφλοιωτής λαχανικών

Καθαρίζει πατάτες, καρότα και αγγούρια στο πι και φι. Επιπλέον μπορείς

με το ίδιο εργαλείο να φτιάξεις φλοίδες από παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό

τυρί) αλλά και από σοκολάτα.

Τσιμπίδα

Μια τσιμπίδα είναι απαραίτητη σε κάθε κουζίνα. Θα ανακατεύεις την σαλάτα

και τα ζυμαρικά και θα μπορείς να γυρίζεις το κρέας και το ψάρι όταν το

ψήνεις χωρίς να καις τα δαχτυλάκια σου. Διάλεξε μια τσιμπίδα δόντια και

με στρογγυλεμένες μύτες για να μην τρυπάς το κρέας που ψήνεται και να

μπορείς να πιάνεις ποσότητες από ζυμαρικά και λαχανικά. Τρίφτης

Ο γνωστός, κλασικός τρίφτης με τις τέσσερις πλευρές που σε κάθε πλευρά

έχει διαφορετικούς τρόπους τριψίματος. Θα τρίβεις τυρί, λαχανικά αλλά

και μυρωδικά και θα φτιάχνεις λεπτές φλοίδες από λαχανικά για τις

συνταγές και τις σαλάτες σου. Σπάτουλα

Μια σπάτουλα με μαλακή άκρη είναι χρήσιμη για να ανακατεύεις ζύμες και

σάλτσες και για να καθαρίζεις τα τοιχώματα των μπολ. Φρόντισε να

διαλέξεις μια σπάτουλα από υλικό που να αντέχει στις υψηλές

θερμοκρασίες, όπως η σιλικόνη. Πινέλο

Ένα καλό πινέλο χρειάζεται για να αλείψεις με αυγό, βούτυρο κρέμα ή

σάλτσες τα φαγητά ή το ταψί σου. Ένα πινέλο από σιλικόνη είναι πολύ καλή

επιλογή καθώς τα πινέλα με τρίχα, με τον καιρό αρχίσουν να αφήνουν

τρίχες πίσω σου και θα μπεις σε μεγαλύτερους μπελάδες. Σουρωτήρια

Θα χρειαστείς δύο σουρωτήρια. Ένα μικρό με ψιλές τρυπούλες για να

κοσκινίσεις αλεύρι και να σουρώσεις σάλτσες και ροφήματα και ένα μεγάλο

για να σουρώσεις μακαρόνια και να πλύνεις λαχανικά. Μεζούρες

Ειδικά στα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα θα χρειάζεται να μετράς σχεδόν

όλα τα υλικά των συνταγών. Αργότερα, ειδικά στην μαγειρική θα μάθεις να

ρίχνεις υλικά «με το μάτι». Σε πρώτη φάση όμως φρόντισε να προμηθευτείς

με ένα σετ από δοσομετρικά κουτάλια και κούπες.

Καλή επιτυχία!

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :