Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας για την κρίση στην Ουκρανία και κυρίως ο τρόπος που θα περιοριστεί η ρωσική παρέμβαση στη χώρα.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη…

και στα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Ρωσία για επίθεση στην Ουκρανία. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία», είπε ο Ράσμουσεν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένεται να κυριαρχήσουν η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία Οι ισχυροί του ΝΑΤΟ μελετούν τον τρόπο που θα ενισχυθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία ως μέτρο πίεσης για την εκτόνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών. Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (…) θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρξει πρόοδος (στην Ουκρανία), όμως όλα τα εξαρτηθούν» από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ποροσένκο.

Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης ότι το συμβόλαιο για την παραγωγή ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλ για λογαριασμό της Ρωσίας δεν έχει σπάσει, όμως η παράδοσή τους στη Μόσχα θα εξαρτηθεί επίσης από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Όπως είπε, βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτευχθεί εκεχειρία και να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες. Ο Ράσμουσεν δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας.

Βολές από τη Ρωσία

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει αυτό που αποκάλεσε «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο και υπογράμμισε πως υπολογίζει σε μια απάντηση εκ μέρους της ηγεσίας της Ουκρανίας και των ανταρτών των ανατολικών περιοχών στο σχέδιο του Κρεμλίνου για κατάπαυση του πυρός. Η άνοδος της αντιρωσικής ρητορείας που διαπιστώνουμε ακριβώς όταν υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής λύσης δείχνει ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο έχει δραστήρια εξωτερική στήριξη, στην προκειμένη περίπτωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του από το Κιργιστάν.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η Ρωσία «κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει» ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ αναφερόταν στο σχόλιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κρατήσει την πόρτα του ανοικτή για νέα μέλη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στο οποίο προτείνονται επτά βήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ανταλλαγή αιχμαλώτων και δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για πρόσφυγες και εφόδια αρωγής.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να μάθει στις συνομιλίες που θα γίνουν την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας τι σκέπτονται το Κίεβο και οι αντάρτες για το ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά κατέστησε σαφές ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι σ» αυτό το σημείο ο πρωταρχικός στόχος.

Κατάπαυση πυρός το μεσημέρι της Παρασκευής Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι θα διατάξει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός αύριο Παρασκευή από την πλευρά των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων οι οποίες πολεμούν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει η υλοποίηση ενός «σχεδίου κατά στάδια» για την ειρήνευση στη χώρα του.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στις 14:00 τοπική ώρα (σ.σ. και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο». Εξάλλου, ο Ποροσένκο είπε ότι το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις έπειτα από μια συνάντηση με τους σημαντικότερους δυτικούς ηγέτες—με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας καθόταν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη Στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Στήλες μαύρου καπνού και πολυάριθμες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής συμμαχίας, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι και είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ουκρανοί στρατιωτικοί είπαν ότι είναι αντιμέτωποι με τεθωρακισμένα των αυτονομιστών φιλορώσων ανταρτών. Αντιστεκόμαστε, αλλά είναι πολύ δύσκολο με (ελαφρά) πυροβόλα όπλα να αντιμετωπίσουμε τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Σεργκίι, ένας εθελοντής του τάγματος εθελοντών Αζόφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς άκουσε τουλάχιστον δέκα εκρήξεις.

Νωρίτερα μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, που εποπτεύει θαλάσσιες οδούς προς την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία.

Σύμφωνα με ακόμη ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, οι αυτονομιστές προωθούνται προς την πόλη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυροβολικό. «Σχεδιάζουμε να μείνουμε εδώ και να μην υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό», είπε ο ίδιος.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :