«Να βλέπετε την Ελλάδα με εμπιστοσύνη»

Μπορούν και πρέπει όσοι λόγω και της κρίσης είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας να τη βλέπουν με εμπιστοσύνη, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας ιδιαίτερη και αναλυτική αναφορά στα επιτεύγματα της προσπάθειας…

των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, σε ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες συνεδρίου της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της, αλλά με έμφαση στις προοπτικές για την Ευρώπη.

Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα, συλλογικές απαντήσεις, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις των κρίσεων, και δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας, είναι οι εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το ερώτημα: «Πού πάμε τώρα;», ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες στην Ευρώπη, ότι η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας, ότι η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με όλο και περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ως προς το «τι πρέπει να γίνει πλέον στην Ευρώπη», ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το τι πρέπει να γίνει, δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα, είναι πολιτικό» και προσέθεσε ότι «η πρόκληση είναι, αν είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μία πραγματική συλλογική δύναμη ή θα πορευτούμε ο καθένας μόνος του, χωρισμένοι σε δόγματα, θρησκείες και σύνορα». Υποστήριξε ότι πρέπει σήμερα και πάλι να ληφθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη, μια τραπεζική ένωση, συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών, αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης, ότι χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία, κοινή Άμυνα-κοινό ευρωπαϊκό στρατό, κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. «Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ» ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα, επαναλαμβάνοντας και τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες, για δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη, κοινές πολιτικές μετανάστευσης. «Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά. Όμως, ή θα δράσουμε από κοινού και θα ενώσουμε δυνάμεις ή θα αντιμετωπίσουμε τη διάλυση του ευρωπαϊκού μας οράματος. Από εμάς εξαρτάται», τόνισε.

Αναφέρθηκε δε στις γεωπολιτικές εξελίξεις ανατολικά και νότια της Ευρώπης, συνδέοντας τις με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετώπισε τη δημοσιονομική κρίση, για να τονίσει πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ως Ευρώπη τα εσωτερικά μας ζητήματα, είχε αντίκτυπο και στις εξωτερικές μας σχέσεις.

Χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, συζήτησαν ενώπιον των συμμετεχόντων τις προοπτικές για την Ευρώπη. Η συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έγινε αφού είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν και από τους δύο άνδρες θετικές, ωστόσο επισημάνθηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε επίσης -και ο Μάριο Μόντι εξέφρασε τη συμφωνία του- ότι είναι αναγκαίο να συνοδευτούν από αποφάσεις που θα ενισχύουν μια κοινή πολιτική δημοσίων επενδύσεων, ιδιαιτέρως για την πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, ώστε και να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των υποδομών για το κοινό καλό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μείζον ζητούμενο και να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική εκεί που μπορεί να έχει την υπεροχή, έναντι των αναδυόμενων αγορών. Αυτό το τελευταίο, χαιρετίστηκε ιδιαιτέρως από τους συμμετέχοντες, καθώς οι επενδυτές που σήμερα προβληματίζονται λόγω του γενικότερου ασταθούς περιβάλλοντος, θα μπορούσαν να βρουν μια διέξοδο για τις επενδύσεις τους- κάτι που βεβαίως, θα σήμαινε πολλαπλά οφέλη για όλη την Ευρώπη

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :