Πολιτική αναταραχή στη Σλοβενία

Οι αναγγελίες ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σύνθεση της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να εντάξει την απερχόμενη πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ, προκάλεσαν…

πραγματική πολιτική θύελλα στη Λιουμπλιάνα.

Η αντιπολίτευση ζήτησε, σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής και συνέστησε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Μίρο Τσέραρ να προτείνει άλλον υποψήφιο Επίτροπο της ΕΕ στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, που αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ είναι ακατάλληλη επιλογή, επειδή στο παρελθόν εξέφρασε ευρωσκεπτικιστικές θέσεις και στην αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας και κατά της χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης που προωθείται από τις Βρυξέλλες.

Τα σλοβενικά αντιπολιτευόμενα κόμματα διατύπωσαν ανησυχία για την υποψηφιότητά της απερχόμενης πρωθυπουργού και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και ανήγγειλαν ότι οι ευρωβουλευτές τους θα θέσουν στην κ. Μπράτουσεκ σειρά άβολων ερωτήσεων κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ πρέπει, στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, να επιλέξει άλλον υποψήφιο ή άλλη υποψήφια που θα απολαμβάνει ευρεία στήριξη, υποστηρίζουν οι βουλευτές του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο κ. Γιάνσα, από τη φυλακή όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς "Patria", σε μήνυμά του στο Twitter υποστηρίζει ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ είναι ακατάλληλη για το ανώτατο αξίωμα και ευρωσκεπτικίστρια. Ως επιχείρημα παρέθεσε και βίντεο, στο οποίο η Άλενκα Μπράτουσεκ εμφανίζεται στην αρχή της πρωθυπουργικής της θητείας, πριν από έναν χρόνο, σε συναυλία χορωδίας να τραγουδά επαναστατικά τραγούδια παρτιζάνων και να επικροτεί αστεία, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται "συμμορία ληστών".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες ημίωρη συνάντηση με την Άλενκα Μπράτουσεκ, παρ» ότι από τη Σλοβενία προτάθηκαν επίσης ως πιθανοί νέοι Επίτροποι ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς και η ευρωβουλευτής Τάνια Φαγιόν, τα κόμματα των οποίων θα συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό του Μίρο Τσέραρ, σε αντίθεση με τη "Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ", η οποία θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Στο θέμα της υποψηφιότητας της απερχόμενης πρωθυπουργού είχε εκφράσει πρώτος αντιρρήσεις ο διάδοχός της, Μίρο Τσέραρ, αλλά άμβλυνε την κριτική του ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ "αυτοπροτάθηκε" για τη θέση του Επιτρόπου και είπε ότι θα συμφωνήσει με την επιλογή του κ. Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το σλοβενικό Τύπο, προφανώς και δεν θα δώσει σημασία στο "σλοβενικό πολιτικό φολκλόρ" και στους κομματικούς διαπληκτισμούς και θεωρεί την Άλενκα Μπράτουσεκ ιδανική υποψήφια, επειδή σπάνια μεταξύ των πιθανών νέων Επιτρόπων βρίσκεται πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός και εκτός αυτού είναι γυναίκα και αρχηγός κόμματος που ανήκει τις τάξεις των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων, οπότε είναι θαυμάσια επιλογή για να κλείσει την πολιτική ισορροπία στη μελλοντική Επιτροπή.

Το κόμμα της Άλενκα Μπράτουσεκ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου κατέλαβε τέσσερις έδρες στη νέα Βουλή και δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Γι» αυτό, η αναχώρηση για τις Βρυξέλλες στη θέση Επιτρόπου είναι ιδανικό σενάριο για τη φιλόδοξη 44χρονη πολιτικό, η οποία στη Σλοβενία είχε ούτως ή άλλως περιθωριακό ρόλο, αναφέρουν δημοσιεύματα του σλοβενικού Τύπου.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :