Σκουρλέτης: Τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η τρόικα και όχι η κυβέρνηση

Τα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας «οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή…

του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό το ερώτημα δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σε΄ έναν άλλο χρόνο» σημειώνει.

Σε ερώτηση αν αναφέρεται συγκεκριμενα στον κ. Κουβέλη, ο εκπρόσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Αναφέρομαι και στον κ. Κουβέλη, αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες. Για εμάς το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πραγματική αντιστοίχιση της ελληνικής Βουλής με τους πραγματικούς συσχετισμούς εντός της ελληνικής κοινωνίας, προφανώς μέσα από εκλογές, και αμέσως μετά να δούμε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει κάποιες κινήσεις προς τη «δεξαμενή» των 50 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, αλλά και προς τους ανεξάρτητους, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκλογή, ή όχι, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Ο κάθε βουλευτής αξιολογείται από τη στάση του και αναφέρομαι και σε αυτή τη δεξαμενή των βουλευτών που περιγράψατε. Θα είναι, λοιπόν, κάποιοι που θα κλείσουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή της χώρας και θα δώσουν το «πράσινο φως» στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να εξαπατά και ουσιαστικά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και αυτή η ευθύνη είναι και συλλογική αλλά και ξεχωριστή για το κάθε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου… Αυτή τη στιγμή το βασικό είναι πώς θα δημιουργήσουμε τους όρους μια μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής, που θα οδηγήσει την παρούσα κυβέρνηση για πολλά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «εκείνοι, οι οποίοι βάζουν τις κόκκινες γραμμές κάθε φορά, δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα. Και η κυβέρνηση αρκείται να τις ακολουθεί πιστά. Θεωρώ ότι όλες οι διαρροές, που γίνονται γύρω από φοροελαφρύνσεις, νέες εξαγγελίες, είναι απολύτως παραπλανητικές και εν πάσει περιπτώσει αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Να κάνει δηλαδή σοβαρές αλλαγές. Ούτε να κρύβεται, ούτε να κοροϊδεύει τον κόσμο. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…».

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει: «Από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αυτό ακούγεται και από την άλλη πλευρά και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι ένα πραγματικό στοιχείο. Αυτό ισχύει, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης» ο κ. Σκουρλέτης τονίζει: «Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του καταστροφικού μνημονίου στην πατρίδα μας, εμείς διατυπώσαμε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ενωτικό κάλεσμα προς όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται πως πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος και να απαλλαγούμε από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Βέβαια, η πρόσκληση αυτή έχει μια συγκεκριμένη προγραμματική πολιτική βάση. Με ένα προοδευτικό πρόσημο και στη βάση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας μπορούν να οικοδομηθούν πράγματι πλατύτατες συμμαχίες και πολιτικές και κοινωνικές».

Η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Σκουρλέτη, ξεκινούν αύριο στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ποια αποτελέσματα περιμένετε;

Απ: Όλοι έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει, μιας και δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά αυτό το έργο, ότι τελικώς εκείνοι οι οποίοι βάζουν τις κόκκινες γραμμές κάθε φορά, δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα. Και η κυβέρνηση αρκείται να τις ακολουθεί πιστά. Θεωρώ ότι όλες οι διαρροές που γίνονται γύρω από φοροελαφρύνσεις, νέες εξαγγελίες, είναι απολύτως παραπλανητικές και εν πάσει περιπτώσει αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Να κάνει δηλαδή σοβαρές αλλαγές. Ούτε να κρύβεται, ούτε να κοροϊδεύει τον κόσμο. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…

Ερ: Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αρνήθηκε πάντως ότι με τον ΕΝΦΙΑ ο κόσμος πληρώνει περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οπότε είχε επιβληθεί το ΕΕΤΗΔΕ…

Απ: Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Πρώτα απ΄όλα γιατί το χαράτσι υποτίθεται ότι ήταν έκτακτο, παρατάθηκε για μία φορά και τώρα έγινε μόνιμο και ενσωματώθηκε στη φορολογία των ακινήτων. Άρα το τελικό ποσό είναι αρκετά παραπάνω από αυτό που έδινε ο καθένας για το λεγόμενο χαράτσι. Έχουμε θέσει όμως ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση: να μας δώσει τα στοιχεία αθροιστικά των ποσών για τον ΕΝΦΙΑ, που έχουν σταλεί στους πολίτες, για να δούμε τι προκύπτει. Γιατί τα αποκρύπτουν; Τα έχουν αυτά τα στοιχεία, είναι μια απλή άθροιση. Κοροϊδεύουν, τζογάρουν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού θεωρώντας μάλιστα ότι αν οι συναντήσεις με την τρόικα γίνουν εκτός Ελλάδος, στο Παρίσι, μπορεί κάτι να αλλάξει.

Ερ: Η κυβέρνηση διατείνεται, πάντως, ότι θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις σε χιλιάδες Έλληνες, τις οποίες θα τις ανακοινώσει ο κ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ. Γιατί αμφισβητείτε τόσο κάθετα τις προθέσεις της;

Απ: Αυτές οι ανακοινώσεις έχουν έναν τόσο μακρινό ορίζοντα εφαρμογής που είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα αξιολογηθεί αν είναι ειλικρινής ή όχι. Σας λέω κάτι πολύ συγκεκριμένο: μπαίνει σε λίγο ο χειμώνας, σε λίγες ημέρες στη βόρεια Ελλάδα οι κάτοικοι θα ανάψουν τους καυστήρες. Θα έχουμε τον ίδιο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Ή θα έχουμε πάλι φαινόμενα άνθρωποι να παγώνουν από το κρύο. Οι αντοχές της κοινωνίας είναι δεδομένες και έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Και ενώ όλοι το έχουν καταλάβει, η κυβέρνηση μιλάει με έναν τέτοιο τρόπο για την Οικονομία επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Είναι μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική αξιοπιστία είναι σε ελεύθερη πτώση, όπως και η επιρροή της στην κοινωνία.

Ερ: Σε όλα αυτά κομβικό σημείο για τις εξελίξεις αποτελεί η εκλογή, ή όχι, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε την ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «παγίδα» και «λάθος συζήτηση»….

Απ: Φαντάζομαι ότι η κ. Βούλτεψη το λέει αυτό στον εαυτό της, είναι μία αυτοκριτική. Γιατί η ΝΔ από την αρχή του χρόνου κατά καιρούς έχει ανοίξει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με έναν τρόπο που συνδέεται στενά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να παρατείνει το βίο της. Αν, λοιπόν, κάποιος έχει ευθύνη για τα ονόματα είναι η ίδια και μόνο αυτή.

Ερ: Έχει ακουστεί μετ΄επιτάσεως και από πολλές πλευρές το όνομα του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εσείς το αποκλείετε;

Απ: Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία. Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σ΄ έναν άλλο χρόνο.

Αναφέρομαι και στον κ. Κουβέλη, αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες. Για εμάς το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πραγματική αντιστοίχιση της ελληνικής Βουλής με τους πραγματικούς συσχετισμούς εντός της ελληνικής κοινωνίας, προφανως μέσα από εκλογές, και αμέσως μετά να δούμε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερ: Η «δεξαμενή» από την οποία θα εξαρτηθεί η εκλογή, ή όχι, του Προέδρου της Δημοκρατίας εμπεριέχει 50 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, αλλά και ανεξάρτητους. Σχεδιάζετε κάποια κίνηση προς αυτούς για να ευοδωθούν τα σχέδια σας;

Απ: Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται δημόσια, με ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό. Άρα ο καθένας κρίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Και εμείς ακούμε, βλέπουμε και ο καθένας αξιολογείται από τη στάση του και αναφέρομαι και σε αυτή τη δεξαμενή των βουλευτών, που περιγράψατε. Θα είναι, λοιπόν, κάποιοι που θα κλείσουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή της χώρας και θα δώσουν το «πράσινο φως» στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να εξαπατά και ουσιαστικά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και αυτή η ευθύνη είναι και συλλογική, αλλά και ξεχωριστή για το κάθε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ερ: Ακούγονται και άλλα ονόματα, ακόμη και της κυρίας Δαμανάκη. Μετεκλογικά θα το συζητούσατε;

Απ: Θα ήταν άκρως αποπροσανατολιστικό να πιάσουμε μια συζήτηση ονομάτων αυτή τη στιγμή, όταν το βασικό είναι πώς θα δημιουργήσουμε τους όρους μιας μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής που θα οδηγήσει την παρούσα κυβέρνηση για πολλά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ερ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα «ανοίγματα» σε βουλευτές, αλλά και κόμματα, από την Κουμουνδούρου αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος διαφορετικές απόψεις, αλλά και διαφωνίες. Ακούστηκε ότι ένα από τα σημεία αιχμής είναι και το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Απ: Από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αυτό ακούγεται και από την άλλη πλευρά και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι ένα πραγματικό στοιχείο. Αυτό ισχύει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ερ: Σύμφωνα πάλι με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης» και να προχωρήσει και σε «άνοιγμα», καλώντας όσους έχουν σταθεί απέναντι στα μνημόνια να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιες δυνάμεις απευθύνεστε;

Απ: Κατ΄αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που θα διατυπωθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια πρόταση. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του καταστροφικού μνημονίου στην πατρίδα μας, εμείς διατυπώσαμε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ενωτικό κάλεσμα προς όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιλαμβάνονται πως πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος και να απαλλαγούμε από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Βέβαια, η πρόσκληση αυτή έχει μια συγκεκριμένη προγραμματική πολιτική βάση. Με ένα προοδευτικό πρόσημο και στη βάση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας μπορούν να οικοδομηθούν πράγματι πλατύτατες συμμαχίες και πολιτικές και κοινωνικές. Σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξαν στιγμές που έγινε πραγματικότητα κάτι τέτοιο. Σας θυμίζω την πρωτοβουλία για τη ΔΕΗ, τον αιγιαλό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πηγαίνοντας προς τις εκλογές και πολύ περισσότερο μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο θα επιδράσει καταλυτικά σε όλους τους πολιτικούς χώρους, θα έχουν διαμορφωθεί οι όροι για να έχουμε μια ισχυρή προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :