Ροχανί: Το Ιράν δεν μπορεί να αναπτυχθεί απομονωμένο

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι το Ιράν δεν μπορεί να αναπτυχθεί απομονωμένο και ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται απειλή. Η χώρα…

δεν μπορεί να αναπτυχθεί απομονωμένη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκηρύξουμε τις αξίες και τα ιδεώδη μας», δήλωσε ο Ροχανί που τάσσεται υπέρ της προσέγγισης του Ιράν προς τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, η χώρα του, που έχει πληγεί οικονομικά από τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος αλλά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομία της για να είναι λιγότερο ευάλωτη. Η ενίσχυση της οικονομίας» περνά, όπως επισημαίνει ο Ροχανί, από τις πιο στενές σχέσεις με τον έξω κόσμο, κυρίως από την παρουσία «ξένων επενδυτών» στο Ιράν. Η εποχή που λέγαμε ότι η παρουσία ξένων επενδυτών απειλεί την ανεξαρτησία της χώρας έχει παρέλθει. Σήμερα ισχύει το αντίθετο», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Ροχανί πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση της οικονομίας (…) θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε πιο εύκολα με τις ξένες χώρες».

Ο Ιρανός πρόεδρος υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά σήμερα τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Κανείς δεν διαπραγματεύεται τις αρχές (…) Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τον καθορισμό ενός σημείου μεταξύ των δικών τους και των δικών μας αιτημάτων», εξήγησε. «Οι αρχές μας δεν συνδέονται με τις μηχανές φυγοκέντρησης, αλλά με την αποφασιστικότητά μας» να υπερασπιστούμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρόσθεσε.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 θα ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 15 Ιανουαρίου με στόχο να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :