Όλα τα "φώτα" στραμμένα στο Eurogroup του Σαββάτου

Στο Eurogroup του Σαββάτου παρέπεμψαν για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνοντας, μάλιστα, την αίσθηση πως οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν σε κάποιο είδος φινάλε. Μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel δήλωσε πως ο χρόνος πιέζει και πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο θα έχει "αποφασιστική σημασία".

Ερωτηθείσα εάν θα επιτευχθεί τότε συμφωνία η Merkel απάντησε πως "δεν μπορώ να πω από σήμερα", αλλά είπε πως είναι δυνατό να συμβεί. "Εμείς επιθυμούμε οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια να ανταποκριθούν. Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση", πρόσθεσε η Merkel. Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με τον Wolfgang Schaeuble ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, η Merkel αρκέστηκε να πει ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον ΥΠΟΙΚ της για τις εξελίξεις στο Eurogroup και αυτός της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτηματικά που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου o οποίος χαρακτήρισε "κρίσιμη" τη συνάντηση του Σαββάτου. Ο Francois Hollande διαβεβαίωσε πως η Γαλλία κάνει τα πάντα για μια καθολική, μακρόπνοη ελληνική συμφωνία και υπενθύμισε πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Την ελπίδα να δοθεί το Σάββατο ένα τέλος στο ελληνικό ζήτημα

και να επιτευχθεί συμφωνία εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi. "Στηρίζουμε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει μια συμφωνία", είπε. Στη σύντομη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, διευκρίνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη συνάντηση σε επίπεδο κορυφής για την Ελλάδα ούτε την Παρασκευή, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Οι ηγέτες αναμένουν πως το Eurogroup θα ολοκληρώσει τη διαδικασία το Σάββατο", είπε ο Tusk. Η ANZ Bank σχολιάζει πως είναι προφανής η ισχυρή πολιτική θέληση να επιτευχθεί μια συμφωνία, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker πως όλες οι πλευρές θα εργαστούν μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην κατεύθυνση αυτή.

Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη Νικολαΐδη capital.gr

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :