Γιατί ιδρώνουμε τη νύχτα; Αίτια και πρόβληματα που προκαλούνται

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι παθολογικό...

πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση κατά τη νύχτα, η οποία δεν αποτελεί φυσιολογική προσαρμογή του οργανισμού σε συνθήκες καύσωνα ή υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από νυχτερινές εφιδρώσεις κατά κανόνα ξυπνούν κατά τη νύχτα με μουσκεμένα κλινοσκεπάσματα. Το σύμπτωμα είναι ενοχλητικό ενώ ενίοτε ο ιδρώτας καθώς εξατμίζεται προκαλεί τοπικούς σπασμούς και ψύξεις.

H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται από ορμόνες, όπως οι κατεχολαμίνες, τα ανδρογόνα, οι θυρεοειδικές ορμόνες. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα, που εντοπίζονται κυρίως στον υποθάλαμο.

Η υπερβολική εφίδρωση κατά τη νύχτα, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ορμονικών σκευασμάτων, αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Συνήθεις ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι: Το άγχος Η αυτόνομη νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα που εμπλέκονται στην ομαλή έκλυση των αντανακλαστικών του ιδρώτα) Ορισμένες λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση) Το καρκινοειδές σύνδρομο που προκύπτει από έναν ορισμένο τύπο νεοπλασματικού όγκου Το λέμφωμα που είναι πάθηση του λεμφικού ιστού Νοσήματα αίματος (π.χ. λευχαιμία) Ο υπερθυρεοειδισμός Η λευχαιμία Εμμηνόπαυση Φαιοχρωμοκύττωμα (ένας σπάνιος όγκος των επινεφριδίων) Οι διαταραχές ύπνου (π.χ. αποφρακτική άπνοια του ύπνου) Πεπτικά προβλήματα

Ο αιφνίδιος πόνος και η δύσπνοια, οφειλόμενα σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ζωτικών οργάνων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικές εμβολές, ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις εφίδρωσης, με εμφάνιση χαρακτηριστικά ψυχρού ιδρώτα.

Η διάγνωση της ιδιοσυγκρασιακής υπεριδρωσίας, τίθεται όταν έχουν αποκλειστεί τυχόν παθολογικά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ενοχλητική εφίδρωση, η οποία σε ορισμένα άτομα εμφανίζεται μόνο κατά τη νύχτα. Πολλές φορές επιδεινώνεται από συγκινησιακούς παράγοντες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια, που πολλαπλασιάζονται τοπικά και συχνά γίνεται πρόξενος άγχους, που επιτείνει τον ιδρώτα, δημιουργώντας φαύλο κύκλο.

Η σωστή ιατρική εξέταση από ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία κατευθύνει τον εργαστηριακό έλεγχο, την διάγνωση και τη σωστή θεραπεία.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :