Κάστανα: Το απόλυτο σνακ με λίγες θερμίδες! Να πώς θα τα φτιάξεις και τι προσφέρουν

Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών αλλά το μαλακό τους τμήμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και θυμίζει δημητριακά...Τι δεν ήξερες για το κάστανο:*Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς που περιέχουν μόλις 4% νέρό, το κάστανο περιέχει 48% νερό.*Τα κάστανα περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά από όλους

τους ξηρούς καρπούς με μόλις 1 γραμμάριο ανά μερίδα (τρία κάστανα). Η μικρή ποσότητα λίπους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κύρια λιπαρά οξέα του κάστανου είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ, δηλαδή τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γνωστά για την προστατευτική τους δράση στην καρδιά.*Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με 13 γραμμάρια. Σημαντικό ποσοστό αποτελούν οι φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.* Η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή και φτάνει το 1 γραμμάριο ανά μερίδα.* Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C, και μάλιστα σε ποσότητα 12 γραμμάρια ανά μερίδα. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ).* Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή καλίου.Πάμε και στις θερμίδες:Η μία μερίδα ψητά κάστανα, περιέχει 60 θερμίδες (στα 100 γραμμάρια φτάνουν τις 360 θερμίδες), όσο δηλαδή κι ένα μέτριο φρούτο. Με άλλα λόγια, 2 μέτρια κάστανα ή τρία μικρά δεν θα βγάλουν τη δίαιτά σου από το δρόμο της.Προσοχή: οι μερίδες δεν είναι ίδιες όταν μιλάμε για γλυκό κάστανο, που εκεί η ζάχαρη στο σιρόπι απογειώνει τις θερμίδες.Δοκίμασε τα κάστανα:ΨητάΒρασμένα σε νερό και σε λίγο γάλα με ρίγανηΩς πουρέ δίπλα στο κρέας αντί για πατάτα.Επιλέγουμε κάστανα με γιαλιστερό «καβούκι», μικρά και όχι πολύ ελαφριά, μιας και είναι σημάδι πως είναι χαλασμένα. Πηγή

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :