Άσκηση και σακχαρώδης διαβήτης


Γράφει ο Ανδρεας Μελιδωνης, προεδρος ελληνικης διαβητολογικης εταιρειας
Ανεξάρτητα από το αν έχετε Διαβήτη Τύπου 1 ή Διαβήτη Τύπου 2, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να αρχίσετε ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης. Νέες έρευνες δείχνουν ότι 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως- με μέτριο ρυθμό- παρέχει απίστευτα οφέλη στην υγεία.

Γιατί η καθημερινή άσκηση είναι τόσο σημαντική;

- Όταν ασκείστε, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου εκκρίνουν φυσικές αναλγητικές ουσίες (ορμόνες) που ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό (μειώνουν τον εκνευρισμό, αυξάνουν την ικανότητα αντιμετώπισης του στρες, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα).

- Η άσκηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το πόσες θερμίδες θα χρειαστούμε εξαρτάται από το πόσο έντονα θα ασκηθούμε.

- Η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Μετά από μήνες άσκησης μπορεί να χρειαστεί να μειώσει κανείς την ημερήσια δόση της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων που παίρνει.

- Η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, ειδικά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

- Η άσκηση μας βοηθά να «χτίσουμε» άλιπη μυική μάζα, η οποία συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό και είναι ευαίσθητη στην ινσουλίνη (το λίπος δε συμμετέχει ενεργά και είναι λιγότερο ευαίσθητο στη δράση της ινσουλίνης).

- Η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

- Η άσκηση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Μας κάνει να φαινόμαστε, αλλά και να νιώθουμε καλύτερα.

Πόσες θερμίδες καίμε;

- Αργό περπάτημα (3,2 χλμ. την ώρα): 216 θερμίδες την ώρα.
- Γρήγορο περπάτημα (6,4 χλμ. την ώρα): 408 θερμίδες την ώρα.
- Τζόκιν (8 χλμ. την ώρα): 762 θερμίδες την ώρα.
- Τρέξιμο (12 χλμ. την ώρα): 930 θερμίδες την ώρα.

[Σημείωση: Οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν άτομα με βάρος περί τα ογδόντα κιλά. Αν είστε πιο αδύνατοι θα καίτε λιγότερες θερμίδες κι αν είστε βαρύτεροι θα καίτε περισσότερες].

Πριν ασκηθείτε σκεφθείτε

Είναι σημαντικό να επιλέξετε το είδος και τη διάρκεια της άσκησης που είναι κατάλληλη για σας. Πριν αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης συζητείστε την άσκηση της επιλογής σας με το γιατρό σας. Αν έχετε επιπλοκές με το διαβήτη ή άλλα προβλήματα υγείας ίσως μερικά σπορ να είναι πιο κατάλληλα για σας από κάποια άλλα.

Άσκηση για μεγάλη χρονική περίοδο- Προφυλάξεις

Όταν ασκείστε για μεγάλη χρονική περίοδο, είναι συνήθως απαραίτητο να φάτε επιπλέον τροφή, ιδιαίτερα αν παίρνετε αντιδιαβητική αγωγή. Θα χρειάζεστε, επίσης, επιπλέον νερό και ενέργεια. Χυμός ή άλλο σακχαρούχο ποτό μπορούν να βοηθήσουν.

Κουβαλάτε μαζί σας την ταυτότητα του διαβητικού. Περιέχει πληροφορίες για το τι να κάνετε αν το σάκχαρό σας πέσει τόσο χαμηλά, ώστε να χρειαστείτε βοήθεια.

Δεν είναι ποτέ αργά

Φυσικά δεν παίζει ρόλο αν είστε δεκαέξι ή εξήντα ένα. Όταν το θέμα είναι η βελτίωση της υγείας, της εμφάνισης και της φυσικής μας κατάστασης, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο.

Εκτός από το γυμναστήριο εναλλακτικά, μπορείτε απλά να τονώσετε τις καθημερινές σας φυσικές δραστηριότητες- για παράδειγμα, περπατώντας μέχρι το γραφείο, για τα ψώνια ή την ενασχόλησή σας με τον κήπο. Το σημαντικότερο όλων είναι να κάνετε ό,τι σας ταιριάζει και παράλληλα σας ικανοποιεί, για να έχει διάρκεια και μεγαλύτερη απόδοση.

Για να δείτε πραγματική βελτίωση, θα πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά. Το ιδανικό είναι να ασκείστε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν έχετε χρόνια να γυμναστείτε, μπορείτε να ξεκινήσετε με απλές ασκήσεις μέγιστης διάρκειας 10- 15 λεπτών. Σταδιακά, ο χρόνος μπορεί να αυξάνεται, σύμφωνα πάντα με τη γενική σας φυσική κατάσταση

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


...  
                                                                     -->          ....



.spitikomas.blogspot.gr .
 tro-ma-ktiko.blogspot.gr/.    

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :