Τιμώντας έναν ποιητή της ύλης

Τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Μέμου (Αγαμέμνονα) Μακρή (1913-1993), έργα του οποίου κοσμούν πλατείες και κτίρια σε διάφορες χώρες, τίμησε ο ελληνισμός της Ουγγαρίας.

Μάλιστα, τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα στην πρόσοψη…

του σπιτιού στη Βουδαπέστη, όπου ο ίδιος έζησε και δημιούργησε για πολλά χρόνια.

Τη σημασία του έργου του Μέμου Μακρή ως παρακαταθήκη για τους Έλληνες που ζουν σήμερα στην Ουγγαρία, αλλά και ως σύνδεσμο της Ελλάδας με την Ουγγαρία, η οποία αποτέλεσε τη δεύτερη πατρίδα του, φιλοξενώντας τον σε δύσκολες εποχές, τόνισε στον χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων της αναμνηστικής πλάκας, ο πρόεδρος της Πανουγγρικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στο ουγγρικό κοινοβούλιο, Λαοκράτης Κοράνης. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης -στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί ομογενείς αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα- καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Εοτβος Λοράντ» της Βουδαπέστης, Νίκος Φωκάς, αναφέρθηκε σε βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του Μέμου Μακρή, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Πάτρα την 1η Απριλίου του 1913 και πέθανε στην Αθήνα την 26 Μαΐου του 1993.

Ο Μέμος Μακρής σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, αναμίχθηκε γρήγορα στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της δεκαετίας του 1930, πήρε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά την Απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, από όπου απελάθηκε το 1950 λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων, βρίσκοντας πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, όπου δραστηριοποιήθηκε δημιουργικά στην καλλιτεχνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση της χώρας.

Ο ομιλητής έκανε ιδιαίτερη μνεία στα έργα του Μέμου Μακρή που βρίσκονται στην Ουγγαρία, στην Ελλάδα και αλλού, όπως το αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού μνημειώδες γλυπτό στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, το μνημείο για τους εθελοντές του Ισπανικού Εμφύλιου στην όχθη του Δούναβη, το μνημείο της Απελευθέρωσης στην ουγγρική πόλη Πετς, τον ανδριάντα του Ούγγρου μουσουργού Μπέλα Μπάρτοκ. Στην Ελλάδα, στην οποία ο Μέμος Μακρής επέστρεψε έπειτα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι εμβληματικό το γλυπτό του με τη μορφή του κεφαλιού ενός νέου, προς τιμήν των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, που βρίσκεται στο προαύλιο του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος. Εξάλλου, αποτελεί κάθε χρόνο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ αντίγραφό του διατηρείται στο Εθνικό Μουσείο της Βουδαπέστης. Στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, βρίσκεται το άγαλμα του αρχιεπίσκοπου Μακάριου, που φιλοτέχνησε το 1987, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, ο σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας Νίκος Βλαχάκης, τόνισε πως η εκδήλωση αποτελεί «οφειλόμενη και επιβεβλημένη τιμή με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μέμου Μακρή, ενός από τους εκλεκτότερους εκπροσώπους της ελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα, καθώς με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή αποτέλεσαν τους κορυφαίους εκπροσώπους της στην Ουγγαρία». Όπως είπε ο κ. Βλαχάκης, ο Μέμος Μακρής συγκέρασε, σε μια δημιουργική σύνθεση στο έργο του, τρία μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα: αυτό της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής γλυπτικής, του γαλλικού εξπρεσιονισμού και του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κληροδοτώντας «ισχυρά τοπόσημα μιας μοναδικής αισθητικής», όπου αυτά βρίσκονται και σώζονται ακόμη και σήμερα.

Έκανε, παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία στο «κεφάλι του Πολυτεχνείου», ως διαχρονικό σύμβολο της ανθρώπινης αυτοθυσίας, που καλλιεργεί τη μνήμη των μελλοντικών γενεών για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Επίσης, υπενθύμισε ότι και στην ελληνική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ο καλλιτέχνης είχε δωρίσει δύο από τα μικρότερα έργα του, τα οποία φυλάσσονται εκεί μέχρι σήμερα.

Via
   
 spitikomas.blogspot.gr
                                            



 adiexodos

Πώς κερδίζω χρήματα από το internet ; Πώς βγάζω λεφτά από το σπίτι ; Που θα θα βρω δουλειά χωρίς κεφάλαια ; Έχω δουλειά αλλά δεν μου φτάνει ο μισθός και τι να κάνω για να ενισχύσω το εισόδημά μου ; Που να βρω δουλειά με τέτοια  κρίση τώρα που είμαι άνεργος ; 
Για να μάθεις τις απαντήσεις  πάτησε τώρα ΕΔΩ 

Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :